reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Problem ze snem, marudzenie, placz

reklama
Witam mój synek ma 10 miesięcy
Od miesiąca zmienil się o 180 stopni a noce to jakiś koszmar, bo wybudza się co chwile
Dodam że jest to moje pierwsze dziecko, dlatego czuje się bezradna.
Może napisze jak wygląda nasz rytm dnia.
Wstaje 6-7, mleko niechętnie, Zabawa, wyjście z psem, drzemka o 11 ( do 1h czasu ), Zupka, spacer, Zabawa, kaszka lub jakiś Mus owocowy lub kanapka , drzemka o 17 ( do 1h czasu ) potem mleko niechętnie lub owsianka, spacer, Zabawa, sen o 21.30.

W czym tkwi problem ? Zasypia w swoim łóżeczku w swoim pokoju, około 24 się przebudza z płaczem więc biorę go do siebie i z zegarkiem w ręku budzi sie co 15min. W nocy dostaje wode wypije bardzo dużo, mleko zje na śpiocha i aż do 7 rano budzi sie milion razy
W dzień nie chce zjeść mleka, jak czegoś nie dostanie co chce to rzuca się sobą po macie, krzyczy. Wymusza cały czas noszenie na rękach, cały czas marudzi.
Probuje wstawać i raczkować ale jeszcze mu nie wychodzi więc się denerwuje i wrzeszczy. Co do zębów ma już 4. Proszę o jakieś rady
Czy nadal i jak często macie rehabilitację? Bo przyczyn pogorszonego snu może być wiele - sama rehabilitacja jest dla takiego malucha wyzwaniem i może być przemęczony i przestymulowany. Jednocześnie nadal mu wychodzą ząbki, więc to też może powodować rozdrażnienie. 10 miesięcy to też etap rozwoju, kiedy dzieci eksplorują świat i jeśli twój maluszek ma jeszcze problemy z raczkowaniem, to może być dla niego frustrujące i okazuje to najlepiej jak potrafi, czyli płacząc i krzycząc.

I jeszcze jedna sprawa. Zarówno Amerykańska Akademia Pediatrii (AAP), jak i organizacje wspierające matki karmiące, takie jak La Leche League International, uważają, że karmienie nocne u dziecka w wieku 10 miesięcy nie jest zazwyczaj konieczne z punktu widzenia odżywiania, szczególnie jeśli dziecko dobrze je w ciągu dnia. W tym wieku większość maluchów może już przesypiać noc bez potrzeby jedzenia, choć niektóre dzieci nadal się budzą z przyzwyczajenia, w wyniku skoków rozwojowych albo dla komfortu. Porozmawiaj z pediatrą i zastanówcie się, na ile potrzebne jest dokarmianie w nocy, bo to że dziecko dostaje kilka razy w nocy butelkę powoduje, że się może budzić nawykowo. Jednak tutaj ważna jest rozmowa z lekarzem, bo on może ustalić, czy te dodatkowe karmienie jest potrzebne, czy nie.

Właśnie jesteśmy po wizycie u lekarza. Maly jest w pełni zdrowy, powiedziała aby całkowicie ograniczyć mu grające zabawki, bajki, telewizor, muzykę bo to w głównej mierze może wpłynąć ze jest przestymulowane. W domu nie ogląda telewizora ale jak idzie do babci to tam ciągle leci w tle.
Co do jedzenia, on chętniej w nocy wypije butelkę wody czy herbatki natomiast mleko zje na śpiocha. Przez dzień mleko odrzuca. Nad ranem jak się obudzi dostaje mleko to wyrzuca mi butelkę a jak daje z wodą to cala wypije.
Co do drzemek to przebudzi się z drzemki, napije się i przewróci się na bok. Więc nie sądzę aby dokarmiać go 10 razy w nocy skoro zje o 22-23 i 3 w nocy i nad ranem 200ml oraz w ciągu dnia zupke, kaszkę, owoce, kanapkę.
Dostaliśmy skierowanie na kolejne rehabilitację

Mój syn ma 14 miesięcy. Kolacje je o 21. Później się budzi 2x w nocy na mleko (w nocy jak się obudzi to ręką pokazuje na kuchnie, żeby iść i mleko zrobić)
Może faktycznie małe porcje w dzień zjada i w nocy chce nadrobić.
Druga sprawa to mogą być zęby.

Właśnie jesteśmy po wizycie u lekarza. Maly jest w pełni zdrowy, powiedziała aby całkowicie ograniczyć mu grające zabawki, bajki, telewizor, muzykę bo to w głównej mierze może wpłynąć ze jest przestymulowane. W domu nie ogląda telewizora ale jak idzie do babci to tam ciągle leci w tle.
Co do jedzenia, on chętniej w nocy wypije butelkę wody czy herbatki natomiast mleko zje na śpiocha. Przez dzień mleko odrzuca. Nad ranem jak się obudzi dostaje mleko to wyrzuca mi butelkę a jak daje z wodą to cala wypije.
Co do drzemek to przebudzi się z drzemki, napije się i przewróci się na bok. Więc nie sądzę aby dokarmiać go 10 razy w nocy skoro zje o 22-23 i 3 w nocy i nad ranem 200ml oraz w ciągu dnia zupke, kaszkę, owoce, kanapkę.
Dostaliśmy skierowanie na kolejne rehabilitację
Przede wszystkim 10miesięczne dziecko nie powinno pić herbatek i nie powinno dostawać wody z butelki ze smoczkiem.

Mój syn w dzień ma 5 posiłkow, a w nocy wypija mi na raty 600ml mleka 🤷‍♀️tak potrzebuje, taki ma obecnie nastrój.

Do roczku nie odbierasz mleka, więc ja byn jednak w nocy tez dawała mleko zamiast wody. A wodę w bidonie, a nie w butli.

Dlaczego w bidonie ?
Przede wszystkim 10miesięczne dziecko nie powinno pić herbatek i nie powinno dostawać wody z butelki ze smoczkiem.

Mój syn w dzień ma 5 posiłkow, a w nocy wypija mi na raty 600ml mleka 🤷‍♀️tak potrzebuje, taki ma obecnie nastrój.

Do roczku nie odbierasz mleka, więc ja byn jednak w nocy tez dawała mleko zamiast wody. A wodę w bidonie, a nie w butli.

reklama
Mój syn do 14 msc życia pił mleko w nocy 3-4 razy. 🤷🏼‍♀️ Wstawałam i robiłam. Zachorował i się oduczyl, pił w dzień i do spania. Natomiast u 10 miesięcznego niemowlaka mleko to wciąż głowy posilek. Mimo,ze RD moze isc super. I uważam,że zrobiłaś błąd podając mu wode/herbatkę. Skoro wypije cała butelkę wody, to nie będzie chciał juz mleka. Daj juz albo mleko albo wode. Mój syn bardzo dlugo wypijal ponad 1litr mleka modyfikowanego. Dawalam, chciał to pił.

Do góry