reklama
Dziewczyny zastanawiam się czy można pić Muszyniankę bez ograniczeń w ciąży. BBBaaaarrrdzooo mi smakuje, wypijam jej litr dziennie, ale wczoraj się zastanowiłam czy taka wysoko zmineralizowana woda jest wskazana w naszym stanie?
B
Bryszka
Gość
Hej czy któraś z mam doświadczonych mogłaby stworzyć listę zakazanych potraw/produktów w czasie karmienia piersią????
Bo o jakiś tam pojedyńczych rzeczach słyszę ale jakoś nie mogę ogarnąć takiej porządnej listy, Będe wdzięczna
Bo o jakiś tam pojedyńczych rzeczach słyszę ale jakoś nie mogę ogarnąć takiej porządnej listy, Będe wdzięczna
Bryszka znalazłam coś, co może nam się przydać:
" Ograniczenia w diecie matki karmiącej:
- potrawy ciężko strawne- smażone, tłuste sery, śmietana, torty, kremy (mogą powodować bóle brzucha u dziecka i matki)
- produkty wzdymające- nasiona roślin strączkowych (fasola, groch), warzywa kapustne, cebula- przyczyniają się do powstawania wzdęć i bólów brzucha,
- ostre przyprawy- chilli, pieprz, papryka, chrzan, musztarda- działają drażniąco na przewód pokarmowy i mogą wywoływać wysypkę rumieniową; czosnek- może zmieniać smak mleka i powodować niechęć do ssania piersi przez dziecko,
- produkty konserwowane- potrawy z puszek, koncentraty, prod.sztucznie barwione i aromatyzowane, wędliny peklowane (ryzyko wystąpienia wysypki i biegunki)
- mocna kawa i herbata- subst.pobudzające mogą wywoływać niepokój, zaburzać sen dziecka,
- napoje alkoholowe- wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, powodują senność"
" Ograniczenia w diecie matki karmiącej:
- potrawy ciężko strawne- smażone, tłuste sery, śmietana, torty, kremy (mogą powodować bóle brzucha u dziecka i matki)
- produkty wzdymające- nasiona roślin strączkowych (fasola, groch), warzywa kapustne, cebula- przyczyniają się do powstawania wzdęć i bólów brzucha,
- ostre przyprawy- chilli, pieprz, papryka, chrzan, musztarda- działają drażniąco na przewód pokarmowy i mogą wywoływać wysypkę rumieniową; czosnek- może zmieniać smak mleka i powodować niechęć do ssania piersi przez dziecko,
- produkty konserwowane- potrawy z puszek, koncentraty, prod.sztucznie barwione i aromatyzowane, wędliny peklowane (ryzyko wystąpienia wysypki i biegunki)
- mocna kawa i herbata- subst.pobudzające mogą wywoływać niepokój, zaburzać sen dziecka,
- napoje alkoholowe- wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, powodują senność"
Ściągawka karmiącej mamy - Dieta karmiącej mamy - Karmienie piersią - Niemowlę - BabyOnline.pl
Prosze lista
Jednak mysle ze temat diety mamy karmiacej bedzie jeszcze na topie po porodzie
Prosze lista
Jednak mysle ze temat diety mamy karmiacej bedzie jeszcze na topie po porodzie
reklama
lillydelux
Fanka BB :)
Dziewczyny a mam pytanie odnośnie mleka w ciąży. Jakiś czas temu słyszałam, że jest bardzo wskazane w ciąży, dzieci ładnie rosną gdy się pije go dużo, no i min. 2 szklanki na dzień zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka SM w późniejszym życiu o 60%, a to dużo więc ja zaczęłam pić, początkowo 2 szklanki dziennie, ale teraz już się tak uzależniłam, że nie mogę się powstrzymać i już jest ponad litr dziennie... czy to aby nie przesada? nadmiar chyba też nie jest zbyt dobry?