reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie w ciąży i w trakcie karmienia piersią

reklama
Dziewczyny zastanawiam się czy można pić Muszyniankę bez ograniczeń w ciąży. BBBaaaarrrdzooo mi smakuje, wypijam jej litr dziennie, ale wczoraj się zastanowiłam czy taka wysoko zmineralizowana woda jest wskazana w naszym stanie?

Nie slyszalam aby byly jakies przeciwskazania dotyczace wody mineralnej :)
Mnie sie wydaje ze jak sie ma na cos ochote i to smakuje tzn ze organizm tego potrzebuje ;)

Z tego co ja słyszałam, woda mineralna pita przez kobiety w ciąży powinna być niskosodowa. I taką też polecała mi położna w przychodni.

agutek79 cos mi sie obiło o uszy zeby raczej sie ograniczac z taka woda własnie wysoko mineralizowaną ale warto zapytac lekarza przy okazji wizyty.

Hej czy któraś z mam doświadczonych mogłaby stworzyć listę zakazanych potraw/produktów w czasie karmienia piersią????
Bo o jakiś tam pojedyńczych rzeczach słyszę ale jakoś nie mogę ogarnąć takiej porządnej listy, Będe wdzięczna :tak:

Bryszka znalazłam coś, co może nam się przydać:

" Ograniczenia w diecie matki karmiącej:

- potrawy ciężko strawne- smażone, tłuste sery, śmietana, torty, kremy (mogą powodować bóle brzucha u dziecka i matki)
- produkty wzdymające- nasiona roślin strączkowych (fasola, groch), warzywa kapustne, cebula- przyczyniają się do powstawania wzdęć i bólów brzucha,
- ostre przyprawy- chilli, pieprz, papryka, chrzan, musztarda- działają drażniąco na przewód pokarmowy i mogą wywoływać wysypkę rumieniową; czosnek- może zmieniać smak mleka i powodować niechęć do ssania piersi przez dziecko,
- produkty konserwowane- potrawy z puszek, koncentraty, prod.sztucznie barwione i aromatyzowane, wędliny peklowane (ryzyko wystąpienia wysypki i biegunki)
- mocna kawa i herbata- subst.pobudzające mogą wywoływać niepokój, zaburzać sen dziecka,
- napoje alkoholowe- wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, powodują senność"

reklama
Dziewczyny a mam pytanie odnośnie mleka w ciąży. Jakiś czas temu słyszałam, że jest bardzo wskazane w ciąży, dzieci ładnie rosną gdy się pije go dużo, no i min. 2 szklanki na dzień zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka SM w późniejszym życiu o 60%, a to dużo :) więc ja zaczęłam pić, początkowo 2 szklanki dziennie, ale teraz już się tak uzależniłam, że nie mogę się powstrzymać i już jest ponad litr dziennie... czy to aby nie przesada? nadmiar chyba też nie jest zbyt dobry?

Do góry