obrzękom w ciąży zawsze należy się przyjrzeć i nie lekceważyć ich, choć są one częstą dolegliwością szczególnie pod koniec ciąży. mogą jednak, choć dużo rzadziej być objawem że coś się dzieje nie tak, więc nie można ich lekceważyć. najlepiej powiedzieć o nich swojemu lekarzowi, skieruje na odpowiednie badania. oprócz białka w moczu dobrze jest sprawdzić mocznik, kreatyninę, jony i takie tam- bada się te parametry z krwi, ale poza standardową morfologią, dlatego niech lekarz ci napisze co masz mieć zbadane.
ja jestem teraz w 36 tc i też mocno puchnę, ale już porobiłam badania i jestem spokojna, że to tylko obrzęki ciążowe, dokuczliwe ale niegroźne. mam spuchnięte ręce, może nie bolą, ale nie mogę zacisnąć dłoni w pięść, nogi gł.stopy mam jak parówki, bywa że mojej kostki nie widać, a czasami puchnie mi też twarz. rano te obrzęki są słabsze, ale szybko się nasilają.
na twoim miejscu sprawdziłabym jak to jest u ciebie, oby wszystko było ok,będziesz przynajmniej puchła sobie ze spokojną głową i bez nerwów
ja jestem teraz w 36 tc i też mocno puchnę, ale już porobiłam badania i jestem spokojna, że to tylko obrzęki ciążowe, dokuczliwe ale niegroźne. mam spuchnięte ręce, może nie bolą, ale nie mogę zacisnąć dłoni w pięść, nogi gł.stopy mam jak parówki, bywa że mojej kostki nie widać, a czasami puchnie mi też twarz. rano te obrzęki są słabsze, ale szybko się nasilają.
na twoim miejscu sprawdziłabym jak to jest u ciebie, oby wszystko było ok,będziesz przynajmniej puchła sobie ze spokojną głową i bez nerwów