reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy i rady dla majowych mamuś

Barmanko,Marzenko-Dzieciaczkom spokojnie można przemywać oczka wodą przegotowaną albo solą fizjologiczną(nie wodą morską!).Filipek każdego ranka ma posklejane oczka i przemywanie należy do codziennych rytuałów:baffled:.
Ja przemywam solą fizjologiczną. Tylko jak Małej ta rzęsa wpadła to strasznie się bałam cokolwiek przy tym oczku zrobić.A tak w ogóle to Natasza ma strasznie długie rzęsy1 Nie wiem po kim? Bo mamusia to się musi tuszem wydłużającym męczyć, żeby jakiś efekt osiągnąć...

reklama
kurde bo wiecie co się stało z tym oczkiem? w niedziele wpadł mu jakiś paproch jak byliśmy na dworze, mąż szybko wyciągnął chusteczką papierową. (ale myślę że to od tego, jak myślicie?)
tego dnia było ok. wczoraj zaś raz zobaczyłam że oko załzawione i mała ropka była, ale przeszło. ale dziś na spacerze to masakra była :szok::szok: lało mu się z oka, razem z ropką! zadzwoniliśmy do pediatry to kazała przemyć solą fiz, albo rumiankiem, jak nie przejdzie to mamy przyjechać po maść albo kropelki. no i mówiła żeby nie używać wody morskiej, a ja głupia sierota nie zapytałam dlaczego :zawstydzona/y::zawstydzona/y:

mamamatysia - proszę wyjaśnij mi dlaczego nie można używać wody morskiej??
a do czego w takim razie mogę użyć tej wody?

Ja też przemywam codziennie sola fizjologiczna a gdyby była ropka to jałowy gazik.
Mam pytanie dot. hmmmm...nie wiem jak to nazwać.
Chodzi o To ze Zosia bardzo odchyla głowę do tyłu. :baffled:
Wygina sie tak jakby chciała głową dosiegnąc pośladków.
Najbardziej jak nosze ja na ramieniu, jak leży mi na ręce bardzo naciska głowa, jak układam ja na boczku.
Generalnie zawsze stara się wypatrzeć to co jest z tyłu.
Jak widzi obrazek to ja przekręcam a ona i tak znajduje cos co moze z tyłu obejrzec nawet kawałek kanapy, w łóżeczku nie patrzy na karuzele tylko na ochraniacz który ma za głowa.

I jeszcze jedno czy Wasze Dzieciaczki tez patrza w ekran np. tv lub komp.?
Ostatnio mała lezała grzecznie a ja pisałam na bb - patrze czemu taka spokojna a ona z otwarta buzia patrzy w ekran laptopa na tv tez spoglada bo wiekszosc czasu spedzamy w pokoju gdzie jest tv. Powinnam ja odwraca tyłem?

nasza Izka regularnie ze mna ogląda Ostry dyżur! Miga sie i często się zmieniają obrazki, to przykuwa uwage, a poza tym, dzwięk jest inny niż głosy, więc to też ciekawostka... ale z tego to się nigdy nie wyrasta,,,,

Barmanko-Lekarz wytłumaczył mi,że sól fizjologiczna składem zbliżona jest do łez, sól morska zawiera mnóstwo związków chemicznych,które mogą podrażnić wrażliwe oczęta:sorry:.Sól morska świetnie nadaje się natomiast do zakraplania noska przy katarach i alergii.

Ja synkowi przemywam przegotowaną woda oczka. My mieliśmy z jednym oczkiem problemy, bo ciągle łzawiło i strasznie ropiało. Byliśmy z tym u pediatry ten dał jakies kropelki ale nic nie dały, wiec kazał pójsc do okulisty. Poszłam ten powiedział ze zatkany kanalik łzowy. Dał kropelki i kazał przemywać solą fizjologiczną, O dziwo po tych kropelkach jak ręką odjął, zero łzawienia, ropek.
Dziś mu coś do oczka wpadło i przelałam je solą fizjologiczną i paproszek wypłyną.

AgA- mój mały też patrzy w telewizor, wtedy jest taki cichutki.Wydaje mi sie że takie małe dziecko nie powinno patrzc w TV ani w kompa, ja zawsze odwracam go, a jak siedzi w lezaczku to ustawiam go tak zeby był pleckmi w strone tv

AgA- ja właśnie idąc za Twoją rada pije karmi, może polepszy mi sie laktacja:-)ale strasznie mi nie smakuje, kupił mi M jakieśś karmi classic

Aga-Filip tez "wgapia" się w ruchomy,kolorowy obraz TV(zwłaszcza gdy leci kanał sportowy:baffled:)
Rosną nam telemaniacy:baffled:???
Co do odginanie głowy w tył to też czasem się zdarza zwłaszcza gdy leży znudzony a z przodu nic ciekawego się nie dzieje.

Muszę napisać,że Filipek dzisiaj dzielnie chwycił gryzak samochodzik i z uwielbieniem zaczął "szorować" po dziąsłach co oszczędziło mamusi ciągłego wyciągania piąstki z małych usteczek:-).

AgA- ja właśnie idąc za Twoją rada pije karmi, może polepszy mi sie laktacja:-)ale strasznie mi nie smakuje, kupił mi M jakieśś karmi classic

ja tez dziś wypiłam.....chciało mi się piwa na ten upał ale ponieważ biorę antybiotyk to lipa.:-(
Wypiłam karmi i co .....??? siedzę z laktatorem.
Mam nadzieje ze Tobie tez zadziała:tak:

Barmanko jak nie trafiłam solą morska do noska tylko w oko od razu skosztowałam smak....jest słonawa
:baffled:

reklama
jak nie trafiłam solą morska do noska tylko w oko od razu skosztowałam smak....jest słonawa:baffled:
Też mi się tak kiedyś zdarzyło. Tylko ja jakoś nie lubię tej wody w sprayu. Wolę czyścić Małej nosek patyczkiem i też solą fizjologiczną to robię. Jak jej psyknęłam tą wodą morską to zazwyczaj płakała.

Do góry