reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy i rady dla majowych mamuś

ja do kąpieli używam Oilatum (można go dostać w Irlandii), a mimo tego i tak synkowi łuszczy się skóra na stópkach... :-(

a i jeszcze zapomniałam napisać, pediatra poleciła by miejsca skórne gdzie się pojawi jakaś wysypka, uczulenie, bądź tam gdzie schodzi skórka przemywać w nadmanganianie potasu :tak:

reklama
barmanka, u nas to samo - kąpiele w Oilatum, ale stópki były suchutkie (schodziła skórka). Jak pisałam pomogło dodatkowe nawilżanie kremem (2 razy dziennie) za 3 dni nie było śladu :tak:

Nadmanganian - zgodzę się, wysypka, uczulenie, ale nie schodząca skóra!!! :no:
Nadmanganian ma właściwości ekstremalnie wysuszające (stąd u nas wzięło się owo łuszczenie na stópkach, i na brzuszku też - kąpaliśmy 4 dni w kalii bo mała miała rumień pourodzeniowy). Ważne jest też sporządzenie roztworu, a mianowicie jego nasilenie. Woda ma być różowa, nie może być fioletowa! Bo można skórę wręcz poparzyć

moniqsan to może ja źle zrozumiałam z tą schodzącą skórką :zawstydzona/y: :zawstydzona/y:
wiesz to była nasza pierwsza wizyta u pediatry, mnóstwo informacji jak na pierwszy raz, może mi się coś pomieszało :zawstydzona/y:
mały dostał uczulenia w pachwinkach, nie wiem czy od pieluszek czy chusteczek nawilżających - i wiem że na to kazała myć w tym potasie... potem rozmawialiśmy o tej suchej skórce na stópce... i może coś pomieszałam :zawstydzona/y:

a to że woda ma być różowa a nie fioletowa to tak, to wiem..zapomniałam napisać :baffled:

a powiedz mi jakim kremem dodatkowo smarowałaś stópki?
ja używam oliwki Bambino. kurcze wiem że oliwki J&J wysuszają skórkę, ale żeby Bambino????

Barmanko

To zrozumiałe, że w natłoku informacji można się pogubić :tak: No i jeszcze inny kraj, obcy język ...
No najważniejsze żebyś nie zastosowała tego nadmanganianu na stópki, bo byłoby tylko gorzej :sorry:
A w tych pachwinkach jest uczulenie? Skąd wiadomo, że coś jest uczuleniem a nie odparzeniem (już się nad tym kiedyś zastanawiałam, jak małej chyba odparzyłam trochę pupcię. Nie wiedziałam że po chusteczkach nawilżanych trzeba osuszać pupę suchą chusteczką i dopiero nanosić maść ochronną :zawstydzona/y: )

Ja używałam na te stópki, i na suchy brzuszek kremu Oilatum soft. Na wizycie pediatra wymieniała go jako jeden z wielu dobrych, a że dostaliśmy w wyprawce szpitalnej parę próbek tego kremiku to użyłam. Mówiła też że Balneum krem jest dobry. Ale myślę że jakikolwiek nawilżający kremik dla dzieci będzie OK.
A oliwka, bez względu na firmę nie jest za dobrym kosmetykiem, bo właśnie nie powoduje nawilżania tylko zostawia tłusty film, a skóra jak była sucha tak dalej będzie. Tak nam mówiono na szkole rodzenia, a ta pediatra tylko zapytała czy przypadkiem nie stosujemy oliwki. Drugą sprawą jest uczulanie, faktycznie oliwki (w ogóle kosmetyki) J&J mają takie działanie (ale to wiem tylko ze słyszenia)

Barmanka mój synuś miał taką łuszczącą się skórkę w pachwinach. Całość była zaczerwieniona ...martwiłam się strasznie i nie wiedziałam co z tym zrobić, jak sobie poradzić. Przyszła położna i poradziła maść Tormentiol. U nas doskonale się sprawdziła. Kosztuje tylko ok. 4 zł a zadziałała świetnie.

Barmanka - Jak oliwka nie pomaga to moze sprobuj kremow E45 czy tego typu. Sa w kazdej aptece. Sa kremami specjalistycznymi, bardzo nawilzajacymi na egzeme i inne takie. Spytaj sie farmaceuty co poleca dla takiego maluszka.

moniqsan - no fakt masz rację, skąd wiadomo kiedy jest uczulenie, a kiedy odparzenie :eek:
ach a wogóle te zabiegi pielęgnacyjne w okolicach intymnych miejsc spędzają mi sen z powiek :sorry: umyć, osuszyć, nałożyć odpowiedni kremik (inny na odparzenie, inny na uczulenie - tym bardziej jak nie wiadomo które to które :angry:)...

kaatharina - dzięki za nazwę maści, myślę że nie jednej mamuśce ta informacja się przyda :tak:

dorota - no na śmierć zapomniałam o tych kremach E45, dzięki za przypomnienie ;-)

dziewczyny a ja mam pytanie natury jedzeniowej ;-) powiedzcie mi czy wy karmiąc piersią jecie lody i pijecie czarną kawkę? i dlaczego tak ważne jest by z pomidora zdjąć skórkę?

barmanka79 ja jem lody ( w duuuuuuzych ilosciach :zawstydzona/y:), pomidora ze skorka:tak:ale kawy czarnej to nie pije. tylko zbozowa lub czasem lyzeczke rozpuszczalnej i polowa z mlekiem

ponawiam pytanie: czy ktoras orientuje sie jak to jest z mrozeniem mleczka ? jesli wiecie bardzo prosze o odpowiedz :-)

malinka009 mnie w szpitalu powiedzieli, że pokarm zamrożony można przechowywać nawet do pół roku. Trzymany w lodówce 24 godziny [ale nie na drzwiczkach!], a przechowywany w temp. pokojowej 12 godzin. Ja do mrożenia używam pojemniczków Via Avent i bardzo polecam. Są sterylne i gotowe od razu do użycia.

Oj dziewczynki, rozchorowałam się :-( Wczoraj wieczorem zaczęło mnie drapać w gardle. Zmierzyłam temp. i miałam 35.1. Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. W nocy obudziło mnie przeraźliwe zimno, miałam 38 stopni. Teraz też 38.7, bóle mięśni i stawów, ból gardła...
Nie wiem gdzie się tak załatwiłam, wczoraj jadłam lody, no ale, żeby się rozchorować godzinę po zjedzeniu ich? Toż to jakaś abstrakcja :-)
Na razie leczę się paracetamolem, nie wiem co brać na gardło. W ciąży zażywałam Tantuum Verde, więc teraz chyba też mogę.... Moniqsan i Ania_77 widzę, że piłyście herbatę z sokiem, nie wiedziałam czy można.... Jeśli Waszym maluchom nic nie było to ja też spróbuję.

A powiedzcie mi jeszcze dziewczyny, jecie jakieś owoce? Bo ciągle mi wszyscy mowią, że mogę jeść nic surowego. Pediatra powiedziała, żebym jadła jabłka, więc ciężko się połapać.Przecież trzeba maluchom dostarczyć jakiś witamin....

reklama
Ja jem jabłka i banany z tym że z bananmi trzeba uważac bo powodują zaparcia ostatnio zjadłam dżem z jagód i też małemu nic nie było poza tym myśle że nasze dzieciaczki powinny już powoli sie uodparniać także można próbować po trochu innych owoców

Do góry