reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy i rady dla majowych mamuś

moniq gdzieś czytałam (nie pamiętam gdzie ale stawiam na "Twoje dziecko") że na początku dziecko właśnie tak zaczyna chodzić, jeśli trwa to o wiele dłużej (kilka miesięcy) to należy się zgłosić do ortopedy
Roksana chodzi częściej na palcach

No to dobrze, że tak czytałaś (uff) :sorry2:
Ale dziś wam powiem co i jak. O 12 mamy ćwiczenia i nakażę M zapytać :tak:

reklama
Słuchajcie, czy wasze dzieci jak stoją to stoją na całych stópkach? Czy na paluszkach? Bo moja mała to w zasadzie tylko na paluszkach :baffled: Nie wiem czy to normalne :-( (dobrze że M dziś idzie z Lili na ćwiczenia to zapyta o to rehabilitantkę)
mój staje na piętach :szok::szok:
i też nie wiem czy to normalnie, czy mam się zacząć przejmować i wogóle :zawstydzona/y::zawstydzona/y:

u nas tez czesto na palcach tak podobno jest na poczatku podobno po to kupuje sie buty na twardej podeszwie chociaz ostatnio czytałam że nie trzeba więc nie wiem

a ja uważam że już teraz powinno się zwracać na to uwagę: chociażby masować łydki. zwracać uwagę by obciążać całe stopy bo stawanie na palcach prowadzi do koślawości stóp. takie moje zdanie choć z dziećmi nigdy nie pracowałam, ale coś ze szkoły pamiętam:sorry2:

Moniqsan - moja tez na palcach najczesciej staje... Zaraz staramy sie jej poprawiać stópki...ale nie zawsze chce nas "usłuchać"

No to nowe "mądrości" naszej rehabilitantki:

1. Jak najwięcej samodzielnego stawania na środku pokoju (bez wspomagaczy). Oczywiście najpierw niedźwiadek, niedźwiadek, niedźwiadek .... jak najwięcej niedźwiadka

2. Jak najmniej stawania przy meblach. Zero chodzenia przy meblach!

3. Chodzenie i czworakowanie bez skarpet, rajstop itp. Tylko na bosaka!

To tak na szybko, bo M wpadł z małą i poleciał dalej :sorry2:

Aha, stawanie na palcach dobre nie jest, ale na początku to normalne (kasica, miałaś rację)

hmmm a ja się nie zgodzę :sorry2: kilka tygodni i owszem może być normalne ale kilka miesięcy ???? rozciągnięty trójgłowy łydki i przykurczone zginacze murowane !!!!

Ale malinko, kasicy chyba chodziło właśnie o to, że jeśli to trwa dłużej niż tylko na początku (przynajmniej ja tak zrozumiałam :zawstydzona/y:)

Na pewno wszystkie zdajemy sobie sprawę z tego że na dłuższą metę jest to patologia. Ja to się tylko bałam czy od razu nie powinno się reagować, no ale skoro to na początku normalne ...

Ale malinko, kasicy chyba chodziło właśnie o to, że jeśli to trwa dłużej niż tylko na początku (przynajmniej ja tak zrozumiałam :zawstydzona/y:)

Na pewno wszystkie zdajemy sobie sprawę z tego że na dłuższą metę jest to patologia. Ja to się tylko bałam czy od razu nie powinno się reagować, no ale skoro to na początku normalne ...

o dobrze określone właśnie o to mi chodziło że jeśli trwa to tyle to jest nie dobrze

u nas tez czesto na palcach tak podobno jest na poczatku podobno po to kupuje sie buty na twardej podeszwie chociaz ostatnio czytałam że nie trzeba więc nie wiem

ja ostatnio słyszałam, że wręcz zalecają chodzić na boso nawet po dworzu aby dziecko poznało różne powierzchnie

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry