reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

O wszystkim i o niczym, czyli jak dobrze być w ciąży :)

Moja dzidzia te juz kopie,ale chyba bedzie jakims pasibrzuszkiem bo najbardziej czuje jak fikolkuje jak zjem cos dobrego:-) .

Podobnie jak Ty mialam Agutek. Pod koniec wrzesnia warjacje i zaby w brzuchu a potem spokuj i cisza na planie. ale teraz to juz regularnie po jedzeniu :tak: .
podobno pierwsze wyczuwalne ruchy to dokladna polowa ciazy.Mama i babcia wyliczyly mi na tej podstawie nowa date porodu :24 luty,a z usg 9 marca.Ciekawa jestem , ktora sie sprawdzi;-) .pozdrowcie swoje zabki:-)

reklama
Przeziernosc karkowa bada sie ponoc dopiero od kilku lat.
No i na NFZ to nie jest ciagle popularne badanie, bardzo rzadko to robia - to fakt. A niektorzy lekarze robia, ale nawet nie mowia o tym pacjentkom. Jednak jak bym miala czekac na usg do 24 tc. Szok!
Ech, ta nasza sluzba zdrowia....

No tak, w końcu technika się się rozwija. Za moich czasów bycia w brzuchu Mamy pewnie USG było kompletnie niedostępne, przynajmniej w Polsce. Zreszta kilkanaście lat temu chyba też to była rzadkość. Może niektórzy lekarze to "konserwy" i nie uznają osiągnięć techniki a może się po prostu nie znają bo nie sądzę, żeby na studiach medycznych mieli jakieś specjalizacje z USG (ale mogę się mylić). Z tego co wiem to lekarze potem chodzą na specjalne kursy.

Ale tak czy inaczej teraz możemy oglądać nasze maluchy dużo wcześniej niż po 9 miesiącach :). A jaka to radość dla rodziców jak mały bąbel się rusza na ekranie monitora :).

kurcze zapomnialam o zgadze i wlasnie sie przypomniala.Sluchajcie dziewczyny a jak to z ta zgaga jest?Czy ja wywoluja jakies pokarmy czy mozemy jakos wplynac , przez to co jemy na jej brak? bo u mnie to ona tak czesto sie pojawia ze nie potrafie wyczuc jak to z nia jest:)

o kurcze jeszcze dwa razy to samo napisalam (wyzej) chyba na pamiec tez mi pada:) pozdrowienia dla przyszlych mamus

ja tez tak slyszalam :confused: , ale chyba jak mama dobrze sie czuje i w wannie i po wyjsciu z wanny to chyba nie ma przeciwskazan. oby tylko ni emoczyc sie za dlugo bo skora sie wysusza i moga szybciej robic sie rozstepy:baffled: .Apropos zauwazylyscie juz jakies?

Słyszałam, że w ciąży nie powinno się kąpać w gorącej wodzie :no:

kupowanie wyprawki przed porodem tez jest niewskazane i patrzenie na brzydkich ludzi takze :-D

a tak powaznie to kapiele sa niewskazane wogole jako takie, nikezaleznie od temp. wody
"Kąpiele w wannie dla kobiet w ciąży są szczególnie niewskazane. Woda wraz z bakteriami może przedostać się do pochwy i szyjki macicy i wywołać zakażenie - które w swym przebiegu będzie bardzo niebezpieczne dla płodu. Do podmywania można natomiast stosować płyny do higieny intymnej - te same, których używałyśmy dotychczas.

Ponieważ drobnoustroje z pochwy przez kanał szyjki macicy mogą dostać się do jamy macicy, bezwzględnie należy leczyć wszelkie infekcje pod ścisłą kontrolą lekarza. Leczenie samowolne, szczególnie doustnymi preparatami, może mieć toksyczny wpływ na rozwój płodu. W leczeniu zakażeń u kobiet w ciąży nie wolno także stosować irygacji."

ja napewno z nich nie zrezygnuje, ani z serow plesniowych
nie mozemy przeciez popadac w paranoje ;-)

na zgage polecam grysc migdaly, zawsze pomaga

dziekuje, czuje sie fatalnie.
stracilam glos calkowicie, skrzypie jak zardzewialy zawias :baffled:
niestety te domowe specyfiki na mnie nie dzialaja, nosz cholender jak dzis sie nie poprawi to bede musiala przeprosic ten antybiotyk niestety

reklama
na zgage polecam grysc migdaly, zawsze pomaga

dziekuje, czuje sie fatalnie.
stracilam glos calkowicie, skrzypie jak zardzewialy zawias :baffled:
niestety te domowe specyfiki na mnie nie dzialaja, nosz cholender jak dzis sie nie poprawi to bede musiala przeprosic ten antybiotyk niestety

a dowiadywalas sie u drugiego lekarza czy mozesz go brac?
kurcze wspolczuje tych angin itp.

co do zgagi to slyszalam, ze spokojnie mozna jesc Rennie.

Do góry