reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

O wszystkim i o niczym, czyli jak dobrze być w ciąży :)

Ja codzinnie rano ( koło 11-12 ;-) ) biegnę właczyć komputer czy czasem w nocy któraś Marcówka nie zrobiła niespodzianki sobie i nam i czy ktoś nowy nie pojawił sie na świecie.
Ale nic, chociaz nie wierze ze wszystkie wytrzymamy do marca. Pamiętajcie tylko że ROK ŚWINI czyli najlepszy w kalendarzu chińskim zaczyna się dopiero od 18 lutego :-) :-) :-)
nazwe ma taka sobie :baffled::eek::-p
ale skoro najlepszy to super sie sklada ;-)

i ja tez codziennie lece do kompaz nadzieja ,ze przeczytam...
a moze i nawet zobacze lutowo marcowego dzieciaczka :-)

reklama
No ja raz mialam jakieś takie skurcze, ale szybko przeszły na razie cisza.
Teraz natomiast jak siedze czasami to mnie coś tak jakby rozciągało od środka w lewej pachwinie no i coraz częściej Maleństwo rusza się tak jakby już chciało wyjść kończy się na tym że muszę biec do toalety na siusiu nawet co kilka minut

oj biedne wy dziewczeta :sick:

jak bylam chora kilka dni temu to mialam wlasnie wymioty i mega dreszcze
takich jeszcze w zyciu nie mialam :szok:
nie moglam isc do toalety, bo jak wyszlam spod kodry to czulam sie jak naga na 20 stopniowym mrozie :szok:
cos okropnego

no ale u mnie to raczej byla grypa zoladkowa :dry:

dopiero teraz wracam do sil

kilka dni mialam luzu od zgagi ale teraz chyba powrocila :baffled:

No co Wy dziewczyny:eek::szok::laugh2:
połowa lutego a Wy - marcówki chcecie sie rozdwajać??:szok::laugh2:
Wyjątkiem są lutóweczki - marcóweczki, które mają termin na sam początek marca :-), np mrs_szaya;-)
Ja zamierzam poczekać do końca lutego.:tak: Marzec to już taki wiosenny miesiąc. Mam nadzieje że moja córcia podziela moje zdanie i nie przybędzie w lutym :laugh2::szok:

MILOKU - rozmawiałam ze swoim lekarzem odnośnie ciśnienia u ciężarnych. Nie zna Twojego przypadku, ale sugerował, że nadciśnienia nie wolno zbagatelizować, szczególnie w ostatnich tygodniach ciąży. Także jeśli nie ufasz lekarzom, pod których opieką jesteś to zgłoś sie gdzie indziej. Wymioty, biegunka to dolegliwości które niekoniecznie należy łączyć z ciążą.
Lekarz też wspomniał, że nadciśnienie może doprowadzić do gestozy.
Nie chcę Cię straszyć ale w przypadu gdy czujesz, że nie wszystko jest ok lepiej to sprawdzić.
Mam nadzieję, że już się lepiej czujesz i poniższe informacje nie będą Ci potrzebne.

B. EPH-gestoza (po 20tyg)

wystepuje głównie u pierwiastek, jest to zespół objawów chorobowych wyrażający się nadciśnieniem tętniczym, białkomoczem i obrzękami. Gestoza stanowi realne zagrożenie życia matki i dziecka. Przyczyny gestozy nie są do końca wyjaśnione. Przebiega w dwóch etapach:

1. Stan przedrzucawkowy - oznacza rozwój nadciśnienia tętniczego z białkomoczem, obrzękami lub tylko ostatnimi dwoma objawami.

Objawy:
- nadciśnienie tętnicze od 140/90 mmHg wzwyż, potwierdzone dwoma niezależnymi pomiarami w 6-godzinnym lub dłuższym odstępie lub zwiekszenie się ciśnienia względem dotychczasowej systematycznej obserwacji (niezbędnej u każdej ciężarnej) skurczowego o 30 mmHg lub rozkurczowego o 15 mmHg. O zagrożeniu dla dziecka i matki może świadczyć również szybkość narastania ciśnienia tętniczego.

- białkomocz poziom powyżej 0,5 g/l białka w moczu lub ilość powyżej 0,3 g wydalonego białka w ciągu doby.

- obrzęki puchnięcie nóg nie jest patologią, jeśli ustępuje po nocnym wypoczynku. Niepokojące są obrzęki uogólnione obecne rano, po przespanej nocy i oprócz kończyn dolnych obejmują kończyny górne, twarz, brzuch.
Istnieje duża zależność między przyrostem masy ciała i powstawaniem obrzęków. Dlatego ważne jest regularne śledzenie masy ciała w czasie ciąży. Generalnie przyrost masy ciała nie powinien przekraczać pół kilograma w ciągu tygodnia, a w ostatnich tygodniach ciąży masa ciała nie powinna się zwiększać.

Nie śpię od 3.40. Zgaga, zapychający się nos, ciągnięcie wiązadeł, buszująca córka... Przewalałam się z boku na bok i czekałam na 5.45, bo wtedy mąż wstaje do pracy - to wstałam z nim. :dry: Liczę, że za chwilę jednak mnie zmuli i walnę się dalej do łóżka...

Agutku witaj w klubie
ja tez cos przed 4 sie obudzilam
i czekalam az moza wstanie i mi lozko zwolni i bede mogla kompa wlaczyc

nie z wlasnej woli oczywiscie

obudzily mni enudnosci i zgaga i dusznosci i bol brzucha

u mni ejeszcze za wczesnie na akcje porodowe wiec zaczyna mnie to martwic czy jakiegos wirusa nei zlapalam

Magda serdeczne dzieki
to samow lasnei napisala mi lekarka na jednym z forum lekarskich

nie wiem tylko jak i gdzie moge sie przeniesc
poszlam do normalnrgo lakarza wczoraj a on jak zobaczyl ciezarowe to odrazu mnie do poloznej i juz

umywaja rece

polozna cisnienie zmierzyla i znowu powyzej 150 i tyle

a wczoraj wrucilam od lekarza i lezalam plackiem
blada zielona z koloczacym serduchem

nie wiem juz co mam robic
ale jak jutro pujde i dalej bede sie zle czula to zrobie tam niezla awanture

ja tez wolalabym do marca czekac ,ale boje sie czy w tym brzuchu ti bezpiecznie jest
dlatego wolalabym juz teraz zaraz :tak: :tak:

reklama
Do góry