reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

O wszystkim i o niczym, czyli jak dobrze być w ciąży :)

No to będzie z niej informatyk jak sie patrzy :laugh2:
Zdolną masz Dziecinke - trzeba sie napracować żeby wsadzić palucha pod klawisz i go wypchnąć:-D:-D;-)
A tak z innej beczki to chyba niezbyt zdrowe tak sie gapić godzinami w ekran laptopa <mówie o Parisce>:confused:

reklama
Dziewczyny mam problemy z oddychaniem:szok: :szok:

Normalnie lapie powietrze jak ryba, a chwilami musze na dwor wychodzic zeby sie zaciagnac.
czuje jakis ucisk na przeponie i nie moge do konca powietrza nabrac:eek: :shocked2: :shocked2:
Nie mam tak caly czas tylko, pare razy w ciagu dnia mnie zlapie i kaplica.

Slyszalam kiedys ze mozna sobie takie dusznosci wmowic,ale czy to mozliwe zebym sobie wmowila,i naprawde nie mogla oddychac:confused:

Debiutantko moze mnie tez cos uciska , tylko moj bebech jest wiekszy i ja dychac nie moge:baffled: :dry:

a nie mozesz umowic sie do innego dentysty :confused:

probowalam, ale niestety bol zeba + ciaza w ogole juz na nich nie dziala :no: pani od razu powiedziala mi "nie" i ze terminy ma na styczen i mam sobie szukac dalej, moze ktos mnie przyjmie :-(
niestety dentysci przestali byc juz lekarzami z powolania, ktorych zadaniem jest niesienie pomocy - swoja prace traktuja jak usluge :sick:

miloku mi czasem tez brakuje powietrza i jak nie daj boze zaczne o tym myslec to wtedy kaplica - jest jeszcze gorzej... dlatego warto wtedy sie uspokoic, zaczac brac powolne glebokie wdechy i przechodzi :happy: czasami podchodze sobie do okna, takie rzeskie powietrze pomaga :tak:

A tu znalazłam coś o tych trudnościach z oddychaniem:

Trudności ze swobodnym oddychaniem w czasie ciąży
DEFINICJA
Problemy z oddychaniem pojawiające się najczęściej od drugiego trymestru ciąży i nasilające w trzecim trymestrze jej trwania.

OBJAWY I PRZEBIEG
Wraz z rozpoczęciem drugiego trymestru ciąży, na skutek zmian hormonalnych powodujących obrzmienie ścian naczyń krwionośnych układu oddechowego oraz spadku napięcia mięśni oskrzeli i płuc, często dochodzi do pojawienia się niewielkich trudności z zaczerpnięciem głębszego oddechu. Ponadto powiększająca się macica powoduje przemieszczanie się narządów wewnętrznych, które uciskając na przeponę wywołują uczucie duszności oraz trudności w oddychaniu. Szczególnie w ósmym miesiącu ciąży, kiedy to macica swoim dnem sięga najwyżej, bo aż pod wyrostek mieczykowaty dolegliwość ta odczuwalna jest najbardziej. Ciężarna macica uciskając przeponę, powoduje, że oddech staje się płytszy i szybszy a ruchy oddechowe stają się znacznie bardziej utrudnione. Szczególnie w sytuacjach związanych ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym np. podczas wchodzenia po schodach czy dłuższego spaceru. Problemy z oddychaniem są znacznie bardziej nasilone w przypadku ciąż wielopłodowych. Na ok. tydzień przed porodem brzuch obniża się w związku ze wstawianiem się części przodującej płodu do kanału rodnego, co przynosi znaczą ulgę w oddychaniu. Te fizjologiczne spłycenie oddechu nie oznacza, iż do płodu dociera zmniejszona ilość tlenu. Organizm kobiety ciężarnej odpowiednio przystosowuje się do zachodzących zmian i pozwala na lepsze wykorzystanie tlenu.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Natychmiast należy skontaktować się z lekarzem w przypadku, gdy duszności pojawią się nagle, a do tego dołączą się takie objawy jak kołatanie serca, uczucie niepokoju, zimne poty, ból w klatce piersiowej. Mogą być to objawy znacznie poważniejszych dolegliwości, które wymagają natychmiastowej interwencji lekarskiej. Poza tym pojawienie się kaszlu, gorączki czy też innych objawów mogących sugerować rozpoczynającą się infekcję górnych dróg oddechowych wymaga pomocy lekarskiej.

LECZENIE DOMOWE
Aby ograniczyć uczucie duszności wywołane uciskiem macicy należy dbać o zachowanie prawidłowej pozycji ciała. Należy unikać garbienia się zarówno podczas siedzenia jak również chodzenia. Siedząc przez dłuższy czas plecy powinny być wyprostowane. W czasie snu należy unikać pozycji leżącej na płasko. Najlepiej, aby była to pozycja półsiedząca. Warto również w tym okresie ciąży znacznie ograniczyć wysiłek fizyczny i więcej czasu przeznaczyć na odpoczynek.

reklama
I nawet za kasę takie trudności robią!!???
Może macie niewielu dentystów w okolicy i im się w głowach poprzewracało!!??

Ja byłam w piątek (po raz pierwszy w czasie ciąży:zawstydzona/y: ) i mnie przyjął bez problemu. W ogóle to się chyba zawiódł bo najpierw mnie ochrzanił, że tak późno a potem po przeglądzie stwierdził, że mnie dzieciak oszczędził bo poza szyjkami, które miałam do robienia już wcześniej to mi się (na szczeście) nic nie posypało. A jak go spytałam o krwawienie dziąseł w czasie ciąży to powiedział, że niektórym cieżarówkom tak się dziąsła rozpulchniają, że im zęby zasłaniają :szok: .

Do góry