reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

O wszystkim i o niczym, czyli jak dobrze być w ciąży :)

no niestety u nas prywatni sa tak obladowani strasznie i kazdy ma miesieczne terminy :dry:
ja jakos w pazdzierniku bylam na przegladzie i wszystko bylo ok i nagle cos w piatek zaczelo mnie bolec...tak jakby mi sie rozszczelnila ta plomba czy co...

reklama
No to nie pozostaje Ci nic Agutek jak uzbroić się w cierpliwość albo poszukać innego dentysty w okolicy... Jak pech to pech...

A może to jakaś nadwrażliwość np. na ciepłe lub zimne..?

wlasnie mam nadzieje, ze moze jakas nadwrazliwosc mi sie odezwala, bo jak nie jem, nie pije...nie wlatuje mi chlodne powietrze to nie boli...dlatego sie troszke wstrzymuje, bo moze lada chwila przejdzie?

Debiutantko ,ale ty kochana sumienna jestes. na wszystko odpowiedz znajdziesz.Brawo:tak: :-)
Z tego opisu wynika ze powinnam udac sie do lekarza, bo moim dusznoscia towarzysza : kaszel i kolotanie serducha. moze jakis przeziebienie mnie lapie:-(

Dziwczyny ja tu sobie na bb zagladam i robie sniadanko i mi sie chlebek przypalil:-( :wściekła/y: :no: . to wszystko przez was:-D :-D :-D :-D

ups :zawstydzona/y:
ja jeszcze z wyrka nie wyszlam, nie chce mi sie :-p
na szczescie wczoraj ugotowalam juz zupke, wiec obiadu robic nie musze :-)
za 3h maz wroci z pracy to ja sie rusze z lozka ;-)

Miloku bo ja niestety juz taka jestem upierdliwo - dociekliwa i muszę znaleźć odpowiedzi na gryzące mnie pytania. Jeszcze coś o bolących krzyżach i rozluźnianiu spojenia mi migneło ale poszukam jak wrócę ze szkoły rodzenia bo zaraz mykam.
A pogoda taka, że mi się w ogóle z domu ruszac nie chce ...:(. W ogóle ten dzień jest do kitu. Moja Mama juz ponad 2 h czeka na wyzytę u lekarza i na pewno jest cała w stresie bo to niestety poważna sprawa... Aż się boję co z tego wyniknie... Life is brutal...

Już wróciłam ze szkoły, dziś nam położna mówiła o prawidłowym oddychaniu.

Wklejam Wam jeszcze to co znalazłam na temat bólu spojenia łonowego:

Ból spojenia łonowego.
DEFINICJA
Ból w obrębie spojenia łonowego spowodowany jego rozejściem, pęknięciem lub rozerwaniem w czasie ciąży lub porodu.
OBJAWY I PRZEBIEG
Podczas ciąży, wskutek działania estrogenów, dochodzi do rozluźnienia chrząstkozrostów, którymi w obrębie miednicy mniejszej są spojenie łonowe oraz stawy krzyżowo-biodrowe. Zwiększenie elastyczności aparatu więzadłowego miednicy jest naturalną rzeczą w trakcie ciąży, bowiem w ten sposób miednica „przygotowuje się” do porodu i ułatwienia przejścia dziecka przez kanał rodny. Nieznaczny ból w obrębie dolnego odcinka miednicy może się wówczas pojawiać pod koniec ciąży, kiedy główka zaczyna się obniżać i wstawiać do miednicy kostnej. Ciężarna może mieć wówczas kłopoty ze sprawnym chodzeniem, odczuwać ból przy wstawaniu z łóżka po dłuższym odpoczynku lub nadmiernym wysiłku. Podczas ciąży najczęściej można się spotkać z tzw. cichym rozejściem spojenia, które przeważnie spowodowane jest przyczynami czynnościowymi. Do znacznie poważniejszych urazów spojenia może dojść w trakcie ciężkiego porodu np. poród kleszczowy, duża masa płodu przy zwężonej miednicy kostnej u rodzącej. Może wówczas dojść nie tylko do rozejścia ale również do pęknięcia bądź rozerwania spojenia. Objawy uszkodzeń podczas porodu najczęściej ujawniają się dopiero w połogu. W zależności od stopnia rozejścia obserwuje się różne nasilenie objawów takich jak obrzęk i ból spojenia lub podbrzusza promieniujący do uda i kości krzyżowej.
WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Jeżeli ból występujący w okolicy spojenia łonowego nasila się podczas chodzenia lub leżenia na boku a do tego dołączy się gorączka należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Rozejściu spojenia może również towarzyszyć występowanie krwiaka pozałonowego, który może być rozpoznany w trakcie badania ginekologicznego. Zaniedbanie tego stanu może wiązać się z poważnymi konsekwencjami w przyszłości. Jeżeli dotyczy to kobiety ciężarnej rozpoznanie możliwe jest na podstawie badania przedmiotowego natomiast leczenie na postępowaniu zachowawczym. W zależności od stopnia rozejścia lekarz może zakwalifikować taką ciężarną do cięcia cesarskiego. Natomiast w przypadku kobiet po porodzie należy wykonać Rtg, na podstawie którego będzie można określić stopień rozejścia, obecność stanów zapalnych czy też uszkodzeń. W cięższych przypadkach konieczne może okazać się unieruchomienie lub zabieg operacyjny.
LECZENIE DOMOWE
W przypadku rozejścia spojenia łonowego należy prowadzić oszczędzający tryb życia, unikać wysiłku fizycznego i podnoszenia ciężkich rzeczy. W celu zniwelowania bólu można przyjmować leki przeciwbólowe (w przypadku kobiet ciężarnych po konsultacji z lekarzem). Zaleca się również odpowiednią dietę pozwalającą na wzmocnienie chrząstkozrostów. Najlepszy wpływ na to ma dieta bogata w żelatynę. Można również przyjmować preparaty wzmacniające chrząstki, które dostępne są w aptekach bez recepty. Znaczną ulgę może również przynieść zakładanie mocnych pasów pozwalających na odpowiednią stabilizację miednicy.

A tu jeszcze coś o bolących krzyżach.
(Aha - te mądrości to ze stron forumginekologiczne.pl żeby nie było, że ja taka wszechwiedząca jestem ;).)

Ból krzyża w ciąży
DEFINICJA
Bóle krzyża są to bóle zlokalizowane w okolicy odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa. Dotyczą dolnej części pleców i często także pośladków, dotyczą kilkunastu procent kobiet ciężarnych i nasilają się w trzecim trymestrze ciąży.
OBJAWY I PRZEBIEG
Są to najczęściej niegroźne bóle dla prawidłowego rozwoju ciąży, bowiem wynikają ze zmiany sylwetki kobiety ciężarnej i w przesunięcia środka ciężkości ciała do przodu.

W ciąży dochodzi do nadmiernego wygięcia się odcinka piersiowego i lędźwiowego kręgosłupa ku przodowi, co może prowadzić do przemieszczenia się „dysków” czyli tkanek miękkich kręgosłupa, nadmiernego napięcia mięśni przykręgosłupowych okolicy lędźwiowej a także ucisku na zakończenia nerwowe. Objawia się to bólem w okolicy lędźwiowej i krzyżowej, który ciężarne opisują jako „ciągnący” do nogi. Wszystkie wyżej wymienione objawy pogłębiają się podczas ciąży wraz z każdym dodatkowym kilogramem.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem, gdy odczuwamy silne, promieniujące do nóg bóle, połączone z zaburzeniem czucia i osłabieniem siły nóg. Należy wtedy myśleć o wypadnięciu „dysku”. Wymagające konsultacji lekarskiej są także objawy rozejścia się spojenia łonowego – ciężarna odczuwa ból w obrębie spojenia łonowego i stawów biodrowych utrudniający poruszanie się.
LECZENIE DOMOWE
Większości kłopotów z krzyżem można uniknąć, dbając zawczasu, jeszcze przed ciążą, o prawidłową postawę i prowadząc aktywny tryb życia – prowadząc gimnastykę mającą na celu wzmocnienie mięśni brzucha i lędźwi, uprawiając sport i wypoczywając w sposób aktywny. W ciąży część ćwiczeń, szczególnie tych zbyt forsownych jest przeciwwskazane, natomiast gimnastyka jest jak najbardziej wskazana i może przynieść ulgę w bólach krzyża. Ponadto należy dbać o prawidłową postawę, unikać zbyt długiego siedzenia bez ruchu – może prowadzić to do ucisku na ciężarną macicę a także do napinania mięśni pleców.

Do profilaktyki i leczenia bólów krzyża i pleców w ciąży należy także unikanie niektórych prac domowych, takich jak upinanie firan, przenoszenie i dźwiganie ciężarów. Ponadto nie należy spać na zbyt miękkim łóżku.

reklama
ups :zawstydzona/y:
ja jeszcze z wyrka nie wyszlam, nie chce mi sie :-p
na szczescie wczoraj ugotowalam juz zupke, wiec obiadu robic nie musze :-)
za 3h maz wroci z pracy to ja sie rusze z lozka ;-)

ale lenistwo ;-)
a ja jak motorek od rana
a teraz wlasnie wrociłam z treningu
i moją dolegliwością jest głód
ide sie jej pozbyc

Do góry