reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

O wszystkim i o niczym, czyli jak dobrze być w ciąży :)

chce wrcac do pracy za kazdym razem jak sie lepiej czuje.
A tera w ostatnicg dnach dolega mi tylko lenistwo.Wiec moglabym teoretycznie, ale z drugiej strony jak bylam w pracy zaniesc zwolnienie to mi niedobrzebylo od tych zapachow.

Wiem wiem glupia jestem ,ale jak sie dobrze czuje to mam wyrzuty sumienia ze nic nie robie

reklama
A ja mam pytanie do Melanie i Anija (bo to już doświadczone Mamusie). Dziś czekając na szkołę rodzenia jedna z dziewczyn spytała czy potrzebny jest laktator bo to wcale nie taki mały wydatek a niewiadomo czy się przydaje czy nie.... Powiedzialam jej, że chyba najlepiej poczekać z jego zakupem do urodzenia dziecka i wtedy się okaże czy będzie potrzebny czy nie ale sama nie wiem jak to z tym laktatorem.... Może poradzicie???

Debiutantko ja co prawda nie mama jeszcze ,ale wlasnie o ty laktatorze ,przy okzji robieni alisty wyprawkowej przeczytalam.Wszedzie pisza ze jes potrzebny w wyprawce ,ale wlasnie po przeczytaniu komentarzy mam wiem ze niektore go nawet nie rozpakowaly.wiec chyb amasz racje . zacekac z zakupem.
mamy racje dziewczyny?

na mojej liscie wypawkowej znalazly sie juz 62 pozycje :szok: :szok: :szok:

debiutantko
karmilam piersią ale po ok 3 tygodniach wymyslilam sobie, ze bede dokarmiac raz dziennie porcją mleka sztucznego, bo tak bedzie mi wygodnie

w związku z tym nie mialam potrzeby odciagania pokarmu na zapas
bo zapas był w kadym sklepie :-D

ale kupilam sobie wczesniej ten laktator, bo mialam schize, ze bede miala nadmiar pokarmu i nie bede miala czym odciągnąc :eek:

co wcale sie nie zdarzylo
tzn po ok 3-4 dniach od porodu wystepuje cos takiego jak nadmiar ale nie cierpialam z powodu zapalenia piersi ani nic takiego....
no i nie musialam sciagac pokarmu aby sobie ulzyc
córa w czas sie budziła i wypijała mleczko - tym sposobem wlasnie cycki nauczyły sie ile mleka nalerzy produkowac dla mojego dziecka :tak:

czyli podsumowując w ok pierwszym tygodniu cycki sie dostrajają i może być różnie

są mamy, co spuszczają sobie nadmiar ręcznie tzn dojenie :szok::-D
można sobie i tak radzic - laktator zbędny

są mamy, co nie muszą nic robić swoim cyckom :cool2: - laktator zbędny

są mamy, które decyduja sie tylko na karmienie piersią i te dzielą sie na 2 grupy:
- ciągle mające dziecko blisko siebie i karmiące gdziekolwiek - laktator zbędny
- te co muszą lub chcą urwać sie od dziecka na czas dłuży niż przerwa między karmieniami - laktator NIEZBĘDNY o ile nie doją się własnoręcznie :eek::-D

kolejna sprawa z odstawianiem dziecka od piersi
wtedy zbieralo mi sie tego mlika za dużo :eek:
a laktator juz sprzedałam :baffled:
wiec musialam kilka razy zrobic to co sie robi z krówką mleczną :eek:

Miloku - 62 pozycje??? A wliczasz w to ciuszki??

Właśnie sobie oglądam te laktatory w necie. Polecają głównie firmy Avent. Widzę tu jakieś zestawy z butelkami. Zreszta jeśli o butelki chodzi to tez nie mam pojęcia czy kupowac czy nie bo podobno jeśli karmi się naturalnie to nie trzeba dopajać dziecka herbatkami. Ale jeśli np. będzie dużo pokarmu i niezbędny będzie laktator to i butelki się przydadzą.... Strasznie to wszystko skomplikowane ;).... Ratuuuunkuuuu :)

debiutantko
kup sobie jakąs flaszeczke, zebys sie spokojniej czula
zawsze sie przyda jak nie teraz to potem :tak:

mamy takie czasy, ze wszystko mozna kupic
i nie kupuj za duzo
kup to co uwazasz, ze musisz miec, zeby sie czuc pewniej :tak:

a reszte kupi mąż jak bedziesz potrzebowała na JUZ :tak:

Dzięki Melanie :).
To ja chyba póki co nie wydaję kasy na laktator. Ewentualnie zobaczę gdzie, jaki i za ile można kupic a jak zajdzie potrzeba to wyślę np. meża i mi kupi. W końcu teraz mamy czasy, że wszystko jest w sklepach :).

aaaa i laktator mialam aventu
byl fajny ale raz...
jeden z tych ten dokrecanych zbiorniczków wziął i mi się wyczepił :eek:
i prawie całą jego zawartosc wylądowała w moim łóżku :eek::baffled:

miał jakiś wypatrzony gwint skubany

no ale we wszystkim zdarzają sie buble :-p

ogólnie z tego co sie naczytalam kiedys o laktatorach to te aventowskie są jedne z lepszych jak nie najlepsze - potem są jeszcze elektryczne, podobno super, bo sie człowiek nie na pompuje tak jak ręcznym

reklama
Do góry