reklama
Majeczka
30-tki , przyszłe mamusie
Wzrost poziomu progesteronu we krwi hamuje wydzielanie LH , co powoduje zanik ciałka żółtego.
7. Zanik ciałka żółtego wywołuje gwałtowny spadek poziomu progesteronu. Z tym wiążą się procesy martwicze w endometrium, powodujące złuszczanie się jego górnej warstwy i krwawienie. Jest to faza menstruacyjna.
Elzbietko to jak to jest z tym progesteronem bo juz sie pogubilam.. Kiedy wzrasta progesteron zanika cialko zolte ktorego brak powoduje obnizenie progesteronu???????? troche to pogmatwane..To progesteron powinien czy nie powinien wzrastac.. Po zaplodnieniu przeciez musi wzastac zeby podtrzymac ciaze ale skoro jego wzrost doprowadza w ostatecznosci do zaniku cialka zoltego?
7. Zanik ciałka żółtego wywołuje gwałtowny spadek poziomu progesteronu. Z tym wiążą się procesy martwicze w endometrium, powodujące złuszczanie się jego górnej warstwy i krwawienie. Jest to faza menstruacyjna.
Elzbietko to jak to jest z tym progesteronem bo juz sie pogubilam.. Kiedy wzrasta progesteron zanika cialko zolte ktorego brak powoduje obnizenie progesteronu???????? troche to pogmatwane..To progesteron powinien czy nie powinien wzrastac.. Po zaplodnieniu przeciez musi wzastac zeby podtrzymac ciaze ale skoro jego wzrost doprowadza w ostatecznosci do zaniku cialka zoltego?
Elżbietka
mother of two sons&angel
Jeśli nie doszło do ciąży ciałko żółte zanika, w innym przypadku jego czynność zostaje podtrzymana przez rosnące stężenia gonadotropiny kosmówkowej.
Zanik ciałka żółtego wywołuje gwałtowny spadek poziomu progesteronu.
jak nie ma ciazy to progesteron spada i jest @. jak jest ciaza, zynnosc ciałak zółtego jest podtrzymywana przez gonadotropine kosmówkowa (HCG). a jak jest ciałko zółte, to jest i progesteron, który w ciazy jest niezbędny.
sam wzrost progesteronu , jesli nie ma HCG, w pewnym momencie powoduje zanik ciałka zółtego.
mam nadzieje ze nie zamotałam jeszcze bardziej.
Zanik ciałka żółtego wywołuje gwałtowny spadek poziomu progesteronu.
jak nie ma ciazy to progesteron spada i jest @. jak jest ciaza, zynnosc ciałak zółtego jest podtrzymywana przez gonadotropine kosmówkowa (HCG). a jak jest ciałko zółte, to jest i progesteron, który w ciazy jest niezbędny.
sam wzrost progesteronu , jesli nie ma HCG, w pewnym momencie powoduje zanik ciałka zółtego.
mam nadzieje ze nie zamotałam jeszcze bardziej.
Elżbietka
mother of two sons&angel
majeczko, trzymam kciuki za piękne ciałko żółte
Elżbietka
mother of two sons&angel
nie powinna przekraczac 15, to wiem. co do minimalnych wartości, to nie za bardzo. ale jak mi spadął do 1 z groszami to lekarz kazał odstawic leki. najlepeij zeby była 5-10. tak mówią.
Margarita
Zaciekawiona BB
Ja miałam bardzo wysoki poziom prolaktyny! Nigdy nie stosowalam antykoncepcji, nie zachodzilam tez w ciaze. Zaczelam sie martwic, chociaz na tamta chwile mie chcialam miec jeszcze dziecka.Postanowilam jednak zrobic badania hormonalne - to hiperprolatynemia. Przez pare miesiecy bralam bromergon, prolaktyna spadla drastycznie, a ja niespodziewanie zaszlam w ciaze! Bromergon mianowicie podobno zwieksza pradopodobienstwo zajscia w ciaze!!!
reklama