reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Mam pytanie do Was kobitki... Otoz moj lekarz ginekolog zlecil mi branie Luteiny ( dwa razy dziennie przez 10 dni) od 16 dnia cyklu.. Po tym mialam dostac @... Dzisiaj to moj 22 dzien cyklu, a Ja mam plamienia i chyba widzialam juz krew ( objawy zreszta tez wskazuje, pobolewaja mnie jajniki)... Pytanie moje brzmi, czy mam dalej brac Luteine dwa razy dziennie, czy mam ja odstawic...
icon_question.gif
Czy moga to byc ewentualne oznaki ciazy... Prosze o opinie..:-)

reklama
na pocieszenie powiem ze ja startowalam do leczenie z prolaktyną dużo powyżej 3000 na czczo...

Eluś - co do prolaktyny: mam regularne miesiączki, owu stwierdzona przez monitoring (pęcherzyk pękał), a prolaktyna strasznie się podniosła :eek: 726 mlU/l - 22dc. Skoro prolaktyna hamuje owu, to dlaczego pęcherzyk pękł i owu była??? albo ja czegoś nie rozumiem...albo już za dużo czytam :sick:

Kajunia ja mam podobny problem- też mam za wysoką PRL( szczególnie po badaniu z obciążeniem), a owu jest (progesteron w 26 dc był bardzo wysoki), z tego co mówił mój lekarz za wysoka PRL może zaburzać procesy dojrzewania jajeczek, pęcherzyk pęka, ale jajeczko jest niedojrzałe, albo może zaburzać proces zagnieżdżania się zarodka, nawet jeśli progesteron jest wysoki endometrium może nie być optymalnie przygotowane na zagnieżdżenie, za wysoka PRL może też skracać II fazę cyklu, co również przeszkadza w prawidłowym zagnieżdżeniu się zarodka, ja od 2 tygodni biorę bromergon na obniżenie PRL i czekam na rezultat..

Eluś - co do prolaktyny: mam regularne miesiączki, owu stwierdzona przez monitoring (pęcherzyk pękał), a prolaktyna strasznie się podniosła :eek: 726 mlU/l - 22dc. Skoro prolaktyna hamuje owu, to dlaczego pęcherzyk pękł i owu była??? albo ja czegoś nie rozumiem...albo już za dużo czytam :sick:

oprócz zaburzeń przysadkowych, PRL podnosci sie tez w ciazy :-)
a ogólnie na p[oziom prolaktynyt wpsływa to czy jestes wyspana (jak nie to jest podwyższona), czy jestes na czczo bez picia (po jedzeniu wzrasta). stres tez powoduje podniesienie poziomu PRL. dlatego tez jednorazowe badanie prl nie jest mairodajne

Dziewczyny ile kosztują podstawowe badania hormonalne? Chodzę do swojej gin na książeczkę zdrowia, ale do niepublicznego ZOZ.

Carioca77, ceny są zależna od miasta i laboratorium. a to ze chodizsz do nzozu, to jeszcze nie znaczy ze bedziesz płacić za badania. jesli dosatniesz skeirowanie od lekarza, to powinans miec za darmo. bo jesli chodzisz do lekarza na książeczke zdrowia, to znaczy ze nzoz ma podpisaną z nfz umowe na świadczenie usług medycznych.
a co do cen, to w warszawie za hormony płciowei tarczycowe ceny wahają się 20-50 zł za jeden (ten sam)- jak wczesniej wspomniałam-cena zalezy od laboratorium. im bardziej prestiżowe, w ładniejszym budunku, to drożej. najlepiej zadzwoń do swojego laboratorium i zapytaj

Dziewczyny ile kosztują podstawowe badania hormonalne? Chodzę do swojej gin na książeczkę zdrowia, ale do niepublicznego ZOZ.

Caroica - mi lekarz nie wypisał badań hormonalnych na książeczkę, bo jak powiedział są za drogie a woj. pomorskie nie na wszystkie badania podpisali umowę z NFZ :baffled: dlatego ja za badania zapłaciłąm 234 zł. :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y:

reklama
Do góry