reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Witam.
Odebralam dzisiaj badania na prolaktyne...
Oto one:
Prolaktyna na czczo: 810,3 mlU/l
Prolaktyna po obciazeniu: 5711 mlU/l

Norma to od 98 do 784

Prosze wyrazic swoja opinie bo jestem troszke zaniepokojona, a wizyte mam dopiero za jakies 3 tygodnie...:-(
Pozdrawiam

reklama
no troszeczkę jest podwyższona.
prolaktyna po obciązeniu fizjologicznie moze wzrosnąc do 10 razy w stosunku do prl na czczo, wiec u ciebie jest ok. prawdopodobnie masz hyperproalktynemie czynnosciową. idź z tym do lekarza i dostaniesz tabletki, które szybciutko unormują jej poziom.
za wysoka prl moze blokowac owualcje, ale nie musi. z takim poziomem jak najbardziej można zajsc w ciąże:tak:

na pocieszenie powiem ze ja startowalam do leczenie z prolaktyną dużo powyżej 3000 na czczo...

No własnie, jak to jest z ta prolaktyną? Moja koleżanka ma nieregularne miesiączki i wyczytała, że powinna zrobić badanie na poziom prolaktyny. Czy to prawda, że nieregularne miesiączki mogą powodować bezpłodność?

może nie tyle nieregularne miesiączki, co ich przyczyna. trzeba stwierzdić dlaczego sa nieregularne. można miec nieregularne i miec owulacje, a można miec regularne bez owulacji.
bardzo czesto proalktyna zaburza cykle miesiączkowe i owualcje, wiec to jedno z pierwszych badań jakie powinno sie wykonac przy nieregularnych @

Elizabetka napisała:
Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.

Ano własnie - ja miałam obydwa wyniki w normie, a jednak owulacji nie było - stosunek LH do FSH był ponizej jedności. Warto się badać :)

Hej przyszle mamusie:) Prosze o pomoc w interpretacji moich wynikow (glownie czy proporcje hormonow sa wlasciwe...no i reszta...)
20 dc estradiol 136,4 pg/ml, prolaktyna 11,89 ng/ml, progesteron 15,76ng/ml
15 dc endometrium 0,88 cm, prawy jajnik-pecherzyk graffa-2,04 cm
19 dc endometrium 1,03 cm
15/19 dc zaszla owulacja

już odpowiadam na ile wiem:-)
w 20 dniu progesteron bardzo łądny, prawdopodbnie była owu. prolaktyn atez w normie (ona nie zalezy od dnai cyklu). estradiol w II fazie nie ma większego znczenia, ale jest w normie jak na II faze.

usg w 15 dniu: pęcherzy o wymiarach dorodnych;-) wskazujących na syna:-D , endometrium dobre.

w 19 dniu endo sie już pogrubiło, czyli owu prawdopodobnie była i macica się szykuje na fasolkę:-)

Dzieki Elzbietko:) a jak to jest, jesli ma sie torbiel w jajniku i zajdzie sie w ciaze? Ja owu mialam z prawego jajnika, a torbiel mam w lewym...troszke nagle i pozno sie dowiedzialam i teraz sie boje:(

to jeszcze zalezy jaka torbiel. jak surowicza, endometrialna to niczym nie grozi, przewaznie sie w ciązy zmniejszają i zanikają w końcu. a jak jakas inna to tez ok,tylko trzeba pilnowac i co jakis czas robic usg. ciaza zagniezdza sie w macicy:-)

reklama
Uff..troche sie uspokoilam. A ta torbiel to sporawa ok 5/4cm i nie wyglada na czynnosciowa. Nie wiem za bardzo, co to znaczy, tak czy siak za 2 tygodnie ide z wynikami do ginki. Trzymajcie kciuki:)

Do góry