reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowe smaki dla maluszka

Mój Aduś bardzo polubił banany ale dostał tylko ze trzy dni bo płakał i pomyślałam,ze to od tego. I w Ośrodku Zdrowia odradzili cytrusy póki co bo pryskane....

Zupki robię sama hmm... papki z marchwi, ziemniaka, pietruszki. Dałam raz kupione ziemniak|+dynia.Wszystko wcina aż sie rączki trzęsą!! A na deser za 2-3 godziny jabłuszko miksowane, czasem z marchewką. Myślę o brokułach...

Co do zupek to na 1ziemniaka, pół marchewki i kawałek pietruszki to ile masła czy też oliwki dodajecie???

reklama
My jeszcze nic nie wprowadzamy i tak bedzie do 6 miesiaca... . Pediatra kazał żeby się nie spieszyć bo z alergikami trzeba powoli. W czerwcu wracam do pracy i choć pare tygodni wcześniej chciałabym zacząć wprowadzać żeby obserwować czy wszystko jest w porządku :-)

Moja Amelka od jakiegoś miesiaca je słoiczki, ostatnio sama gotuję zupki i daje jej soczki albo jabłkow albo matchewkowy i oczywiście danonek obowiazkowo. Moja mała zobaczy łyzeczkę i odrazu otwiera bużkę, a dodam ze karmię piersią.

Agawina tez uważam, że karmienie piersią wystarcza do 6 miesięcy całkowicie, czasem lepiej przedobrzyć wprowadzając coś zbyt szybko. I tak bym chciała karmic Szymusia, ale w połowie maja wracam do pracy i chcę, żeby się do czegoś przyzwyczaił, jeżeli minie alergia - dzisiaj zjadłam na próbe troche twarożku, na razie jest spokój - to pewnie jak mnie nie bedzie w domu dostanie kaszkę na mleku modyfikowanym i zupkę. Myslę, że na wprowadzanie bebilonu pepti i tego smaku trochę za późno. Ale zobaczymy - na razie jest od srody łyżeczka kaszki ryżowej na 30 ml wody - brzuszek juz w porządku i cycuś. Waży około 7300 g.

JA moje małej od ponad tygodnia podaje kleik ryzowy do mleka i nic jej nie było tylko troche mniej gazów oddawała a od 3 dni sama kupki nie chce robic wiec jej podawałam czopik i wtedy robiła a wczoraj jej nie podałam i kupy nie było i dzisiaj tez czekałam na kupke zeby zrobiła w koncu sama i zrobiła troszeczke moze jeszcze dzisiaj zrobi jeszcze jedna. niechce mi pic samego mleka tylko z kleikiem musze dosypywac choc troche bo inaczej nie wypije. wczoraj dałam jej troszeczke marchewki smakowała jej bo otwierał buzke szeroko choc troche ja otrzasało ale jadła dzisiaj tez dam jej troche zobaczymy co bedzie.

Izka sz może podaj małej troszkę kleiku kukurydzianego zamiast ryzowego -bo ryzowy własnie może powodowac zaparcia, jesli dziecko ma takie skłonności, a kukurydziny odwrotnie.

Izka-sz - nie dawaj małej czopka jak nie robi kupki 3 dni, bo jej tak rozleniwisz jelita, że będzie miała potem problem sama zrobić. Niech się organizm powoli sam przestawi. dawaj więcej pić i może faktycznie kleik kukurydziany i jakaś jarzynka. Mój Kamil tak miał cały czas... kupka co 3 albo 4 dni... i robił miękkie... może podaj dynie z ziemniaczkami z Hippa u nas zadziałała na kupki są częsciej i bez jakiego kolwiek wysiłku tylko kolor się zmienił - sa dwukolorowe. :D

dzieki dziewczyny czytałam duzo na temat kleiku ryzowego i rzeczywiscie moze powodowac zaparcia jak jej dałam troche wiecej cherbatki to troche zrobiła wiec chyba jest zaklejaona tym kleikiem sprubuje tego ryzowego bo on rozluznia podobno kupki.

mam jeszcze pytanko czy po marchewce kupka moze byc troche marchewkowa bo mała zrobiła kupke i była zolta i marchewkowa. niewiem czy to dobrze czy zle.

reklama
Izka, faktycznie po marchewce kupka lekko pomarańczowa. U nas taka była. No i marchewka działa zestalająco na kupki, bo nie było już zwykłej papkowatej, ale taka twardsza.

Dziewczyny, a jak wygląda u Was dzienna dawka jedzonka dla Maluszków? Bo ja nie wiem, czy Piotruś nie je za dużo. Zaczyna mlesiem o 3 nad ranem, potem o 7 znów mlesio (i to około 150 - 180 ml), potem herbatka lub soczek, około 11 zupka (już prawie cały słoiczek). Za godzinę marudzi, że znówgłodny i wypija 150 mlesia. Potem mlesio około 16, deserek około 17 (pół słoiczka jabłuszka) no i po 19 ostatnie mlesio - znów 150 - 180. Nadmienię, że to 150 i 180 to woda, jak się doda mleko to wychodzi więcej. Nie jest to za dużo? Ale ta zupka marchewkowa długo Go nie trzyma...

Do góry