reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Nowa praca, ciąża a macierzyński

A kontrola z ZUSu to jedna wielka loteria więc może się trafić Tobie tak samo prawdopodobnie jak komuś kto pracuje już od 5 lat w jednej firmie... Jeśli nikt "życzliwy" oczywiście uprzejmie ZUSu nie poinformuje o np. niestosownym wydaniu zwolnienia (czyli np. będziesz podczas L4 na wakajkach czy coś podobnego:))

reklama
jak przepracujesz 3 miesiące na próbnej i przedłuża Ci powiedzmy na rok to spokojnie do porodu i jeszcze przez cały macierzyński należeć Ci się będą takie pieniądze jakie zarabiasz miesięcznie czyli te 4tys./miesiąc :)
Ale to niczego nie zmienia. Do porodu i tak jej muszą przedłużyć, więc macierzyński też jej się nalezy.

A kontrola z ZUSu to jedna wielka loteria więc może się trafić Tobie tak samo prawdopodobnie jak komuś kto pracuje już od 5 lat w jednej firmie... Jeśli nikt "życzliwy" oczywiście uprzejmie ZUSu nie poinformuje o np. niestosownym wydaniu zwolnienia (czyli np. będziesz podczas L4 na wakajkach czy coś podobnego:))
To nie o sam fakt kontroli chodzi co o podejrzenie podjęcia zatrudnienia fikcyjnie tylko po to, zeby wyłudzić świadczenie.

To nie o sam fakt kontroli chodzi co o podejrzenie podjęcia zatrudnienia fikcyjnie tylko po to, zeby wyłudzić świadczenie.
] jeżeli praca faktycznie była wykonywana i zawarcie umowy nie było fikcyjne (co również musi być udowodnione) nie jest to ani naganne, ani sprzeczne z prawem, nawet jeśli kobieta będąc w ciąży zaczęła pracę celem uzyskania macierzyńskiego

] jeżeli praca faktycznie była wykonywana i zawarcie umowy nie było fikcyjne (co również musi być udowodnione) nie jest to ani naganne, ani sprzeczne z prawem, nawet jeśli kobieta będąc w ciąży zaczęła pracę celem uzyskania macierzyńskiego
No nie jest. Ale ZUS ma prawo to sprawdzić, a patrzac na to jakie przekręty robią ludzie, to wręcz powinien sprawdzać.

Hej, od grudnia mam nową pracę. Ostatnio okazało się, że jestem w ciąży. Chciałabym przepracować ze 4 miesiące i wtedy iść na l4. W ostatniej pracy pracowałam do końca sierpnia, więc 3 miesiące byłam bez pracy. Jak jest wtedy obliczanie macierzyńskie? Biorą ostatnie 12 miesięcy pracy? Dodam, że te 3 miesiące byłam na bezrobociu i wiem, że miałam wtedy płacone składki.

Na 99% ZUS podważy zatrudnienie 🤷‍♀️

No nie jest. Ale ZUS ma prawo to sprawdzić, a patrzac na to jakie przekręty robią ludzie, to wręcz powinien sprawdzać.
Oczywiście ZUS ma prawo i wyrywkowo jest to sprawdzane, ale jak wspomniałam jest to loteria. Cały ten proceder i tak już jest mocno ukrocony w porównaniu do kilku lat wstecz kiedy będąc w ciąży kobiety prowadzące działalność nagle podwyższały sobie składki na najwyższe :) to był dopiero "biznes". Teraz ZUS to mocno weryfikuje. Natomiast jeśli cel pracy był taki jak powinien byc faktycznie, to dziewczyna bez problemu się obroni w razie ewentualnej kontroli

reklama
Do góry