reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowa praca a l4

Przecież dokładnie Ci to napisałyśmy - możesz iść na L4 nawet pierwszego dnia kiedy powinnaś zacząć pracę, ale wtedy za ten pierwszy miesiąc nie dostaniesz nic. Nie wiem kiedy ją zaczęłaś - ale za L4 nie dostaniesz nic w pierwszy miesiącu - oczywiście że jeżeli przepracowałaś już 2 czy 3 tygodnie to za to dostaniesz normalną pensję.

Co do reszt to w sumie napisałaś że lekarz powiedział, że jest ciąża a nie napisałaś w który tydzień więc założyłam jakiś bardzo wczesny - mój błąd

Umowa do dnia porodu jest automatycznie przedłużana jeżeli w dniu jej zakończenia będziesz miała ukończony 12 tydzień ciąży. Jeżeli np. będziesz w 11 czy jeszcze wcześniejszym pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużania. Może, ale nie musi. Po 12 tygodniu ciąży musi.
No ale umowę mam jeszcze na 2 miesiące wiec po 2 msc już napewno będę w 12 tygodniu wiec pójdzie automatycznie przedłużona :D

reklama
Pogubiłam się już

No tak skoro jest to 8tc, a umowa będzie trwała jeszcze 8 tygodni to przy jej zakończeniu będziesz w 16tc to się wyrobisz - ale nie napisałaś tego w głównym poście. Równie dobrze mogłabyś być w 4tc (co dawało by 12tc wiec na dwoje babka wróżyła). Wybacz, ale ja jasnowidzem nie jestem by wiedzieć, który to tydzień ;)

No tak skoro jest to 8tc, a umowa będzie trwała jeszcze 8 tygodni to przy jej zakończeniu będziesz w 16tc to się wyrobisz - ale nie napisałaś tego w głównym poście. Równie dobrze mogłabyś być w 4tc (co dawało by 12tc wiec na dwoje babka wróżyła). Wybacz, ale ja jasnowidzem nie jestem by wiedzieć, który to tydzień ;)
Wiem przepraszam zs nie określenie się w poście
Dziękuje bardzo za odpowiedz

To ja podsumuję może :) Bo nie do końca dziewczyny prawdę napisały, a trochę się w tym pogubiły :)

Powiedzmy pracę podjęłaś 21.10.2021r. i do wczroaj przepracowałaś 7 dni. Nie wiem od kiedy zamierzasz iść na zwolnienie. Ale powiedzmy od dzisiaj tj. 28.10.2021 r. W tym momencie dostaniesz:
1. wynagrodzenie za pracę za okres od 21-27.10r.
2. od 28.10 będziesz na zwolnieniu i pracodawca nie będzie Ci płacił za kolejne 23 dni (bo okres wyczekiwania na zasiłek chorobowy to 30 dni, a nie jak ktoś wcześniej pisał 34) - zatem nie dostaniesz wynagodzenia za okres 28.10-19.11.2021
3. za kolejne 3 dni zapłaci Ci wynagrodzenia chorobowe PRACODAWCA 20-22.11.2021
4. od 23.11 wypłatę chorobowego przejmie ZUS (o ile firma zatrudnia mniej niż 20 osób)

To ja podsumuję może :) Bo nie do końca dziewczyny prawdę napisały, a trochę się w tym pogubiły :)

Powiedzmy pracę podjęłaś 21.10.2021r. i do wczroaj przepracowałaś 7 dni. Nie wiem od kiedy zamierzasz iść na zwolnienie. Ale powiedzmy od dzisiaj tj. 28.10.2021 r. W tym momencie dostaniesz:
1. wynagrodzenie za pracę za okres od 21-27.10r.
2. od 28.10 będziesz na zwolnieniu i pracodawca nie będzie Ci płacił za kolejne 23 dni (bo okres wyczekiwania na zasiłek chorobowy to 30 dni, a nie jak ktoś wcześniej pisał 34) - zatem nie dostaniesz wynagodzenia za okres 28.10-19.11.2021
3. za kolejne 3 dni zapłaci Ci wynagrodzenia chorobowe PRACODAWCA 20-22.11.2021
4. od 23.11 wypłatę chorobowego przejmie ZUS (o ile firma zatrudnia mniej niż 20 osób)
A podpunkt 5 jest taki, że na 100% będziesz mieć kontrol z ZUS i wstrzymaną wypłatę L4 do wyjaśnienia 🙂

@JoannaG. Różnie bywa. U mnie też dziewczyny czasem szybko szły na zwolnienie. Najczęściej kończyło się pismem z ZUS z prośbą o odpowiedzenie na kilka pytań, a świadczenie chorobowe było normalnie wypłacane.

reklama
Do góry