reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

L4 i ciąża

Witajcie. Mam pytanie odnośnie mojej obecnej sutuacji czy ktoś jest w podobnej i może coś wie więcej na ten temat. Miałam problemy z kręgosłupem po ostatniej operacji i w tym czasie jak byłam na zwolnieniu kończyła mi się umowa o pracę. Jako że miałam zamiar zmienić miejsce pracy po powrocie z chorobowego to specjalnie się tym nie przejmowałam. Kolejne 2 miesiące po ustaniu umowy o pracę byłam na rehabilitacji i po miałam zwolnienie jeszcze na 3 tyg. W tym czasie dostawałam zasiłek chorobowy równy mojej wypłacie. Natomiast nim te 3 tyg minęły stawiłam się w ZUS na termin u orzecznika , który stwierdził zdolność do pracy i z dniem następnym miałam się stawić w urzędzie pracy. Tak też zrobiłam, bo pracy też nie znajdę z dnia na dzień to uznałam , że dojdę już do siebie w tym czasie a pracy będę szukać. Oczywiście jako bezrobotna zasiłek jest prawie połową tego co zarabiałam. Jestem od 1,5 h zarejestrowana jako bezrobotna a dzisiaj się okazało, że jestem w ciąży. Wychodzi na to że jak ustała umowa o pracę to jeszcze w ciaży nie byłam, ale na pewno byłam będąc na zwolnieniu i jak byłam u orzecznika. Ciąża nie była powodem L4 więc po ustaniu umowy i tak bym musiała się rejestrować w UP , ale czy to nie jest tak , że będąc na L4 i w ciąży to dalej przysługuje 100% ? Jak wygląda teraz kwestia zasiłku dla bezrobotnych? Czy coś ten fakt , że jestem w ciąży zmienia?

reklama
reklama
Moim zdaniem lekarz wystawiający zwolnienie lekarskie "na ból plecow" może zaktualizować wstecz swoje zwolnienie lekarskie o kod B, bo kobieta w ciąży jest do takiego kodu uprawniona. A czy od pierwszego dnia OM, czy dopiero od potwierdzenia ciąży przez ginekologa - tego nie wie wiem i trudno mi zgadywać, dlatego spytałabym w ZUS. Ewentualnie lekarza "od bólu pleców" jak on widzi wysłanie poprawki do zwolnienia, bo jesli sprawa jest uzasadniona prawnie, to go nie ominie ten temat (btw już widzę, że będzie szczęśliwy, skoro orzecznik podważył czas trwania zwolnienia).
Oczywiście, że od potwierdzenia.

Mnie nie zdziwiłoby żadne rozstrzygnięcie w tej sprawie. Dlatego od początku odsyłam do instytucji, która się tym zajmuje (inna sprawa, że czasem instytucja udziela fałszywych odpowiedzi).

Do góry