reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nocne Karmienie

Moj Dominik przesypial noce pieknie od 19 do 5 rano,ale teraz cos mu sie poprzestawialo i budzi sie o 1,4 i o 6 pobudka-koniec spania. Gdy sie budzi probuje mu tylko dac smoczka,ale to nie zawsze skutkuje,wiec pozostanie tylko cycek.Ostatnio bylismy u lekarza i powiedziala,ze ida zeby i to moze byc problemem w spaniu,ja niestety nic tam w buzce nie widze :)Tak swoja droga marze by juz przesypal cale noce :)

reklama
cała noc przespana to juz luxus nie z tej ziemi mi wystarczyłoby budzenie co 3 godz a nie tak jak ostatniej nocy co 1,5 smoczek pomaga na 5 min

No niestety ja nie mam szczęścia moja Olivka budzi się różnie raz co 2h innym razem co 1.5h a innym jeszcze co 1h i nie ma żadnych rad na to poprostu muszę wstać i koniec.Czasami jestem tym bardzo zmęczona ale co zrobić natomiast zawsze odsypiamy w dzień tzn.śpimy do 11 w południe a czasami to nawet pośpimy sobie do 13. oczywiście rano koło 8 jest pobudka i czuwanie przez jakąś 1 do 2h.Pozdrawiam.

margot pisze:
Trinakria - ja właśnie czytając forum obserwuję, że dzieciom coś się "robi" koło 4-5 miesiąca i z tym spaniem się pogarsza. Ciekawe, że nie spotkałam się z żadnymi badaniami pediatryczno-psychologicznymi na ten temat. Oczywiście, są dzieci, które śpią pięknie, są też takie, które od poczatku śpią słabo, ale u większości problemy się pojawiają właśnie w tym okresie. Ciekawe, co?
Ale tym wierceniem, kręceniem i jęczeniem się tak bardzo nie przejmuj. Czytałam, że taki niespokojny sen to u niemowląt norma, bo właśnie w nocy ich mózg porządkuje wszystko to, czego się nauczyły nowego za dnia, a jest tego sporo, no i ćwiczone są mimowolnie różne ruchy, i to jest zupełnie OK. Mój synek też się strasznie wierci w pewnych fazach.

Margot
tym wierceniem juz sie nie przejmuje, bo dawno minelo. Oboje z mezem podejrzewamy, ze moglo byc spowodowane cofaniem sie pokarmu,co moglo go mocno meczyc w nocy- on jest z tych dzieci, ktore mocno ulewaja (tzw. ulewanie chlustajace) Teraz juz jest starszy i mniej ulewa, choc zupelnie mu nie minelo...ale to juz osobny temat
rzeczywiscie, takie badania by sie przydaly
kate332
mi tez by wystarczylo budzenie co 3 godz :) :)na poczatek ;D Odetchnelabym z ulga

dzisiaj było troche lepiej (jeszcze co przawda nie 3 godz ale cos) wczoraj była drzemka koło 17tej musimy chyba do tego wrócic ostatnio mały nie spał po południu po spacerze czyli od ok 15tej do 19tej czyli do kąpania moze to dla niego za długo i za bardzo był zmęczony i nie mógł spokojnie spac w nocy

az nie moge uwierzyc ze są dzieci które śpią ciurkiem 6-8 godz i to małe dzieci nie takie roczne ale w wieku mojego np

czesc dziewczyny!!!!
jak wsze maluszki jedza w nocy. moju ma juz prawie 10msc i jeszcze 2 razyw nocy dojad sobie mleczko. nie wiem czy to normalne. probowalam go troche ograniczac ale to i tak konczy sie na picu ogromnej ilosci herbatki. czasami zdarza sie ze je tylko raz ale to bardzo rzadko. jak wasze dzieciaczki i moze macie jeakis sposoby aby je oduczac nocnego jedzenia, a moze sam wyrosnie??? tylko kiedy.
czekam na odpowiedzi.monia

Cześć Monia4! Mój starszy maluszek zanim skończył 11 miesięcy przestał cokolwiek pić w nocy - zaczełam mu na noc dawać kaszki, a w nocy jeszcze sie budził i chciał coś pić, wiec najczęściej dawałm mu herbatkę lub jakiś rozcieńczony soczek, ale stwierdziłam, ze już powinien noc przesypiać więc zamiast tego zaczęłam mu podawać wode mineralną - też pił ale mało i z czasem w ogóle w nocy nie chciał pić, a jak sie wybudzał to po prostu przytulałam go do siebie i dalej spał - odtąd przestał w nocy pic:). Nie wiem czy to pomoze, ale spróbuj, pozdrawiam cieplutko:)

reklama
mój kubuś też czasem pije w nocy ale już coraz rzadziej!!!
na początku dwa a czasem trzy razy w nocy wstawałam i dawałam mu soczek albo wode!!!!!a teraz może dwa dni w tyg.się coś takiego zdarza!!!!
a dajesz samo mleczko czy kaszkę na noc??

Do góry