reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nocne Karmienie

witam

moja księżna ma roczek i je w nocy 180 ml mleka z butelki minimum dwa razy choć nakolacje dostaje miseczkę kaszki tak gęstej,że aż łyżeczka "stoi" :dry:
oszukiwanie wodą czy herbatką nic nie daje, jeszcze gorzej- wisk straszny...
poczekamy jeszcze troche najwyzej bedziemy modyfikowac diete dzienną tak aby mała była bardziej syta ;-)

z doświadczenia wiem, że nawet dwulatki potrafią jeść w nocy...

pół biedy jak dziecko je i zasypia, najgorzej gdy, tak jak moja, przy karmieniu sie rozbudza, zaczyna "brykać" i godzina z głowy :dry:

reklama
Diankus a czy ty jesteś pewna że Anieleczka budzi się bo jest głodna? Może poprostu boi się czegoś albo chce się do ciebie przytulić ,moja niunia też sie niekiedy budzi i nie chce spać ,przez pół nocy ją lulam i kłade ,tak w kółko .
Jak pisałąm wcześniej w poście oduczyłam ją jedzenia w nocy bo to nie jest wcale zdrowe .Teraz to często przesypia całą noc :)

Mam problem z moja mala. Potrafi ona w ciagu dnia nie jesc przez 6 godzin. Dokladnie od 7 rano, kiedy wstaje do 1 po poludniu, jak daje jej zupke. Za to w nocy cyca (przez sen) co 2 godzinki....Moje cyce to juz nie wyrabiaja....Moze slyszeliscie o jakiej cud-metodzie, ktora pomogla by zmienic jej ten zwyczaj, i zaczac jesc w dzien, a spac w nocy....

(przepraszam z gory za zasmiecanie, pisalam juz o tym samym dziale o zywieniu
https://www.babyboom.pl/forum/jedzeniowe-abc-f22/problem-z-godzinami-karmienia-24162/ , ale niestety nikt mi tam nie pomogl:-(, moze tu sie ktos znajdzie, tutaj chyba jednak wiecej osob zaglada:tak:)

Mam problem z moja mala. Potrafi ona w ciagu dnia nie jesc przez 6 godzin. Dokladnie od 7 rano, kiedy wstaje do 1 po poludniu, jak daje jej zupke. Za to w nocy cyca (przez sen) co 2 godzinki....Moje cyce to juz nie wyrabiaja....Moze slyszeliscie o jakiej cud-metodzie, ktora pomogla by zmienic jej ten zwyczaj, i zaczac jesc w dzien, a spac w nocy....

(przepraszam z gory za zasmiecanie, pisalam juz o tym samym dziale o zywieniu
https://www.babyboom.pl/forum/jedzeniowe-abc-f22/problem-z-godzinami-karmienia-24162/ , ale niestety nikt mi tam nie pomogl:-(, moze tu sie ktos znajdzie, tutaj chyba jednak wiecej osob zaglada:tak:)

Myslę,że mała weszła w fazę intensywnego zainteresowania światem i na picie mleczka w dzień po prostu szkoda jej czasu,tak sie zdarza.I to nawet często.U nas bardzo długo synek pił mleko w nocy i to co kilka godzin,skończyło sie jak przestałam karmic,wiem,nie pocieszam...ale tak bywa.Z resztą częste picie mleczka w nocy moze być spowodowane też wychodząceymi ząbkami,mała sie wybudza i nie potrafi zasnąć bez cycusia.
Można jednak próbować wydłużać ta pierwszą częśc nocy,by mała budziła sie dopiero nad ranem.U nas po pierwsze nauczyliśmy Kubusia zasypiać bez cycusia(obudzony w nocy,jak nie był głodny i nic mu nie dolegało,to potrafił sam zasnąć),po drugie wieczorem mleko modyfikowane z kaszką(ale to około roku dopiero)no i efekt taki,że spał ciągiem czasem 7-8 godzin.Niestey gdy wychodziły zabki,miał duzo wrażeń,albo coś dolegało...cycanie znów nawet kilkanaście razy w nocy.Powodzenia.

witam :-), mój synek ma 7 m-cy i od pewnego czasu budzi się w nocy co 2-1,5 godz.na cysia. kiedyś chodził późno spać i lepiej spał, teraz pada ok.19:30-21:00 i śpi do północy ale poźniej są polki... nie umie sam zasypiać jak się już obudzi i jedyny sposob na zaśnięcie to pierś.Tylko ze pociagnie cysia kilka razy i odwraca się na boczek i zasypia, wtedy biorę i odnoszę go do łóżeczka. Taka sytuacja powtarza się kilka razy w ciągu nocy.muszę dodać że przed zasnięciem wypija 170ml.mleka modyfikowanego.W nocy meczą go także wzdęcia i strasznie się wierci to także jest pośrednim powodem budzenia sie.Ma już 7 ząbków, być może kolejne są w drodze i to też mu doskwiera:confused: mam pytanko w jakim wieku dziecko powinno przesypiać całe noce, albo znaczną jej częsc :confused:

mój synek ma już też prawie 7 miesięcy i od jakiegoś czasu dostaje mleko modyfikowane, ale w nocy budzi się przeważnie co 3 godziny na butlę, więc o przesypianiu nocy nie ma mowy... w dzień w sumie też je rzadziej, od rannej butli około 6 potrafi nie jeść nic do 10 a nawet 11, kiedy dostaje jabłuszko zagęszczone kaszką, a potem jedziemy na spacer i kolejny posiłek - obiad jest przeważnie około 15.
Żeby było śmieszniej zdarzało mu się spać między butlami i po 5 godzin, więc nie wiem, od czego to zależy. Co do przesypiania nocy, to moja córka zaczęła je przesypiać grubo po skończeniu roku :sorry2:

Moja Kaśka ma 9 msc, i w nocy też budzi się na jedzenie, więc o przespaniu nocy mogę tylko pomarzyć.:sorry2:
Karmie ją butelką i piersią. Sama pierś jej już nie wystarcza. Więc w nocy biegnę do mikrofali i podgrzewam, dobrze, że ją mam, bo przy podgrzewaczu bym usnęła, hihi!:-D Ale nie zawsze chce jeść, nieraz budzi się bo ma ochote sie napić...
Zaczęłam więc oszukiwać jej głód piciem, kiedy budzi sie daje jej pić i często idzie dalej spać, ale tez zdarza sie, że napije się 2 łyki i płacze o mleko...i znowu robie pielgrzymke do kuchni: butelko, woda, mikrofala, proszek,,, i spać...Czekam jak na zbawenie kiedy prześpi całą noc!:tak:

To chyba sprawa bardzo indywdualna i nie ma złotego środka.
Moja córcia ma dopiero 4 miesiące a już praktycznie od 2 miesięcy przesypia nocki. Kładziemy ją ok. 20:30 lub 21:00 a najwcześniej daję jesc ok. 5.
Zdarza jej się spać nawet do 7 rano.
Czasem w nocy podaję wodę, jak się obudzi, ale to bardzo rzadko.

Dodam, że jest karmiona wyłącznie piersią.

Moj Synek do 3m-ca także przesypial wiekszosć nocy, ale dosyc wczesnie zaczęły dokuczac mu zabki(ma ich 7:-)) i od tej chwili zaczęly sie pobudki w nocy. Dlatego nie chcę Cię martwic ale obawiam się iż z uplywem czasu wizja przesypianych nocek moze sie zmienic:sorry2:. Chociaz slyszałam o dzieciach ktore zabkowanie znoszą bez boleśnie, dlatego trzymam kciuki i pozdrawiam :tak:

reklama
moja młoda je w nocy dwa razy
ok godziny 1.00 zjada mi ok 180-200 ml mleka Bebiko 2 Smaczny Sen
ok 5.00 zjada to samo mleko ale w ilości ok 100-130 ml
potem je ok 8.00 kaszke w butli ok 150-170 ml, jak mamy dobre czasy z jedzeniem to je łyżeczką ;-) (przy ząbkach nie lubi jeść łychą)

chyba spróbuję na to drugie karmienie oszukać ją herbatką ;-)

Do góry