reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

niedoczynność tarczycy a ciąża.

Cześć Dziewczyny, jestem Listopadówką 2016.
Ostatnio lekarz zlecił badanie TSH i się zaczeło, TSH wyszło 3,27.
Nigdy nie miałam problemów z tarczycą, nigdy TSH nie badano. Ginekolog wysłał mnie do Endokrynologa który zlecił dalsze badania.
Poniżej wynik:
FT3 3,5 (nomra 2,0-4,4)
FT4 1,2 (0,93-1,7)
anty TPO 8,47 (0-34)
antyTg 13,72 (0-115)

jak interpretować takie wyniki? będę wdzięczna za pomoc.

reklama
Ja jestem po operacji tarczycy. Usunieta zostala calkowicie, od operacji minely 2 lata. W ciaze zaszlam bez problemu od razu jak tylko zaczelismy z mezem starac sie o dziecko. A od wielu lat martwilam sie ze bedzie mi ciezko zajsc w ciaze przez tarczyce. Jak widac niepotrzebnie :-)

Napisane na HTC Desire 825 w aplikacji Forum BabyBoom

Cześć Dziewczyny, jestem Listopadówką 2016.
Ostatnio lekarz zlecił badanie TSH i się zaczeło, TSH wyszło 3,27.
Nigdy nie miałam problemów z tarczycą, nigdy TSH nie badano. Ginekolog wysłał mnie do Endokrynologa który zlecił dalsze badania.
Poniżej wynik:
FT3 3,5 (nomra 2,0-4,4)
FT4 1,2 (0,93-1,7)
anty TPO 8,47 (0-34)
antyTg 13,72 (0-115)

jak interpretować takie wyniki? będę wdzięczna za pomoc.

Wydaje mi się, że w porządku są te wyniki. Wszystko mieści się w normach, a co powiedział lekarz?

Ja jestem po operacji tarczycy. Usunieta zostala calkowicie, od operacji minely 2 lata. W ciaze zaszlam bez problemu od razu jak tylko zaczelismy z mezem starac sie o dziecko. A od wielu lat martwilam sie ze bedzie mi ciezko zajsc w ciaze przez tarczyce. Jak widac niepotrzebnie :-)

Napisane na HTC Desire 825 w aplikacji Forum BabyBoom

Asiek masz leki na stałe przy tej tarczycy?

Ja miałam dużo gorsze wyniki. Obecnie jestem w 11 tc. Od dwóch lat biorę euthyrox. Chodzę od dwóch lat do endokrynolog która kontroluje moje tsh. Poprzedni endokrynolog zalecił mi przyjmowanie jedynie jodu. Pewnie moje wyniki teraz pozostawialyby sporo do życzenia. Tsh w ciąży powinno wynosić poniżej 2,5 i taki wynik osiągnęliśmy mimo to mam nieco zwiększona dawkę leku.

Napisane na D5503 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja wlasnie obdzwonilam poradnie i prywatnie terminy nawet na marzec. Udalo mi sie jednak na 26 listopada. wizyta 200 zl wiec sporo i do tego badania musze porobic. Ale co tam najwazniejsze to teraz zajsc w ciaze i urodzic zdrowe dziecko.

Witajcie.
Widzę, że piszecie o problemie, jaki spotkał mnie i moją żonę. Złe samopoczucie spowodowało, że zaczęliśmy chodzić po lekarzach ale nie było specjalnych popraw a chcieliśmy mieć dziecko. Wiedzieliśmy, że nie będzie łatwo. Dopiero ostatni endokrynolog powiedział, że można by się udać do dietetyka, który ułoży jeszcze odpowiedni jadłospis. I tak trafiliśmy do Pani Małgorzaty Łyżniak i jej gabinetu Przyjemność Jedzenia. Nie wiem czy to jej zasługa ale w połączeniu z lekami udało się zajść w ciążę mojej żonie. Tak więc jeśli ktoś ma problemy polecam skonsultować się jeszcze z dietetykiem.
Pani Małgosia pisze również blog. Między innymi o tarczycy więc może komuś się przyda: www.przyjemnoscjedzenia.pl/blog

Dziewczyny, jeżeli macie naprawdę chorą tarczycę, lub cierpicie na Hashimoto, a przy tym macie problem z zajściem w ciążę, to zajrzyjcie na stronę dietomat.pl

Możemy porozmawiać na czacie, a może też zdecydujecie się na nasza pomoc i regulację tego co naprawę nie działa w Twoim organizmie.

Pozdrawiam

Moja siostra miała problemy z zajściem w ciąże ale jak zmieniła przychodnię na CMP w Krakowie w której mają oddział endo i ginekologiczny to lekarze we współpracy dobrali jej leczenie i jakieś leki i teraz jest w 3 miesiącu. To jest do zrobienia, kwestia tylko dobrze dobranych leków, czyli wiedzy i doświadczenia lekarzy.

reklama
Dziewczyny czy ktoś tu jeszcze zagląda? :) Mam problem bo TSH wyszło mi 10,790 :( Oczywiście mam najczarniejsze myśli. Czy myślicie, że jest szansa, że poprawę dadzą tylko tabletki? Czy to może być coś poważnego?

Do góry