reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie, wizyty u lekarzy...

reklama
Ja też biorę prenatal classik i mam kupiony też prenatal dha który się bierze od 3 trymestru i przez okres karmienia piersią
Zastanawiam się tylko czy jak się bierze ten prenatal dha to czy do tego mam brać potem jeszcze prenatal classik?
Bo w tym dha nie ma napisane jakie są witaminy tylko omega cos tam i jakieś kwasy

Dilajla, chyba najlepiej, żebyś się zapytała gina. Bo jednak te suplementy nie są chyba tak do końca obojętne, skoro przy dobrych wynikach nie są one wręcz zalecane. Poza tym jednak te wszystkie pigułki osłabiają nasze wątroby ;-)

Ja też biorę prenatal classik i mam kupiony też prenatal dha który się bierze od 3 trymestru i przez okres karmienia piersią
Zastanawiam się tylko czy jak się bierze ten prenatal dha to czy do tego mam brać potem jeszcze prenatal classik?
Bo w tym dha nie ma napisane jakie są witaminy tylko omega cos tam i jakieś kwasy

Prenatal DHA ma tylko Omege i wit E a Prenatal Classik reszte potrzebbnych witaminek. Czyli brac razem ;-)

W poprzedniej ciazy lykalam dosc szybko materne i sobie upaslam zdrowa duza dzidzie. Lekarka, ktora prowadzi te ciaze, jest najwyrazniej przeciwniczka wszelkich suplementow - nadal mam dobra morfologie (poza leukocytami, ale to pewnie zatoki albo cos), wiec nie chce, abym sie wspomagala czymkolwiek. Tak wiec w menu nadal mam tylko kwas foliowy :eek:

Na to nie ma reguly,ja tez slyszalam ze po maternie rodza sie duze dzieci ,a moja Viki chociaz zazywalam ja regoralnie miala 2,95 kg.Ale jak ktos ma dobre wyniki to witaminy nie sa do konca potrzebne,ja w pierwszej ciazy i teraz ciagle mam jakies niedobory,wiec brac musze.

Znalazlam cos o zelazie:

Najlepiej zpobiegać[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]Aby uniknąć anemii, lekarze zalecają profilaktyczne przyjmowanie żelaza w drugiej połowie ciąży. Najczęściej jest to około 60–80 mg/dobę, dawka taka, według badań, zapobiega chorobie w 90%. Suplementacja jest też konieczna, gdy przyszła mama cierpi na silne wymioty, ma plamienia, gdy jest wegetarianką, oczekuje więcej niż jednego dziecka.

Konsultacja: dr n. med. Bożena Kowalska, położnik ginekolog, od 10 lat opiekuje się kobietami w ciąży, pracuje w Klinice Położnictwa i Ginekologii Insytutu Matki i Dziecka w Warszawie[/FONT]

Jakiś czas temu oglądałam program o róznego rodzaju faktach i mitach odnośnie żywienia itp. Wykazano tam, że tak naprawdę niezależnie ile wpakujemy w siebie witamin czy to syntetycznych czy tez w postaci warzyw, owoców itp, to i tak nasz organiz zawsze przyswoi tyle ile będzie chciał. Wynika z tego, że jak mamy kiepskie wyniki bez suplemantacji to jedynie może nam sie pogorszyć, jak łykniemy jakieś witaminki to na pewno wyniki będziemy mieć lepsze, ale nie koniecznie rewelacyjne bo organizm i tak weźmie tyle ile będzie mógł, a reszta tylko nam wątrobę obciąży.
Myślę, że w ciąży wygląda sprawa podobnie. Nie warto przeginać i jak nie trzeba to lepiej nic nie brać. Lekarz powinien na podstawie wyników zadecydować co i ile brać.
A tak swoją droga to najlepiej jeść zdrowo :-) Łatwo sie mówi co ? Mój gin np stwierdził, że powinnam sobie na tą moją hemoglobinke sobie wątróbkę zjeść no faktycznie dobry pomysł mi podsunął i ostatnio mieliśmy na obiad właśnie wątróbkę drobiową, którą uwielbiam :-)

reklama
Mój gin np stwierdził, że powinnam sobie na tą moją hemoglobinke sobie wątróbkę zjeść no faktycznie dobry pomysł mi podsunął i ostatnio mieliśmy na obiad właśnie wątróbkę drobiową, którą uwielbiam :-)
:baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled: Watrobka to jedyna rzecz jakiej :baffled:bym nie tknela, chociaz moj J ja uwielbia. A mi znowu :baffled:lekarz powiedzial ze nie moge jesc watrobki itp w ciazy:nerd: NO ale kazdy mowi chyba inaczej

Mi pani doktor dzisiaj kazala sobie kupic jakies rajstopki czy podkolsnka ciazowe zeby nie miec problemow z krazeniem.

Do góry