reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie, wizyty u lekarzy...

Cypisia - ja się mogę podpisać pod Twoimi narzekaniami :tak: Choć nawet I trymestr miałam rewelacyjny! A teraz masakra! A już nie pracuję i siedzę tylko w domu i odpoczywam, bo tylko na to mam siły. Nawet nie mogę wyjść na spacer , bo ( pomijając "piękną" pogodę) zrobię parę kroków i pachwiny mnie ciągną jak szlag.Ale niestety żadnych objawów zbliżającego się porodu nie mam :zawstydzona/y:
Co do łożyska, to faktycznie jak jest już za stare, to nie dobrze, bo nie pracuje prawidłowo, ale skoro lekarz o tym wie, to chyba wszystko jest pod kontrolą i nie masz się co martwić.

Nocanka - Ty się nie stresuj, tylko spróbuj jak najdłużej wytrzymać w dwupaku, żeby dzidzia jak najwięcej urosła. A faktycznie może się okazać, że wcale taka mala nie jest ;-)
Agata - wmawiasz czy nie, ważne żeby podziałalo :-)

A tak swoją drogą, to ciekawa jestem czy to skracanie i rozwarcie szyjki faktycznie ma wpływ na szybkość porodu. Mam nadzieję,że nie , bo inaczej to ja będę do września chodziła w dwupaku :no::no::no::no::no::no:

reklama
Hmmm. Wg mnie po dopplerze........ ale głowy sobie nie dam uciąć. Po usg w szpitalu położna pisze całą listę: wielkości dzidzi wg bpd, wg fl, wg czegoś tam jeszce.... potem jest doppler z hasłem - przebieg żylny niezaburzony i jakieś 3 lub 4 parametry tego dopplera i na końcu pisze stopień dojrzałości łożyska II. Inna opcja że stpień dojrzałości łożyska sprawdza się po tzw teście Memminga, lekarz ocenia ilość płynów, wód, całe otoczenie Dzidzi itp itd, i mam 10/10 ptk. I to są te najważniejsze jak dla mnie parametry, te o których głośno mówią lekarze że jak się pogorszą to od razu idziemy z Klaudią na stół.....

Hmmm... mi nic nie mowil o dojrzalosci lozyska, a jedyne co mam robione to badanie wewnetrze i zewnetrzne cisnienie i wlasnie dopplera (chyba tj. tetno dzidzi???) a usg mialam w 22 tyg ostatnie

Tętno dzidzi to mi sprawdzają 12 razy na dobę.......... co 2h, przykładają tzw trąbkę do brzucha i słuchają, a codziennie rano na godzinkę podłączają mi KTG i tam widać tętno, zazwyczaj mam pomiędzy 140-160, dzisiaj wyjątkowo miało podwyższone (180) ale to było bezpośrednio po tym jak ordynator ją ścisnął

Inna opcja że stpień dojrzałości łożyska sprawdza się po tzw teście Memminga, lekarz ocenia ilość płynów, wód, całe otoczenie Dzidzi itp itd, i mam 10/10 ptk. I to są te najważniejsze jak dla mnie parametry, te o których głośno mówią lekarze że jak się pogorszą to od razu idziemy z Klaudią na stół.....

Jeżeli masz na myśli test Manninga (o teście memminga nic mi nie wiadomo), to nie służy on do oceny łożyska. Test Manninga służy do określania dobrostanu dziecka, bada sie 5 parametrów (ruchy oddechowe płodu, ruchy płodu, napięcie mięśni płodu, objętość płynu owodniowego i czynność serca płodu). 10/10 to najlepszy wynik jaki można uzyskać w tym teście.
Co do określania dojrzałości łożyska, poniżej wklejam linka, gdzie wszytko jest ładnie i prosto opisane:
Łożysko - dojrzałość

Mi położna mierzy tetno ale nie trabka ma takie jakies cos :-D nie wiem jak to wszystko sie nazywa :-D i raz w tyg tak jak mam wizyty. KTG jeszcze nie mialam :-( wiec pewnie ja dowiem sie wszystkiego na izbie przyjec bo moj gin pewnie innych badan juz nie zaleci.

Minutka sie nie przejmuj bo nie masz czym. My tu na Wyspach to wogole jazde bez trzymanki mamy... o takich rzeczach (badaniach) to sie nikomu nie snilo nawet i jest dobrze. Bo sie nie stresuje wynikami przynajmniej. Waga dziecka i wzrost ustalane namacalnie, i krawiecka miara, morfologia raz w czasie ciazy, ktg przed wejsciem na porodowke z akcja porodowa i czegoz wiecej chciec od zycia :)

Ostatnia edycja:
Minutka sie nie przejmuj bo nie masz czym. My tu na Wyspach to wogole jazde bez trzymanki mamy... o takich rzeczach (badaniach) to sie nikomu nie snilo nawet i jest dobrze. Bo sie nie stresuje wynikami przynajmniej. Waga dziecka i wzrost ustalane namacalnie, i krawiecka miara, morfologia raz w czasie ciazy, ktg przed wejsciem na porodowke z akcja porodowa i czegoz wiecej chciec od zycia :)

Moja droga jak wróciłam z Londynu tutaj to miałam nadzieję ze dowiem sie czegos wiecej ale moj lekarz to chyba tez sie z UK wyrwal, ja przez cala ciaze mialam 3 razy badania krwi, co wizyte mam badanie wewnetrzne cisnienie i na 3 ostatnich wizytach polozna sluchala serduszka. No i USG w 11 i 22 tyg i to by bylo na tyle. A dziewczyny tu pisza o wadze wielkosci łożysku itp a ja nawet nie wiem jak te nadania moga wygladac :-D

A mi przyszly tabletki z lisci malin

A można by wiedzieć, gdzie się takie cudo zanabywa i jaki tego koszt jest? Ja ciągle mówię sobie, że trzeba by się wziąć za tą herbatkę z liści, ale jakoś nawet do sklepu dojść po nią nie mogę, a tabletki to chyba byłaby dla mnie wygodniejsza opcja:tak:[/QUOTE]

Waga dziecka i wzrost ustalane namacalnie, i krawiecka miara, morfologia raz w czasie ciazy, ktg przed wejsciem na porodowke z akcja porodowa i czegoz wiecej chciec od zycia :)

Eh u mnie nawet miary krawieckiej nie ma na podorędziu:no: U położnej jest macanko przez powłoki brzuszne celem określenia położenia dzidzi, dopplerek, no i moje ciśnienie i moczyk. Natomiast u lekarza mocz i morfologia, znowu macanko brzucha i króciuteńkie usg - te przyjemności miałam już 3 razy w trakcie ciąży i jak się dzidziuch nie pospieszy, to czeka mnie to jeszcze raz 10.06:tak: I też nie narzekam, bo jak się nic nie dziej, to po co się niepotrzebną bieganiną po lekarzach i badaniach stresować:confused:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
A można by wiedzieć, gdzie się takie cudo zanabywa i jaki tego koszt jest? Ja ciągle mówię sobie, że trzeba by się wziąć za tą herbatkę z liści, ale jakoś nawet do sklepu dojść po nią nie mogę, a tabletki to chyba byłaby dla mnie wygodniejsza opcja:tak:

Tusienka ja kupilam tutaj wczoraj rano a dzis juz mam w domku :)niewiem czy podziala ale wiara czyni cuda prawda :confused:
Raspberry Leaf Tablets Supplements (Pregnancy, Labour) on eBay, also, Other Maternity Pregnancy, Maternity Pregnancy, Baby (end time 12-Jun-09 12:28:53 BST)

Do góry