reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie, wizyty u lekarzy...

Ja dzis odebrałam ostatnie wyniki z wr i hbs-na szczęście oba ujemne:-), co prawda co do wr nie miałam watpliwości-prawie całą ciążę celibat, ale hbs-wszystko się moze zdarzyć, wyniki już spakowałam do dokumentów i torba do szpitala gotowa mam nadzieję,że za tydzień będzie po wszystkim:-)

reklama
Jeżeli masz na myśli test Manninga (o teście memminga nic mi nie wiadomo), to nie służy on do oceny łożyska. Test Manninga służy do określania dobrostanu dziecka, bada sie 5 parametrów (ruchy oddechowe płodu, ruchy płodu, napięcie mięśni płodu, objętość płynu owodniowego i czynność serca płodu). 10/10 to najlepszy wynik jaki można uzyskać w tym teście.
Co do określania dojrzałości łożyska, poniżej wklejam linka, gdzie wszytko jest ładnie i prosto opisane:
Łożysko - dojrzałość

Ja mam właśnie te przepływy określane, co ciekawe, tylko to....ani razu nie miałam KTG :-(
Wiem co prawda ile dzidziuś ważył w 37 tygodniu i to by było na tyle...
Nie mam pojęcia jakiej długości jest moja szyjka, czy zamknięta czy nie...
Dziś byłam na wizycie i nawet przepływu mi nie mógł zmierzyć, takie wariactwa się działy w brzuszku, w ogóle to moje dziecko nie cierpi tej głowicy USG, przeważnie ucieka i ma czkawkę :sorry2:

Ja mam właśnie te przepływy określane, co ciekawe, tylko to....ani razu nie miałam KTG :-(
Standardowo, jeżeli ciąża przebiega prawidłowo, KTG robi się od 38 tygodnia.
Wnioskując z Twojego suwaczka skończyłaś 39 tydzień, także może na najbliższej wizycie, będziesz miała KTG...

Nie mam pojęcia jakiej długości jest moja szyjka, czy zamknięta czy nie...
Jeżeli jesteś ciekawa, można się o to spytać lekarza po najbliższym badaniu ginekologicznym.

Jednocześnie napomknę, że co do badania ginekologicznego ciężarnych są dwie szkoły. Jedna mówi- badać na każdej wizycie; druga- jeżeli się nic niepokojącego nie dzieje nie ma potrzeby badać tak często, bo to sprzyja wprowadzeniu zakażenia. (ja chodzę do Pani ginekolog, która stosuje raczej tą drugą teorię i nie narzekam).

Poniżej wklejam link, gdzie jest tabelka badaniami, które są standardowo wykonywane w czasie ciąży fizjologicznej (z drobną uwagą, że obecne zalecenia mogą się odrobinę różnić, bo ta stronka była stworzona kilka la temu i nie wiem czy ktoś ją uaktualniał, poza tym każdy ginekolog ma jakieś swoje przyzwyczajenia/ przekonania etc)
Badania w ciąży :: MediWeb.pl

Cypisia mi też w zeszłym tygodniu stwierdził juz III stopień, dlatego następna wizytę mam w środę, ale na usg wszystko wyszło ok- z małym wszystko w porzadku, tętno ok, myślę że oni znaja się na rzeczy i jakby coś było nie tak to już dałby skierowanie na patologię do szpitala, a ja nie dostałam żadnych zaleceń tylko następna wizyta za 2 tyg. i już:-)

No ja też kolejną wizytę mam po 2 tygodniach od poprzedniej, a każdą kolejną już co tydzień. Może właśnie ze względu na to łożysko... Nie wiem.
Minutko - stopień dojrzałości łożyska mi oceniano 2 razy i za każdym razem za pomocą USG. Pierwszy raz w 18 tygodniu i drugi raz teraz w 34. Na usg widać to łożysko ładnie, przynajmniej ja widziałam swoje i faktycznie widać że ono już tak staro wygląda... w sensie, jakby poprzerastane, z takimi zwapnieniami.
Ale mój lekarz mówił, że mam się tym nie martwić, bo naprawdę nie jest źle. Zrobiliśmy też zapis KTG, wyszło bardzo ładne. Nie miałam mierzonych przepływów. Może na następnej wizycie...
W każdym razie ufam człowiekowi, w końcu on wie, że jest odpowiedzialny za stan zdrowia mój i Dzieciątka :happy2:

Oj dziewczynki juz nieduzo nam do konca zostalo....jakos damy rade:-D:-Dja od wczoraj tez mam nielegoralne skorcze,wczoraj przez dwie h. co 5 m. az mnie zginalo w pol,juz myslalam ze cos sie zaczyna,no ale pozniej przeszlo i teraz juz nawet nie licze ale dalej sa tylko juz w duzo dluzszym odstepie czasu...Moze powoli cos sie z tego wykroi...:-DBo tez juz ledwo chodze o siedzeniu nawet nie wspominam

Ja dzis tez juz po wizycie ostatnia juz:-) Wszystko ok nawet mnie zbadał i stwierdził ze główka jeszcze jest wysoko ale wszystko moze sie zmienic w kazdej chwili. MOja Jula wazy juz 3300 wiec nie jest taka malutka jak sadziłam. Termin mam na 12 czerwca jesli nic sie do tego czasu nie wydarzy 6 dni po terminie tez nic to 18 melduje sie rano w szpitalu wiec czas pokaze jak to bedzie.
Mój gin mówił ze w tej chwili nic sie nie dziele a za godzinke moze zaczac sie cos dziac wiec ciezko okreslic czy urodze na dniach czy po terminie. Mała bedzie gotowa to wyjdzie. My jestesmy juz gotowi na jej nadejscie wiec cierpliwie czekamy:-)

no i ja po wizycie, jak dotrwam w dwupaku to cc 29 maja, ale z tym dotrwaniem będzie ciężko, bo wszystko przygotowane do porodu tam na dole:tak: heh tylko chyba ja sama nie jestem gotowa, a młody dzisiaj strasznie spokojny, taki wyciszony

jejku to jeszcze tylko tydzień:szok: muszę zrobić plan przygotowań

Standardowo, jeżeli ciąża przebiega prawidłowo, KTG robi się od 38 tygodnia.
Wnioskując z Twojego suwaczka skończyłaś 39 tydzień, także może na najbliższej wizycie, będziesz miała KTG...

Jeżeli jesteś ciekawa, można się o to spytać lekarza po najbliższym badaniu ginekologicznym.
...
Chciałabym mieć i KTG i wiedzieć ile ma moja szyjka:tak:
Najbliższe badanie będę miała za tydzień - teoretycznie 1 dzień po terminie.... trochę to niepokojące...:zawstydzona/y:

reklama
Chciałabym mieć i KTG i wiedzieć ile ma moja szyjka:tak:
Najbliższe badanie będę miała za tydzień - teoretycznie 1 dzień po terminie.... trochę to niepokojące...:zawstydzona/y:

a po co ci wiedziec ile ma szyjka? ma to znaczenie jeśli jest zagroznie, że do terminu nie dotrwasz...a tak? hmmmm szyjka sie skróci a ty urodzisz bo masz do tego prawo i donoszona ciążę :-D
a co do ktg to lekarze przeważnie od 38tc karzą się zapisywać...ja nie miałam ani razu (miałam mieć o 8 w piatek 30 marca ale zamiast na ktg pojechałam na porodówkę).....

Do góry