reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze zakupy

witam wszystkie przyszłe mamusie :-)

na początek życzę Wam wszystkim szczęśliwego rozwiązania i łatwego porodu :-)

Sama przeżywalam te niezwykłe chwile stosunkowo niedawno, bo pół roku temu i wspominam je wspaniale!!!

Przepraszam, że u Was piszę, ale może któras z Was byłaby zainteresowana kupnem wózka Bebe Confort- parasolki, oto link do aukcji Bebe Confort Loola Full SUPER CENA !!! (1926935304) - Aukcje internetowe Allegro
Kupiliśmy ją tydzień temu i stwierdziliśmy, że wolimy jednak koła pompowane, ale może któraś z Was szuka wlaśnie takiego wózeczka :)

no nic- juz więcej nie bazgrzę, pozdrowionka!

reklama
a ja podjęłam męską decyzję i w sobotę jedziemy na 99% kupować resztę wyprawki:D jestem podekscytowana i boję się jednocześnie:D no i muszę kupić sobie jeszcze jakieś staniki do karmienia i te wszystkie pierdoły do szpitala...w moim przypadku to ja nawet kosmetyczkę muszę kupić, bo aż wstyd jechać do szpitala z moją:D:D:D właśnie robię listę zakupów:D:D:D:D długa jak cholera:D

Dziewczyny chciałabym Wam przekazać co usłyszałam od położnej z którą będę rodziła...

na moje pytanie jakie kosmetyki kupić dla maleństwa usłyszałam:

"na samym początku skóra noworodka jest tak wrażliwa że lepiej nie szaleć z kosmetykami, bo wiadomo że sporo z nich może uczulić maleństwo. Na początku mydełko do mycia i parafina kosmetyczna po kąpieli i w znacznym stopniu ograniczyć używanie chusteczek nawilżających, umyć pupkę maleństwa mydełkiem i wodą i tak najlepiej przez 2-3 tygodnie, a później już wprowadzać powolutku kupione przez Nas kosmetyki"

Tak jej słuchałam i doszłam do wniosku że ma kobitka sporo racji i ja się chyba do tego zastosuję, oczywiście mam już kupione kosmetyki ale przez te 2 tyg. zastosuje się do jej rad bo w końcu jest mamą trójki dzieci :-)

Starała się mnie jeszcze przekonać do tetry ale z tym to mam sceptyczne podejście bo wiem że na początku będzie ciężko, a co dopiero chować maluszka na tetrze (leń ze mnie w tej sprawie)

Na odparzenia oczywiście maka ziemniaczana i częste wietrzenie pupci maluszka.

Nasze spotkanie trwało ok 2 h i sporo się dowiedziałam, wiem jedno że warto posłuchac rad doświadczonych mamuś i pamiętać o tym że te domowe sposoby są najprostszymi.

Kasia ja już kupiłam z Hippa płyn do kąpieli od pierwszego dnia życia...A jakie mydełko do mycia miała na myśli położna?

Ja słyszałam o tym, żeby nie używać za dużo kosmetyków na początku, bo nie tyle, że mogą uczulić, tylko blokuje się np oliwką pory w skórze dziecka. I różne inne powody. To tak jak my używamy za dużo kosmetyków to skóra nie ma swojej naturalnej ochrony, bo ją krem wyręcza i potrzebuje więcej. Wiecie o co mi chodzi? :) Bo tak tłumaczę, że sama siebie bym nie zrozumiała. PO prostu za dużo kosmetyków upośledza rozwój skóry.
Zakupiłam więc tylko mydełko Bambino, krem ochronny Bambino, Krem na odparzenia i chyba tyle. Jak coś mi trzeba będzie to rossman niedaleko i apteka.

Ja też jestem zdania, że im mniej kosmetykó tym lepiej. Każdy kosmetyk to chemia, każde mydełko, nawet to od 1. dnia życia wysusza tylko skórę. No i tak na dobrą sprawę, to po co w ogóle myć w czymś dziecko? My w zasadzie do tej pory myjemy małego w samej wodzie. Mamy taki płyn do mycia nivea nutri sensitive, ale nim tylko myjemy mu dłonie i pupę, a reszta to samą wodą. Na początku jak go kąpaliśmy w jakiś emolientach itp to tylko mu podrażniały skórę, on jest atopowcem i ma bardzo delikatną skórę. No i druga sprawa, że jak dziecko nie ma jakiejś suchej skóry to nie ma sensu smarowac oliwkami/balsamami itp bo skóra się do tego przyzwyczaja i potem sama nie tworzy bariery ochronnej. Lepiej na początku nie stosować za bardzo kosmetyków jeśli skóra jest ładna i nie potrzebuje 'wspomagaczy'. Tak mi też własnie położna jedna mówiła - stosować zasadę minimalizmu, czyli nie używac niczego jeśli nie zachodzi taka potrzeba.

Macie racje im mniej tym lepiej, ale w zasadzie minimalizmu jeśli chodzi o srodki higieny to też trzeba zachować umiar. Dziecko też musi się przyzwyczaić do niektórych środków bo później nie będzie tolerować nic oprócz wody ;-)

My z M. dzisiaj bylismy na zakupkach i kupilismy Kubciowi krem pielęgnacyjny nivea, krem linomag bobo a+e do pupy (mysle ze ten bepanthen kupimy dopiero wowczas jak dupcia sie [oby nie!]odparzy a profilaktycznie bede smarowac tym linomagiem) i oliwke z johnson's baby. mam zamiar dodawac kilka kropelek do kapania, ale czy bede ja stosowac to wyjdzie w praniu :p kuzynka polecala mi oilatum do kapania ale kupilismy ta oliwke wiec bedzie taka. Poza tym kupilismy jeszcze termometr do wody, rajstopki i dydusia, bo mialam tylko jednego kauczukowego i teraz kupilismy silikonowego canpola i pelno zabaweczek. Mamy juz bardzo duzoooo i pomalu zaczyna nam brakowac miejsca :) moj M. uwielbia kupowac Synusiowi zabawki :) az mi cieplo na sercu jak widze jaki jest szczesliwy gdy coś wynajduje dla Kubcia :) Taki Mąż i Tatuś to skarb :)

Ostatnia edycja:
reklama
Sarat super że zakupy udane :-) Same musimy zdecydować co stosować u naszego dziecka a co nie. Mnie każda koleżanka radzi inaczej i jeszcze czytam opinie w internecie. Same musimy zobaczyć co nasze dzieciątko toleruje a co nie i co mu najlepiej służy:tak:

Do góry