reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Martwy płód

Dziękuję 🥹🫶🏽

Wiesz co mi odkąd wprowadzono insulinę to cukry na czczo do samego końca były takie same, ani nie rosły w górę ani nie spadały. Lekarz z tego szpitala , w którym rodziłam uznał , że w zasadzie zbędna była ta insulina przy tych moich cukrach i tak małych jednostkach, że można to było spokojnie ustabilizować dieta, ale jeśli diabetolog tak zdecydował i jestem pod jego stałą opieką to zdania podważać nie będzie. A do diabetologa jeździłam do końca ciąży regularnie co 2/3tyg . Ale szczerze Ci powiem , że pierwszy raz słyszę coś takiego , że dobre cukry pod koniec ciąży to jest niebezpieczny stan. O cukrzycy za dużej wiedzy nie mam, więc do każdych zaleceń diabetolog się dostosowywałam , ale nic takiego nawet od niej się nie dowidziałam 🥹
I do tej pory nie uzyskałam tak naprawdę konkretnego powodu , dlaczego serduszko naszej córeczki nagle przestało bić, dlatego ta odpowiedź mojego lekarza prowadzącego, że była to kwasica naprawdę ścięła mnie z nóg.
Jedyne co mnie zaniepokoiło będąc w ciąży to to , że jednego dnia nagle nie czułam już tak intensywnych ruchów córeczeki , udałam się więc do szpitala w swoim mieście , położna uznała , że jest wszystko ok, serduszko biło , że dziecko na tym etapie już ma mało miejsca i te ruchy nie będą już takie intensywne więc jest to normalne. A na drugi dzień pojechałam na wyznaczenie tego terminu i stała się ta tragedia..
tu nie chodzi o dobre cukry pod koniec ciąży (które są jak najbardziej pożądane), a NAGŁY spadek zapotrzebowania na insulinę. Przy czym spadek zapotrzebowania pod koniec ciąży (po 36 TC) też wpisuje się w fizjologię. Nagły (podkreślam nagły) spadek, czyli sytuacja w której poziomy cukru są z dnia na dzień wyraźnie niższe (często są to hipoglikemie) sugeruje problemy z wydolnością łożyska. Przy czym przy cukrzycy ciążowej zdarza się to wyjątkowo rzadko. To bardziej domena cukrzyc przedciążowych, gdzie dziewczyny leją się w siebie dziesiątki, jak nie setki jednostek insuliny.

reklama
tu nie chodzi o dobre cukry pod koniec ciąży (które są jak najbardziej pożądane), a NAGŁY spadek zapotrzebowania na insulinę. Przy czym spadek zapotrzebowania pod koniec ciąży (po 36 TC) też wpisuje się w fizjologię. Nagły (podkreślam nagły) spadek, czyli sytuacja w której poziomy cukru są z dnia na dzień wyraźnie niższe (często są to hipoglikemie) sugeruje problemy z wydolnością łożyska. Przy czym przy cukrzycy ciążowej zdarza się to wyjątkowo rzadko. To bardziej domena cukrzyc przedciążowych, gdzie dziewczyny leją się w siebie dziesiątki, jak nie setki jednostek insuliny.
Tak, napisałam w bardzo dużym uproszczeniu :) że cukry są lepsze czyli zmniejszamy insulinę, bo nie jest tyle jej potrzebne i spada na nią zapotrzebowanie.
Po prostu to było jedyne, co mi wpadło do głowy odnośnie cukrzycy i czym mogła zawinić na sam koniec. Bo przecież cukry były kontrolowane, na pewno żaden powyżej 300 nie wystąpił (jak przy kwasicy jest to często)...

Robili więc myślę , że jeśli byłoby coś nie tak na pewno zostałabym o tym poinformowana. Uprzedzali , że trzeba się liczyć z tym, ze z wyników z łożyska jak i z sekcji zwłok może nic nie wyjść i tak też było. Że takie tragedie zdarzają się od tak, bez żadnej przyczyny, los tak po prostu chciał..

Też bardzo bym chciała, mimo, że od śmierci córeczki nie minęło zbyt dużo czasu, mam ogromne pragnienie posiadania kolejnego maleństwa, lecz z tyłu ogromny strach i wahania czy sytuacja się nie powtórzy, bo drugi raz chyba bym się nie podniosła…
Kochana dasz radę, czy korzystasz z pomocy psychologa? Jeśli nie, to naprawdę warto. Tylko znajdź takiego, który Ci pomoże ( to się czuje ). Jeśli bardzo pragniesz dziecka to próbuj. Ja tez straciłam synka, ale w innej sytuacji. Potrącił go samochód, miał 12 lat, a js miałam wtedy prawie 41. Bardzo pragnęłam kolejnego dziecka i to stało się moim celem życiowym. Bardzo trudno było mi zajść w ciążę, przeżyłam dwa poronienia i już myślałam, ze się nie uda, a tu proszę w wieku 45 lat urodziłam moj wyczekany cud i dzisiaj mam prawie roczną córeczkę. Naprawdę życzę Ci powodzenia. Nie wiem ile masz lat, bonu mnie tez wiek nie był sprzymierzeńcem. Będzie dobrze 🫶

Kochana dasz radę, czy korzystasz z pomocy psychologa? Jeśli nie, to naprawdę warto. Tylko znajdź takiego, który Ci pomoże ( to się czuje ). Jeśli bardzo pragniesz dziecka to próbuj. Ja tez straciłam synka, ale w innej sytuacji. Potrącił go samochód, miał 12 lat, a js miałam wtedy prawie 41. Bardzo pragnęłam kolejnego dziecka i to stało się moim celem życiowym. Bardzo trudno było mi zajść w ciążę, przeżyłam dwa poronienia i już myślałam, ze się nie uda, a tu proszę w wieku 45 lat urodziłam moj wyczekany cud i dzisiaj mam prawie roczną córeczkę. Naprawdę życzę Ci powodzenia. Nie wiem ile masz lat, bonu mnie tez wiek nie był sprzymierzeńcem. Będzie dobrze 🫶
Nie korzystam, przechodzą często przez moją głowę takie myśli, żeby udać się do psychologa, ale nie wiem czuję jakąś obawę, stres, może dlatego że chodziłam kiedyś na terapię i nie byłam z niej zadowolona , stąd może też te obawy.. Mam 30lat i w domu zdrowego , 4 letniego synka :)

Bardzo mi przykro z powodu straty Twojego synka i poronień 🥹. A zarazem gratulacje 🌸 wytrwałości, siły i wymarzonej córeczki 💞

Tak, napisałam w bardzo dużym uproszczeniu :) że cukry są lepsze czyli zmniejszamy insulinę, bo nie jest tyle jej potrzebne i spada na nią zapotrzebowanie.
Po prostu to było jedyne, co mi wpadło do głowy odnośnie cukrzycy i czym mogła zawinić na sam koniec. Bo przecież cukry były kontrolowane, na pewno żaden powyżej 300 nie wystąpił (jak przy kwasicy jest to często)...
Przez całą ciążę nigdy nie odnotowałam tak wysokiego cukru 🥹

Do góry