reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

Katka a dlaczego? Kadrowa wysłała mi w mailu wnioski na macierzyński do wypełnienia, więc sami chyba wcześniej nie zgłoszą. Muszę trochę poczytać bo jestem zielona jeśli chodzi o ten urlop macierzyński. Mam umowę o pracę do 30 września, więc trochę skomplikowana sytuacja...

reklama
To jest chore ale niektórzy lekarze tak właśnie robią że dają do dnia terminu porodu i ani dnia dłużej tylko wypisują ci zaświadczenie że od wskazanego dnia jesteś na macierzyńskim.
Dlatego byłam bardzo zdziwiona że ten mój teraz wypisał mi do sierpnia.
Z Natalką tak miałam że leciał mi macierzyński a ja urodziłam 2 dni później. Babka się tłumaczyła że nie może inaczej bo przepisy. Bla bla. Już nie pamiętam. Kilka moich znajomych miało podobną sytuację, wtedy poratuje internista, albo urlop. Teraz przy rocznym macierzyńskim, jeśli ktoś idzie, to nie ma takiego znaczenia ale kurde to niesprawiedliwe i już.
Wychodzi na to że to od lekarza zależy.

Wypowiedzcie się dziewczyny jak wasze doświadczenia z tym związane??

No ja właśnie też mam L4 do 28.07. (i to jest 2 tygodnie po terminie) i też nie wiem czy w szpitalu wypiszą mi L4 na dalszy okres... Ale ja wierzę, że jeszcze ruszymy do poniedziałku :cool2:

Jak nie dostarczymy nowego L4 to macierzyński sam zacznie bieg i dupa zbita.
Ewentualnie w ciągu 14 dni możemy jedynie zdeklarować że chcemy ten roczny urlop. Jak nie zdeklarujemy to będzie pensja 100% i trzeba pamiętać żeby później pisma dostarczyć - temat rozkminiony już w wątku urzędowym.

Venus - powodzenia jutro daj znać co i jak :tak:

Dziewczyny może orientujecie się co w przypadku kiedy kończy mi sie umowa o pracę 30 września 2014. Wiem, że kadrowa mówiła, że i tak dostanę zasiłek macierzyński. Jeżeli dobrze rozumiem to jest 26 tygodni macierzyńskiego podstawowego, dodatkowego macierzyńskiego 6 tygodni, a potem rodzicielski 26 tygodni i nie wiem czy rzeczywiście rok będzie mi się należała kasa? Nie ukrywam, że mi zależy... Na przedłużenie umowy nie liczę, bo jak ja mogłam zajść w ciążę w trakcie urlopu wychowawczego. Myślałam, że mnie zlinczują :) Dobija mnie ta sytuacja..

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak z l4 od lekarza bo ja miałam ze szpitala i mi powiedziano że nie pisze się l4 na kilka dni a potem macierzyński. A czemu bo pobyt w szpitalu zakończony porodem. Jakieś przepisy dziwne

Elifit a ja nie dostalam zwolnienia ze szpitala.... mi mon dr wypisal zwolnienie do dnia wyznaczonego porodu. W szpitalu powiedzieli, ze sie skoryguje... venus zasilek macierzynski bedzie z zusu. Ja mam umowe do konca sierpnia. W moim zusie musze dostarczyc wniosek ponowny o zasilek... mam na to 14 dni od ustania umowy.

Venus rozkminialiśmy to ostatnio na urzedowym wątku. Przysługuje ci nawet rok jeżeli chcesz. Do 14 dni po porodzie skladasz podanie w pracy o wszystkie możliwe urlopy. Po ustaniu zatrudnienia oni przekazują to do zus i dostajesz zasiłek od nich. Z tego co się orientowalysmy nie trzeba nic do nich wtedy więcej składać tyko zweryfikować czy wszystko mają odrazu po ustaniu zatrudnienia. Jest jeszcze jedna opcja ale bardziej skomplikowana i na to samo wychodzi.

reklama
Gosia ja też nie dostałam l4 ze szpitala tylko od razu macierzyński tyle ja dzień po terminie już byłam przyjęta do szpitala a wyszłam tydzień później z maleństwem.

Ostatnia edycja:
Do góry