reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

ja tez po wizycie, mała napiera mocno na szyjkę, mam kupić pessar i jechać jutro na założenie... dziś nie zdążyłam już kupić, zanim dojechałam do domu i się dodzwoniłam, już za póżno było, jutro mam nadzieję, że się uda, bo kurcze mam zajęty cały dzien i muszę wymyśleć, jak tu czas zorganizować...

Kolejne pytanie: co to jest pessar? i o co chodzi z tą szyjką macicy? mi nic takiego nie badają więc jestem zieleniak.

reklama
Super wiesci Hobbit :) a latasz po sklepach? :-D

i to jak :-) ale więcej z odkurzaczem i mopem po domu :-D

Hobbit gratki! możemy sobie przybić piątkę :) u nas też wszystko dobrze. Szyjka pozamykana, mała rośnie jak na drożdżach (może to przez to ciasto drożdżowe z kruszonką i wiśniami, które ostatnio zrobiłam ;) ). I miałam rację! waży 1815g :)) będzie masażyk :D:D przewidywana waga na poród ok 3000, ale wiadomo jak z tymi przewidywaniami.

No to wizyta udana :-) Widzisz moja starsza o 2 tyg i tylko 100g więcej to faktycznie rośnie Ci jak na drożdżach :-)

malgorzatakar weź się jutro za siebie, w końcu są priorytety!:angry:

Pessar to taki krążek, który nakłada się na szyjkę macicy - taka gumeczka, która ją "związuje", żeby się nie rozwierała

Malgorzatka - ale nie musisz lezec plackiem? Ty mialas krotka szyjke? Bo chyba od poczatku ciazy nic sie nie skracalo?

jakoś w połowie zaczęło się rozmiękać, ale więcej odpoczywałam i wróciło. a teraz znów się zaczęło coś dziać. na szczeście właśnie nie muszę leżeć, jedynie się oszczędzać bardziej (zalecane leżenie, ale lekarz wie, że u mnie to awykonalne póki co)

Ja 2 tyg temu mialam szyjke twarda i zamknieta, ale chyba jest krotka, bo ma ok. 3 cm, a na forum widuje szyjki po 5 cm :cool2: a ten pessar drogi jest? No to teraz musisz sie oszczedzac - taaaaa wiem... Latwo powiedziec

Malgorzatka, moze znajdz chwile na odpoczynek. Chyba lepiej zajac sie najpierw pessarem, a potem reszta pilnych spraw?

Makota, szyjka 5 cm to jest bardzo dluga szyjka. Rzadko spotykana na naszym etapie ciazy. Wlasnie przecietna dlugosc to 3,5 cm. Ja mam 2,8(2 tyg temu), ale zamknieta i twarda. A to jest wazniejsze niz dlugosc.

Ja również po wizycie.
Ze spojeniem nic się nie zrobi. Mam dużo leżeć. . Przy ostrym ataku wziąć paracetamol i włączyć do diety kisiele i galaretki.
Ponadto mam infekcje. Dostałam gynazol. Ten ból spojenia może być potęgowany infekcją gdyż jestem tam opuchnieta.

Z dobrych wieści szyjka trzyma. Mała nadal główką do dołu. Paciorkowiec pobrany.
Kolejną wizytę mam 12 czerwca i wtedy usg ostatnie i podejmiemy decyzję co do porodu.

Aha i przytyłam od ostatniej wizyty 1 kg

Ostatnia edycja:
reklama
Makota u mnie było 3 tygodnie temu 32mm i gin był zadowolony, gorzej jak przed 36tc zrobi się mniej niż 25mm wtedy to jest już niepokojące.

Do góry