reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty , usg

reklama
Kasiu B, super wiadomości, gratulacje serducha.:-) U mnie też serce dziewczyńskie....

Dziewczyny, co wy z tymi terminami porodów. Przecież termin Om to wiadomo że inny niż zapłodnienia. Dlatego dzieciaczki są mniejsze. Różnica może być naprawdę duża. Lekarz i tak będzie wam liczył ciążę od Om, wg metody Neagellego, bo tak jest przyjęte na całym świecie. A termin z usg, na tym etapie jest brany pod uwagę tylko orientacyjnie... Najważniejsze będzie ostatnie usg, a i ono nie do końca wszystko wyjaśnia, tak też było u mnie, dwa dni przedporodem mówili że dziecko ok. 3700, a na porodó wce 4300, na każdym usg jest dodatkowo coś takiego jak +/- ileś dni najczęściej 6.. To będzie brane pod uwagę na koniec x

Ostatnia edycja:
My po wizycie wszystko super pęcherzyk z zarodkiem i bijącym serduszkiem :-) a USG miałam robione przez brzuszek doktor stwierdził że jestem chuda i powinno być widać i od razu się udało.Tak się ciesze jutro wrzucę fotkę maleństwa.

Franekkimono - gratulacje!

Zaczarowana
- ja się nie spodziewałam jakiegokolwiek przesunięcia bo cykle miałam 28-30 dniowe. W poprzedniej ciąży zawsze wiek z USG "chodził" z OM i rozjechał się odrobinę dopiero pod koniec a potem znowu wyrównał, ale teraz lekarz powiedział, że skorygujemy termin porodu o ten z USG bo jak 2 USG pokazują ciążę o 8 dni młodszą to tak jest i już, genetyczne to jeszcze potwierdzi. W każdym razie chodzi o to, że to się już nie wyrówna bo wielkość dziecka od pewnego momentu ma już prawo się rozjechać - wiadomo - dzieci duże będą na USG wychodziły starsze a to nie jest przecież powód do wywoływania porodu przed terminem.
Jak byłam w ciąży ze Stasiem to termin korygowało się o wynik USG jak był duży rozjazd bo w pewnych sytuacjach on jest po prostu bardziej wiarygodny. Na kartach ciąży u mnie były wpisane dwa terminy - OM i USG - u mnie były zgodne, u koleżanki rozjazd na 5 dni i brali ten z USG. Teraz też będę nalegała na to, żeby uwzględniali termin z USG bo w moim szpitalu kładą na wywołanie w 7 dni po tp, a ja wtedy będę dzień przed terminem ..

kasia, franekkimono, ale cudne wiadomości!!! gratuluję :-)

Agata ja jak napisałam dziewczynom na wątku o straconej ciąży, że biorę asmag forte 3x2 tabl to były w szoku, że taka wielka dawka :-p

Kasia, Franekkimono - gratuluję udanych wizyt!

A co do wieku z om i z usg to z tego co wiem jeśli różnica jest od początku spora to bierze się pod uwagę także wiek na podstawie usg. Małe różnice wiadomo, że są normalne i ze względu na to, że nie wiadomo dokładnie kiedy doszło do zapłodnienia i na to, że jedne dzieci są większe, a drugie mniejsze ;)
I ostatnie usg, o którym pisze Zaczarowana też niekoniecznie musi się zgadzać z wiekiem ciąży, bo na tym etapie różnice w wielkości dzieciaczków bywają już ogromne. Na moim przykładzie z pierwszej ciąży - miałam termin na początek października, maluch od początku był większy i lekarze myśleli, że jest starszy, ale ja byłam pewna, że nie :) I pod koniec z usg termin wychodził na połowę września ale młody i tak urodził się w październiku (i to jeszcze po terminie) tyle, że był duży.

reklama
Domi - dokładnie. Takie różnice do 3 dni to jeszcze się ignoruje, ale tydzień to już sporo i lekarze biorą to pod uwagę. U mnie akurat było tak, że Staś do USG połówkowego idealnie zgadzał się z OM, potem był o tydzień a nawet dwa "młodszy" a urodził się tydzień po terminie z wagą 3600 - wyrównało mu się około 38-39 tc.

Dobrze, że są te wczesne USG bo co by zorbiły dziewczyny, które zachodzą tuż po pierwszej ciąży a OM miały przeszło rok wcześniej :-)

Do góry