reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

reklama
Pierwsze słyszę o olejku do masażu krocza i w ogóle o smarowaniu czymś. Myśle, ze masowanie i nawilżanie rzeczywiscie może uelastycznić tkanki, ale czy akurat na krocze przy porodzie działa to nie wiem, moze trochę.

Moj gin byl takiego zdania ze kazda kobiete nacina sie przy pierwszym porodzie. Dlatego poszlam rodzic do innego szpitala niz ten w ktorym on przyjmowal ;)

Mnie nie nacinali. Czytalam ze zalezy to od elastycznosci skóry. Pewnie masowanie cos pomoze jednak nie ma sie pelnej pewnosci. Mnie radzili ćwiczyć mięśnie Kegla i tylko to robilam.

Przy pierwszej ciąży miałam nacinane krocze i to nic strasznego nawet sama chciałam , żeby było szybciej i nie pękło bo wtedy dużo gorzej się go. Do dziś nic nie czuję,(Nie mam wyraźnej blizny ), wszystko zależy od sprawności położnej więc nie obawiajcie się tego!!!A czy olejek pomoże możliwe!!!

ja się trochę uspokoiłam, ponieważ od kilku dni wprowadzili zzo w jednym z wrocławskich szpitali, mają je wykonywać 24/7 i podobno tak jest, także coś idzie do przodu, bo takie duże miasto, a ciemnogród okropny, jeżeli chodzi o porody

julieet to nie ciemnogród tylko niestety brak personelu. A do znieczulenia anestezjolog musi być. Generalnie to cała nasz słóżna zdrowia ma wiele do zyczenia nie tylko pod tym względem.

Ostatnio rozmawiałam ze swoim ginem na ten temat i powiedział, że większość szpitali nie wprowadza zzo, bo anestezjologom się nie chce siedzieć przy rodzącej 10 h, albo i więcej, dlatego oni wolą robić cc. Poza tym Wrocław wypada bardzo słabo w porównaniu do innych większych miast, jeżeli chodzi o porodówki i opiekę nad noworodkiem.
Margana, lepiej nic nie mów, bo ja jestem też tą służbą zdrowia hehehe ;)

julieet ja tez i wiem doskonale co mówię:-) Anestezjologów jest na prawdę mało. A Wrocław ma z tym szczególny problem. A to, ze nie chce im się siedziec tyle godzin to pewnie tez prawda, no chyba ze by im się opłacało.

no tak, ale nie uważasz, że coś z tym powinni zrobić, u nas w żadnym szpitalu nie było zzo aż do teraz i to tylko w jednym jest taka możliwość

reklama
Jasne, ze coś powinni z tym zrobić, tak jak z wieloma innymi rzeczami. Niestety w służbie zdrowia nic się nie zmieni dopóki pacjent będzie na ostatnim miejscu:-(
Nie mam pojecia dlaczego akurat we Wrocławiu jest tak mało anestezjologów. Zbyt mało im płacą czy oni mają zbyt duże wymagania? Nie mam pojecia.

Do góry