reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Ponko no jeśli n ie ma wolnej sali to rodzisz sama:sorry2:
Angie to w Irl jeszcze gorzej niż w Anglii:szok: Tam przynajmniej wizyty u lekarza nie są płatne,a co lepsze wszystkie leki są darmowe dla ciężarnej i później jeszcze rok po porodzie,a dla dzieci to chyba do 16 r.ż.,a tutaj majątek się na leki wydaje.

reklama
Madzia737, to fakt, Ire pod tym wzgledem gorsza niz Anglia, tu placisz za wszystko, po porodzie sa dwie bezplatne wizyty z maluszkiem u lekarza rodzinnego a potem cokolwiek sie dzieje to 50 euro, a jak musisz nagle do szpitala/pogotowia to 100 euro i nie ma ze boli, leki tez wszystkie platne. Chyba ze ma sie bardzo niskie zarobki to dostaje sie tz Medical Card i wtedy lekarze i leki za darmo, ale na ten temat to nawet nie warto gadac. Juz nawet nie wspomne ile kosztuje zlobek/przedszkole, bo panstwowych to nie ma i wszystko platne ok 1000 euro na miesiac.
Jedyny plus jest taki ze porod rodzinny przysluguje kazdemu i nie jest dodatkowo platny, zobaczymy jak bedzie.

Ja ostatnio myślałam o porodzie w prywatnym szpitalu (jedyny taki w Gdańsku) ale jak zobaczyłam cenę to się przeraziłam - 6000 zł... słyszałam, że szpital pierwsza klasa ale cenią się nieźle... A. mówi, że powinniśmy się na to zakredytować, ale ja uważam, że żadnego kredytu brać nie będę, po prostu wybiorę gdzieś jakiś fajny publiczny - w Gdańsku są jeszcze 3 inne szpitale NFZ...

jestem już po wizycie :-)

z berbeciem wszystko w najlepszym porządku, ma już 6,5 cm, wszystkie parametry w normie, przezierność też ok, serce bije miarowo, niestety ustawiło się tak, że widziałam tylko głowę, a właściwie jej wnętrze, lekarz naciskał na brzuch, ale zaraz znowu wracało do poprzedniej pozycji, dobrze że udało się lekarzowi wszystko zmierzyć i że dziecię zdrowe i się prawidłowo rozwija. Za miesiąc następna wizyta, wtedy już powinnam poznać płeć. Jestem mega szczęśliwa :-)

dzięki kochana, noo rośnie, a najlepsze, że głowę ma o tydzień większą niż powinien, ja też mam dużą głowę hehe, już czuję ten fantastyczny poród :-D

nio takie maluszki zawsze mają głowę dużą w stosunku do reszty ciałka :-)

Bardzo szybko dzieciaczki rosną!
Co do porodu, to pocieszający jest fakt, że jak już główka przejdzie to reszta to podobno już pikuś ;-) (gadam, tak choć ani jednego dziecka nie urodziłam - cała moja wiedza zasłyszana, od mam, cioć, koleżanek;-) )

jestem już po wizycie :-)

z berbeciem wszystko w najlepszym porządku, ma już 6,5 cm, wszystkie parametry w normie, przezierność też ok, serce bije miarowo, niestety ustawiło się tak, że widziałam tylko głowę, a właściwie jej wnętrze, lekarz naciskał na brzuch, ale zaraz znowu wracało do poprzedniej pozycji, dobrze że udało się lekarzowi wszystko zmierzyć i że dziecię zdrowe i się prawidłowo rozwija. Za miesiąc następna wizyta, wtedy już powinnam poznać płeć. Jestem mega szczęśliwa :-)

Gratuluję dobrych wieści i udanej wizyty :)

reklama
julieet gratuluję! Ja też czekam z niecierpliwością na to genetyczne usg, mam nadzieję, że wszystko będzie ok i może poznamy płeć ;)

Do góry