reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Madzia737, nio nie wiem czy to 3D, czy 4D, ale to jest bdb jakość i w sepii jakby wszystko widać, tylko drogo:/

A połówkowe USG to ma być równo 20tc?

Bo ja normalne USG - czyli następną wizytę u mojego prowadzącego ginekologa mam 24 maja, to będzie 15/16 tc

reklama
Madzia737, nio nie wiem czy to 3D, czy 4D, ale to jest bdb jakość i w sepii jakby wszystko widać, tylko drogo:/

A połówkowe USG to ma być równo 20tc?

Bo ja normalne USG - czyli następną wizytę u mojego prowadzącego ginekologa mam 24 maja, to będzie 15/16 tc

połówkowe to 20-22tc, te genetyczne, właśnie 3D/4D, gdzie badają i mierzą wszystkie narządy, serduszko czy jest ok itp

haszkal gratuluję super wieści!

Ja dziś byłam w Mysłowicach w klinice Novomedica i zapisałam się na USG genetyczne takie 3D 4D czy jakoś tak ;)
To jest bardzo dokładny obraz w trójwymiarze, w sepii, wszystko mega dokładnie widać i dodatkowo płytka z filmikiem na pamiątkę (niestety dodatkowo płatna).
USG będę mieć o 12:30 11 maja (dokładnie jeden dzień przed moimi urodzinami:), już się nie mogę doczekać!

Gola a ile płacisz jeśli mogę spytać?? Bo to prawie po sąsiedzku:)

Witaj onanana USG genetyczne u nich kosztuje 250 zł + 30 zł płytka, czyli 280 razem, gdzie mieszkasz?:)

haszkal, genetyczne to jest teraz w 12-13 tyg,kiedy mierzy się przezierność karkową, a w 20 tc tj połówkowe, czyli anatomiczne

Haszkal gratuluje wynikow doskonałych , a reszcie dziewczyn gratuluje dobrej przeziernosci. Jako ze tu nie robi się przeziernosci karku kobietom przed 35 rokiem życia , to znalazłam sobie klinike USG gdzi to robią. Termin mam w poniedziałek i będzie to 12t 2dzien. Pobrali mi krew z ostatni poniedziałek , ale dopiero przed chwila doczytalam na ich stronie , ze ta krew to na test PAAP A . Oczywiście po co pacjentów informować. Ta Szwecja mnie naprawdę wykancza. Państwowa położna spotkałam raz jakieś 2 tygodnie temu a następna wizyta pod koniec sierpnia. A pierwsze państwowe USG w 18 tc w szpitalu bo położna oczywiście USG nie ma. Do tego oni ustalaja termin, a znajac moje szczescie to pewnie wtedy bede w polsce bo lece 13 czerwca. Normalnie ręce opadają.

Haszkal gratuluje wynikow doskonałych , a reszcie dziewczyn gratuluje dobrej przeziernosci. Jako ze tu nie robi się przeziernosci karku kobietom przed 35 rokiem życia , to znalazłam sobie klinike USG gdzi to robią. Termin mam w poniedziałek i będzie to 12t 2dzien. Pobrali mi krew z ostatni poniedziałek , ale dopiero przed chwila doczytalam na ich stronie , ze ta krew to na test PAAP A . Oczywiście po co pacjentów informować. Ta Szwecja mnie naprawdę wykancza. Państwowa położna spotkałam raz jakieś 2 tygodnie temu a następna wizyta pod koniec sierpnia. A pierwsze państwowe USG w 18 tc w szpitalu bo położna oczywiście USG nie ma. Do tego oni ustalaja termin, a znajac moje szczescie to pewnie wtedy bede w polsce bo lece 13 czerwca. Normalnie ręce opadają.

Tak wszyscy zawsze narzekają, jak to w Polsce źle i wszędzie lepiej tylko nie tutaj. A jak widać, nie jest tak źle - przenajmniej opiekę medyczną mamy ok :) Głowa do góry - jak będziesz w PL to może pójdź do ginekologa na normalne USG itp i się przebadaj :) a dzidzią jest na pewno wszystko ok i tak, więc nie ma co się stresować :) Z resztą w Szwecji też kobiety są w ciąży i rodzą zdrowe dzieciątka, więc raczej wiedzą co robią i troszczą się o Mamy.

winki trzymamy kciuki! :) Jestem w szoku, bo nie sądziłam, że w Szwecji tak to wygląda. Ale dobrze, że poszukałaś i znalazłaś odpowiednią klinikę - zrobisz badanie, będziesz spokojniejsza:) Nio a co do terminów USG, to też mi szczęka opadła - pierwsze USG w drugim trymestrze, widocznie u nich to jest norma.

Trzymam kciuki za Twoją wizytę :-) Będzie wszystko dobrze:) Dbaj o siebie:)

reklama
winki oj z tą opieką to faktycznie masakra :baffled: to ile razy Ty będziesz miała usg państwowo? Jak Będziesz w Polsce to tez sobie zrób,najlepiej 4D.
Fakt ,ze niby wszyscy narzekają na opiekę medyczną w Polsce ,ale jeśli chodzi o ciążę to ta opieka jest nieporównywalnie lepsza niż w wielu krajach europejskich.Ja z własnych doświadczeń wiem jak jest w Anglii,słyszałam to samo o Niemczech,a teraz jeszcze Szwecja:no:

Do góry