reklama
futrzakowa
yea! to ja!
bo on powiedział że czegoś tam ścianki mam w dole i że to może potem skutkować nietrzymaniem moczu... co prawda z samym nietrzymaniem nie mam już większych problemów ale dosłownie co 20-30min czuję potrzebę pójścia do WC... więc oby te ćwiczenia pomogły wszystkiemu wrócić na miejsce:-)
lokata
Fanka BB :)
Co do kręczy szyi ... Moja Mała Mi woli kukać w prawą stronę.
Zaczynamy od masażu rozluźniającego mięsień MOS (mostkowo-obojczykowo-sutkowy) . Trzeba ten przykurczony mięsień rozciągnąć a robi się to między innymi ...
Przed kąpielą oliwka i masujemy zgrubienie znajdujące się pod uchem, masujemy po stronie chorej jak i zdrowej.
Kładziemy Malucha na prawym boku a pod główką (nie pod szyją!) niewielka poduszka.
Dziecko leży na pleckach a my skręcamy delikatnie! główkę w lewo i chwilę przytrzymujemy, moża położyć jakąś zabawkę po lewej stronie by zaciekawić brzdąca.
Dziecko leży na prawej (chorej) stronie, główka leży na naszej dłoni i lekko przyginamy głowę do barku.
Karmienie butlą - butelka podawana od strony lewej by dziecko wysiliło się i skierowało główkę w przeciwną stronę.
Jest wiele ćwiczeń ale warto by pokazał to fizjoterapeuta. Takie asymetrie można już po kilku dniach wyprowadzić.
Zaczynamy od masażu rozluźniającego mięsień MOS (mostkowo-obojczykowo-sutkowy) . Trzeba ten przykurczony mięsień rozciągnąć a robi się to między innymi ...
Przed kąpielą oliwka i masujemy zgrubienie znajdujące się pod uchem, masujemy po stronie chorej jak i zdrowej.
Kładziemy Malucha na prawym boku a pod główką (nie pod szyją!) niewielka poduszka.
Dziecko leży na pleckach a my skręcamy delikatnie! główkę w lewo i chwilę przytrzymujemy, moża położyć jakąś zabawkę po lewej stronie by zaciekawić brzdąca.
Dziecko leży na prawej (chorej) stronie, główka leży na naszej dłoni i lekko przyginamy głowę do barku.
Karmienie butlą - butelka podawana od strony lewej by dziecko wysiliło się i skierowało główkę w przeciwną stronę.
Jest wiele ćwiczeń ale warto by pokazał to fizjoterapeuta. Takie asymetrie można już po kilku dniach wyprowadzić.
U nas Wiktor też się krzywił podczas leżenia ale tylko wtedy gdy leżał w łóżeczku a tam ma materac pod kątem 30o. A jak kładę go ze mną na łóżku na prostym to ładnie śp, a ja jak kładę go na boczku to po prostu kocyk zawijam w rulon i się trzyma :-)
nikusiazory
Fanka BB :)
kurcze dziewczyny...miala ktoras z was po pologu bol podbrzusza?? mialam porod SN...ten bol jest taki nie przeszkadzajacy, czuje go jak wstaje np. z lozka...albo przy chodzeniu...i na kibelku...ale delikatny...i nie przypominajacy miesiaczkowego....taki jakiego nigdy jeszcze nie czulam,..:/....takiego mam stracha isc do lekarza....poczekam jeszcze z pare dni i tak mialam sie wybrac na kontrole...ale boje sie ze to moze byc cos powaznego,...szpital itp.:--(
EDIT
co do ulozenia plodowego...to Kacperek mial koslawa prawa stopke...wygieta do zewnetrznej strony...i dopiero pierwsza wizyte u pediatry mielismy w rowny miesiac Kacperka...i pediartra powiedzial, ze juz ma prosta ta stopke...ze sama sie wyrownala...no i jest troszeczke przekrzywiony w ta strone co stopka byla...i staram sie go nosic, tzymac na raczkach w te druga strone...zeby sie to unormowalo...no i tez woli patrzec w jedna strone...ale teraz 18 ide na kolejna kontrolna wizyte z bioderkami to sie popytAM ortopedy co z tym wszystkim robic...Kacperek urodzil sie z takimi dlugimi nozkami ,ze ta stopka sie juz nie miescila...i tak jak miala miejsce tak sie ulozyla...
EDIT
co do ulozenia plodowego...to Kacperek mial koslawa prawa stopke...wygieta do zewnetrznej strony...i dopiero pierwsza wizyte u pediatry mielismy w rowny miesiac Kacperka...i pediartra powiedzial, ze juz ma prosta ta stopke...ze sama sie wyrownala...no i jest troszeczke przekrzywiony w ta strone co stopka byla...i staram sie go nosic, tzymac na raczkach w te druga strone...zeby sie to unormowalo...no i tez woli patrzec w jedna strone...ale teraz 18 ide na kolejna kontrolna wizyte z bioderkami to sie popytAM ortopedy co z tym wszystkim robic...Kacperek urodzil sie z takimi dlugimi nozkami ,ze ta stopka sie juz nie miescila...i tak jak miala miejsce tak sie ulozyla...
Ostatnia edycja:
futrzakowa
yea! to ja!
my dziś po wizycie... były szczepienia. A Piotruś waży 5300 :-)
my dziś po wizycie... były szczepienia. A Piotruś waży 5300 :-)
Wow no to ładnie go tymi sterydami pakujesz )))
reklama
futrzakowa
yea! to ja!
Wow no to ładnie go tymi sterydami pakujesz )))
hehe:-) może zacznę odciągać i otworzę sklep ze sterydami