reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Co lekarz czy pielęgniarka to inna teoria ;p Nam akurat powiedzieli, że jak chcemy na rota, to musimy zacząć już przy pierwszej szczepionce, bo całość trzeba skończyć do pół roku, a na pneumo może dlatego "nie ma sensu" później, bo może dziecko już zachorować na zapalenie ucha czy płuc i wtedy już ma to paskudztwo, nie wiem ;p
My też wybraliśmy 6w1 i usłyszeliśmy, że to najlepsza opcja, że szczepionka z górnej półki, bo dajemy gotowe przeciwciała - prawda to Vetko??

Tulipku Wy dopiero zaczynacie przygodę ze szczepionkami, a u nas 18ego już druga porcja :) i nadal z pneumo poczekamy.

reklama
my mielismy wczoraj szczepienia i koki:/ szczepionki 5 w 1 + pneumokoki maly ryczal jak najety:/i jeszcze w nocy goraczka mu sie przyplatala ale na szczescie rano wszystko przeszlo... aha i gaviscon na reflux znowu mamy bo maly znowu chlusta plynami...:-(

Moja pediatra powiedziała że 5w1 lepiej bo niby 6w1 zawiera zbędną dodatkową dawkę przeciw wzw więc sama juz nie wiem co myśleć... A na pneumokoki można i po roku i po dwóch. Większość decyduje sie po pół roku a nawet po roku. Na rota wcale nie szczepimy bo to tylko przeciwko kilku rodzajom a jest ich ogólnie dużo.

Dziewczyny, ja ostatnia marcowka, lekko opozniona jestem, wiec , zeby nie grzebac na forum, pytam ponownie o szczepienia.
Zdecydowalam sie na infanrix 6w1, i zastanawiam sie czy dorzucic jeszcze pneumokoki i rotawirusy.
Nie wiem Czy z dodatkowymi szczepionkami jie warto poczekac?
Czytalam ze przy szczepieniu 6 w 1 i pneumo zwieka sie ryzyko goroczki po szczeoieniu..
Doradzcie, jak wy szczepilyscie?
my braliśmy bezpłatne, plus pneumokoki i rotawirusy, tak jak przy Hani... z tego co wiem to rotawirusy trzeba bodajze do 24 tygodnia zakończyć, a pneumo tak jak dziewczyny pisały im później tym mniej dawek sie wykupuje
po szczepieniach Zosia nie miała żadnych niepokojących objawów, jedynie więcej spała...moim zdaniem bez względu na jaka opcje sie zdecydujemy to i tak wszystko zależy od dziecka jak zareaguje

Co lekarz czy pielęgniarka to inna teoria ;p Nam akurat powiedzieli, że jak chcemy na rota, to musimy zacząć już przy pierwszej szczepionce, bo całość trzeba skończyć do pół roku, a na pneumo może dlatego "nie ma sensu" później, bo może dziecko już zachorować na zapalenie ucha czy płuc i wtedy już ma to paskudztwo, nie wiem ;p
My też wybraliśmy 6w1 i usłyszeliśmy, że to najlepsza opcja, że szczepionka z górnej półki, bo dajemy gotowe przeciwciała - prawda to Vetko??

Tulipku Wy dopiero zaczynacie przygodę ze szczepionkami, a u nas 18ego już druga porcja :) i nadal z pneumo poczekamy.

na rotawirusy pierwsza dawkę trzeba podać do 12 tygodnia, później już się nie szczepi

z tego co wiem to w 6w1 nie ma gotowych przeciwciał ale szczepionka na krztusiec jest nowoczesna przez co mniej obciążająca organizm (w ta z nfz to z lat 60 bardzo ciężka dla organizmu i po niej najczęściej są "skutki uboczne") oraz coś zmienionego chyba jest w tej szczepionce na żółtaczkę.

megpl - co do pneumo to na pneumo jak najbardziej szczepi się i po pół roku i po roku ... i pierwsze słysze że jeśli szczepić to tylko przed skończeniem 6mcy.

Tulip my tez jeszcze nie szczepione bo za chude jestesmy:( my sie chyba zdecydujemy na ta 5w1 ponoc w niej nie ma tylko zołtaczki(ta bedzie z tych darmowych) a cenowo jest dosc duza roznica z ta 6w1 zwłaszcza ze to razy3 wszystko a my niestety krucho stoimy z kasa:(

Tulip my tez jeszcze nie szczepione bo za chude jestesmy:( my sie chyba zdecydujemy na ta 5w1 ponoc w niej nie ma tylko zołtaczki(ta bedzie z tych darmowych) a cenowo jest dosc duza roznica z ta 6w1 zwłaszcza ze to razy3 wszystko a my niestety krucho stoimy z kasa:(

tak, nie ma w niej żółtaczki:-) a jaka jest różnica w cenie? i tak na marginesie ceny są stałe w całej PL?

u nas ta 5w1 130zł a 6w1 180zł moze nie bardzo duzo ale 50x3 to juz koszt jednej całej szczepionki,pielegniarka sama zaproponowała takie rozwiazanie i nic nie mowiła ze to sa rozne ''zołtaczki''

no to tak samo:-) nie wiem czy nie są różne bo w 5w1lub nfz a 6w1 jest inna liczba szczepień na żółtaczkę....w tej 6w1 wypada jedno szczepienie.

edit:
nie, nie tak samo...u nas 5w1 128zl a 6w1 190zl

reklama
Do góry