reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

reklama
A propos szyjki...

Skracanie się szyjki macicy
Przy badaniu ginekologicznym lekarz stwierdza długość szyjki. Mówi, że ma ona 3, 2, 1 cm. Im krótsza jest szyjka, tym lepiej przygotowała się do porodu. Czasem lekarz mówi też, że szyjka „przepuszcza 1 palec". Bynajmniej nie oznacza to jeszcze rozwarcia (o tym możemy mówić dopiero, gdy szyjka jest już zgładzona), ale raczej sugeruje położnikowi, że szyjka jest miękka i będzie ładnie się rozwierała, kiedy przyjdzie na to czas...

Wow, to można poszaleć.. W Polsce 20tyg obowiązkowego i 2 tygodnie dodatkowego - mama, i dla taty w tym roku tydzień od przyszłego roku 2 tygodnie.

ja też dziś po wizycie jestem, szyjka się skraca i jest miękka, ma ok. 2 cm, ale rozwarcia brak, za tydzień kolejna wizyta, przepływy w porządku ale ilość wód mi się zmniejszyła, kazała leżeć i dużo pić (czyżby się miało napełnić??) no i z ciśnieniem trochę kulawo ale jeszcze trzymam się w normie, dalej kazała mierzyć, a zwolnienie dostałam do 2 dni po terminie, czyli na kolejne 14 dni, a potem się zobaczy

Gratuluję kochana i pij dużo;))

36 tygodni płatnego przysługuje mamie i 10 tygodni płatnego tacie jesli ide na 100% płatny ale mogę iśc na 80% płatny i wtedy chyba jest łącznie mamy i taty 56 tygodni.
A ile w polsce jest?

No właśnie... u nas 20 tygodni + 2 dodatkowe, a ojcowski 1 tydzień... Od przyszłego roku ma być więcej ale bez rewolucji:(

czesc Kochane
Ja dopiero wróciłam ze szpitala. Normalnie nie uwierzycie ja myślałam że w Polskich szpitalach to taka dupa. Więc tak wyszłam z domu o 10 30 bo wizytę miałam o 11 Mój lekarz rodzinny jak zobaczył moje nogi i jak mu powiedziałam że zdarzyło mi się wymiotować no to on stwierdził że niby wszystko jest ok ale dla pewności żebym pojechała do szpitala na lepsze badania. Więc tak mniej więcej o 11 30 byłam w szpitalu najpierw się oczekałam 1,5 godziny żeby ktoś łaskawie mnie przyjął później Ktg krew do badania (połozna pipka rozwaliła mi żyłę siniora mam na pół ręki) mocz i czekanie na lekarz bosze przyszedł zrobił wywiad i znowu mocz i czekanie chyba z godzinę, w końcu się pytam ile to jeszcze zejdzie a ta do mnie że lekarz ma cc i muszę czekać no i na wyniki krwi. dobra O 16 przyszedł lekarz wyników dalej nie było ale stawierdził że mam infekcje dróg moczowych muszę brać antybiotyk przez co najmniej 5 dni (kurde oni wszyscy zakładają że ja na pewno nie urodzę przed terminem). Dali mi receptę i kazali iść do apteki a jak wyniki krwi przyjdą no to ktoś do mnie zadzwoni jak będzie coś nie tak. Największy Kur........ hit dnia co myślałam że pozabijam w aptece pani do mnie mówi że na realizację recepty muszę czekać przynajmniej z godzinę. Dostałam numerek i siedzę. 1,5 godziny czekałam aż mi zrobią to lekarstwo. o 18 dopiero dojechałam do domu tragediiiiiiiiiiiiiiia a taki dobry dzien się zapowiadał

tusen mi przysługuję 36 tygodni ale płatne tylko 125 f tygodniowo więc szału nie ma, no ale to macierzyńskie się zaczyna nie jak sie dzidzia narodzi tylko już jak jesteś w ciąży z chwilą kiedy idziesz na wolne, więc jak masz zagrożoną ciążę i siedzisz w domku to to już jest twoje macierzyńskie, ja pracowałam jak najdłużej tylko mogłam żeby mieć póxniej więcej z dzidzią, w Polsce jest pod tym względem lepiej że w czasie ciąży masz chorobowe 100 % płatne

Silva ja i tak uważam że to mało.,myśle że minimum macieżyńskiego 100%płatnego powinno być przez rok,ale pewnie że cieszę sie z tego co mam
rosellita ja tutaj byłam na chorobowym od 10 tc i 100% płatnym,maiłam zagrożoną ciąże,

reklama
Do góry