reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża na heparynie

SmoczyKwiat69

Fanka BB :)
Cześć dziewczyny.

Mam za sobą dwie straty. Poronienie zatrzymane w 9 tyg i ciąże biochemiczną - strata w ok. 5 tygodniu potwierdozna beta, na USG jeszcze nic nie było widać).

Przed staraniami o kolejną ciąże lekarz zalecił badania w kierunku trombofilii.
Wyszły mi mutacje mthfr oraz pai. Z zaleceń lekarza Acard 75 mg od starań, kwas foliowy 5mg na receptę, metylowane witaminy, od pozytywnego testu ciążowego heparyna.

3 kwietnia wyszedł mi pozytywny test ciążowy, tego samego dnia poszłam na betę, która powtórzyłam po 48 godz. Wzrost potwierdził ciąże. Od razu poszłam do ginekologa po heparyne. Biorę ja od 6 kwietnia.

Na pierwszej wizycie na USG nic jeszcze nie było widać. Kolejne badanie 21 kwietnia - widoczny zarodek z bijącym serduszkiem. Przed drugim badaniem zrobiłam kilka badań zleconych przez lekarza. Mocz, morfologia, TSH, Ft4, glukoza, toksoplazmoza. Wszystkie wyniki okej. TSH nieco podwyższone ale i tak biorę euthyrox, więc po konsultacji z endokrynolog biorę 2 tabletki.

Kolejna wizytę mam wyznaczona na 17 maja. Każdy dzień jest jak wyzwanie - boję się każdego bolu brzucha i wizyty w toalecie, że zobaczę krew.

Czy któraś z Was ma takie mutacje i na zestawie leków Acard + Heparyna + metylowane wit donosila ciąże po stratach?

Chętnie poczytam wasze szczęśliwe historie.

reklama
Cześć dziewczyny.

Mam za sobą dwie straty. Poronienie zatrzymane w 9 tyg i ciąże biochemiczną - strata w ok. 5 tygodniu potwierdozna beta, na USG jeszcze nic nie było widać).

Wyszły mi mutacje mthfr oraz pai. Z zaleceń lekarza Acard 75 mg od starań, kwas foliowy 5mg na receptę, metylowane witaminy, od pozytywnego testu ciążowego heparyna.

3 kwietnia wyszedł mi pozytywny test ciążowy, tego samego dnia poszłam na betę, która powtórzyłam po 48 godz. Wzrost potwierdził ciąże. Od razu poszłam do ginekologa po heparyne. Biorę ja od 6 kwietnia.

Na pierwszej wizycie na USG nic jeszcze nie było widać. Kolejne badanie 21 kwietnia - widoczny zarodek z bijącym serduszkiem. Przed drugim badaniem zrobiłam kilka badań zleconych przez lekarza. Mocz, morfologia, TSH, Ft4, glukoza, toksoplazmoza. Wszystkie wyniki okej. TSH nieco podwyższone ale i tak biorę euthyrox, więc po konsultacji z endokrynolog biorę 2 tabletki.

Kolejna wizytę mam wyznaczona na 17 maja. Każdy dzień jest jak wyzwanie - boję się każdego bolu brzucha i wizyty w toalecie, że zobaczę krew.

Czy któraś z Was ma takie mutacje i na zestawie leków Acard + Heparyna + metylowane wit donosila ciąże po stratach?

Tak :) ja 3 ciąże stracone , 1 to był pusty pęcherzyk , dwie kolejne kończyły się w w 5 tyg . Zaczęłam robić badania i okazało się , ze obecne są u mnie przeciwciała przeciw kardiolipinie oraz mutacje mthr i pai1 . Miesiączka spóźniała mi się około tydzień w czerwcu zeszłego roku , dwa testy pozytywne i tego samego dnia lekarz , od razu wjechała heparyna czyli neoparin 0,4 , Acard 150 i actifolin. 12 lutego urodziłam zdrowego , ważącego ponad 4 kg syna , który właśnie leży obok mnie :) 10/10 , nawet dwa zeby w gratisie od urodzenia dostałam 😂syn narodził się z dwoma ząbkami na dole . Porod zakończył wie CC niestety , ponieważ przez kilkanaście godzin próbowałam siłami natury ale jednak maly zle ułożył się w kanał rodny . Chłop jak dąb :) wszystkiego dobrego życzę :)

Cześć dziewczyny.

Tak. Ja mam mthfr i pai obie mutacje w homozygocie czyli uznaje się je za tę gorsze, bardziej obciążające.
Brałam acard i heparynę plus kwas foliowy metylowany, Wit B12.
Do tego jeszcze było parę innych leków 🙈
Jedna strata w 9 TC i druga ciąża donoszona 😊🤩
Wszystko będzie dobrze ✊

U mnie mthfr homozygota i pai hetero. 4 straty za mną w tym 2 ostatnie już na acardzie i heparynie. W piątej ciąży zwiększona dawka heparyny i kulam się 23 tc

Do góry