reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

reklama
Kupiłam białe :) takie zapinane na boku. Takie zwykłe, na co dzień, ale nie mogłam się oprzeć :)

Izabela, ja też nie rozumiem tych oznaczeń. ale zawsze można w internecie pogrzebać i sprawdzić :D

Znalzłam coś takiego:
ASP lub FHR - akcja serca płodu - badana jest zwykle od 14 tygodnia ciąży. Więc może samo HR oznacza to samo :)

Przy okazji wklajam inne skróty (może któraś skorzysta):
  • GS - średnica pęcherzyka ciążowego
  • CRL - długość ciemieniowo-siedzeniowa (odległość między główką a kością ogonowa)
  • BPD - wymiar dwuciemieniowy główki
  • HC - obwód główki
  • AC - obwód brzuszka
  • FL - długość kości udowej
  • AFI - indeks płynu owodniowego
  • ASP - akcja serca płodu

Dziewczyny jest tu bardzo dużo ciekawych objaśnień - dużo tego :-p
Oznaczenia w badaniach USG

Największą dokładność w ocenie wieku ciążowego uzyskuje się na podstawie czterech podstawowych parametrów – BPD, HC, AC oraz FL, obliczonych przed 20 tygodniem ciąży.
Do oceny wieku ciążowego stosuje się wiele parametrów. Najczęściej używane to:
GS – wymiar pęcherzyka ciążowego
CRL – wymiar ciemieniowo-siedzeniowy
BPD – wymiar dwuciemieniowy
OFD – wymiar potyliczno-czołowy
HC – obwód główki
CER – wymiar poprzeczny móżdżku
FL – długość kości udowej
HL – długość kości ramiennej
APAD – przednio-tylny wymiar brzucha
TAD – wymiar poprzeczny brzucha
AC – obwód brzucha.
Długość ciemieniowo-siedzeniowa – CRL:
Wymiar ten powinien być średnią z trzech pomiarów wykonywanych bezpośrednio po sobie. Jest najbardziej miarodajny między 7 a 14 tygodniem ciąży. Po 14. tygodniu ciąży precyzja staje się mniejsza z powodu możliwości zgięcia lub wyprostowania się płodu. Pomiar ten przeprowadza się sondą dopochwową, od szczytu główki do siedzenia, bez nóżek i pęcherzyka żółtkowego
Przezierność karkowa - NT (nuchal translucency):
Jest to odległość między skórą a tkanką podskórną na wysokości karku płodu. Aby pomiar był dokładny, płód nie może znajdować się w dużym przygięciu lub odgięciu. Jest to badanie najbardziej miarodajne między 11 a 14 tygodniem ciąży. Jego norma jest uzależniona od wymiaru CRL, jednak nie powinna przekraczać 2,5 mm.
Wymiar dwuciemieniowy – BPD:
Wykonywany jest od zewnętrznych powierzchni kości czaszki w przekroju przez główkę.
Obwód główki – HC:
należy uzyskać przekrój jak do pomiaru BPD, mierząc zewnętrzne powierzchnie czaszki.
Wymiar poprzeczny móżdżku – CER:
Jest najbardziej stabilnym pomiarem, niezależnym od opóźnienia wzrostu płodu.
Obwód brzuszka – AC:
Ma zasadnicze znaczenie dla oceny masy płodu. Przekrój ten powinien być okrągły.
Długość kości udowej – FL:
Pomiar ten wykonuje się wzdłuż długiej osi kości, kierując wiązkę ultradźwięków prostopadle do kości.
Długość kości ramieniowej – HL:
Pomiar ten stosowany jest w przypadku trudności w uwidocznieniu kości udowej.
Fałd skóry karku: Pomiar skóry na karku płodu mierzony między 14 a 22 tygodniem ciąży.
Łożysko: O łożysku mówimy od 16 tygodnia ciąży. Prawidłowa grubość łożyska mierzona prostopadle do jego płaszczyzny nie powinna przekraczać 4,5 cm. Do oceny dojrzałości łożyska stosuje się czterostopniową skalę Grannuma (0° , I° , II° , III° ), jednak nie koreluje ona ze stopniem wydolności łożyska.
Pępowina: Prawidłowo zbudowana jest z trzech naczyń – dwóch tętnic i jednej żyły. Nie należy opisywać pępowiny owiniętej wokół szyi płodu. Dwunaczyniowa pępowina jest najczęstszą nieprawidłowością rozwojową pępowiny i może współistnieć z innymi wadami wrodzonymi.
Jej stwierdzenie jest wskazaniem do badania ECHO serca płodu. AFI – amniotic fluid index – objętość płynu owodniowego (index Phelana): Jest to suma przestrzeni płynowych w czterech kwadrantach macicy.

Jestem szczęśliwa ... Truskaweczka zdrowo rosnie...ma już 28 mm, serduszko bije...czyli jest wszystko w porządku...L4 do 25 listopada...termin z usg pokrył się dzisiaj z dniem OM....czyli jestem w 10 tyg...lekarz powiedział że najgorszy okres za mną....ciesze się bardzo!!!!

Jestem szczęśliwa ... Truskaweczka zdrowo rosnie...ma już 28 mm, serduszko bije...czyli jest wszystko w porządku...L4 do 25 listopada...termin z usg pokrył się dzisiaj z dniem OM....czyli jestem w 10 tyg...lekarz powiedział że najgorszy okres za mną....ciesze się bardzo!!!!

Bardzo się cieszę, że Twoja fasolka zdrowo rośnie. No i to co powiedział Ci lekarz, jest baaardzo budujące :)

Hej ,hej, ja też dzisiaj po wizycie i jestem trochę wkurzona. Z dzidziusiem wszystko ok jest jeszcze malutki ma 11 mm, serduszka stuka ślicznie, wiek ciąży idealny jak OM. Ale nie założyła mi karty ciąży i nawet TP nie wyznaczyła, choćby orientacyjnej.
Poza tym mam do was pytanie: czy Wam też oferowano testy PAppa ? Bo podobno teraz każdej pacjentce proponują ( jedyne 500 zł;). A ja mam niespełna 26 lat, pierwsza ciąża przebiegała super, Zosia zdrowa, w rodzinie brak żadnych anomalii. Wiem że dla pacjentek po 35 rż ten test jest z NFZ-tu finansowany. MAm duże wątpliwości i chyba go nie zrobię,uwżam że na podstawie przezierności karkowej powinni kierować na Pappa,a nie tak od razu.

reklama
Antar, ja chyba bym nie robiła na Twoim miejscu jeżeli przezierność wyjdzie ok. Sama też tego nie planowałam w pierwszej ciąży ze ze względu na młody wiek i brak obciążeń w rodzinie, ale jako że miałam dosyć późne poronienie w poprzedniej ciąży mój lekarz skierował mnie na te badania żeby się upewnić ,że teraz dzieciątko jest zdrowe.

Do góry