reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

reklama
Tusenfryd super! Pierwsze usg to niesamowite przeżycie! Moje małe serduszko biło strasznie szybko, 177 ale to podobno też ok. Dobrze wiedzieć z tymi plamieniami, zawsze jakoś lżej na duchu.

hej własnie wrocilam z badan itroche sie nie pokoje co o tym myślicie?
cholesterol całkowity 4,9 (norma 3,1-5,2)
HDL cholesterol 1.5 (n:1-2,1)
LDL cholesterol 2,77 (N:do 3,5)
trójglicerydy 1,38 (n:0,4-1,54)
glukoza 3,18 (N:3,4 - 5,5)

toxoplazmoza IGG wynik wątpliwy

toxoplazmoza IGM wynik negatywny
różyczka wynik dodatni pełne zabezpieczenie przed reinfekcją
hiv - ujemny
VDRL - ujemny

TSH 2,5 fajnie bo spadło po lekach do dobrego poziomu na początku miałam około 3,7 :)
ft3 3,94 i ft4 też w normie

anty TG poniżej 10 (N: do 115)
anty TPO 8,34 (norma do 34)

HBS - ujemny
anty HCV - ujemny

czekam jeszcze do 10 na CMV , ale martwią mnie te wyniki na czerwono :( czy ktoś się może orientuje o co kaman ? :)

Ironia, o toxo już pisałam - ważne, że IgM masz ujemne, tzn. że nie chorujesz teraz. O IgG zapytaj lekarza, najpewniej zleci powtórkę, a nawet jeśli nie - po prostu nie wiadomo, czy masz p/ciała, czy nie [tzn. czy kiedyś chorowałaś] - nie ma to wpływu na ciążę, poza tym, że powinnaś uważać - zwierzaki, surowe mięso itd. - pisałysmy już o tym.
Nie bardzo rozumiem wynik glukozy, ale zajrzę w google, może coś zrozumiem.
A jeśli norma LDL jest do 3,5,a Ty masz mniej, to raczej dobrze? nie pamiętam teraz tych norm, też to sprawdzę.

Ironia ja może podpowiem z toksoplazmozą, bo niedawno miałam podobny problem. Moje wyniki badań były takie

tox. gondi IgG 5,2 - wynik dodatni (dodatni powyżej 3)
tox. gondi IgM 0,090 - wynik ujemny

IgG oznacza przeciwciała nabyte w przeszłości, mówi więc o tym czy w przeszłości chorowałaś na toxo. IgM oznacza chorobę w danej chwili. Mój wynik dodatni IgG wydał się pani doktor dziwny, bo stwierdziła że wynik "dodatni" wynosi normalnie 50 lub 60 a nie tylko 5. Oznaczałoby to ponoć, że dopiero co zachorowałam. Zleciła mi powtórzenie badania po 3 tygodniach i sprawdzenie czy poziom wzrasta. Gdyby znacznie wzrósł mogłabym sie zacząć niepokoić ale na szczęście po 3 tygodniach moje IgG wyniosło 4,0 a trochę spadł. POdobno "tak mam" i mam się niczym niepokoić.

U ciebie też podwyższony jest poziom IgG więc najprawdopodobniej będziesz musiała powtórzyć badanie. Mnie lekarka bardzo uspokajała przy moim wyniku i mówiła, że tak się często zdarza i taki niski wynik bardzo rzadko wskazuje na chorobę. Musiałabyś się zarazić dosłownie kilka dni przed badaniem a to mało prawdopodobne. A więc głowa do góry.

Na reszcie niestety się nie znam.

ALe na mojej ostatniej morfologii wyszło mi kilka rzeczy odbiegających od normy:

Leukocyty 11,3 (norma 3,8 - 10,0)
Limfocyty 15 (norma 20 - 45)
Neutrofile% 81 (norma 40 - 70)
Neutrofile# 9,1 (norma 2,5 - 7,0)

Nie mam pojęcia co to oznacza. Czytałam trochę w necie, ale podają tak starsznie dużo różnych powodów, że nie mam pojecia który moze występować u mnie. :(

Ostatnia edycja:
dziękuje bardzo za pomoc :) ja ogolnie nie stykam się z żadnymi kotami kupkami, ani z surowym mięsem... :) mięso robi mąż wiec nie dotykam niczego podejrzanego :-)
z tymi leukocytami traschka to ja mialam leukocyty ale w moczy i to ponoc niezbyt dobrze :( biore tabletki oczyszczajace uklad moczowy

ALe na mojej ostatniej morfologii wyszło mi kilka rzeczy odbiegających od normy:

Leukocyty 11,3 (norma 3,8 - 10,0)
Limfocyty 15 (norma 20 - 45)
Neutrofile% 81 (norma 40 - 70)
Neutrofile# 9,1 (norma 2,5 - 7,0)

Nie mam pojęcia co to oznacza. Czytałam trochę w necie, ale podają tak starsznie dużo różnych powodów, że nie mam pojecia który moze występować u mnie. :(
[/COLOR]

Ja też mam podobnie podwyższone leukocyty i neutrofile. Podobno nawet w stresie można mieć podobne wyniki. Ale pewności nie mam, więc poczekam do wizyty.

Traschka, czy mogłabyś zedytować ten post o toxo? W sensie powstawiania IgG i IgM, jak ma byc, bo ja nie potrafię zrozumieć, kiedy jest prawidłowo, a kiedy się pomyliłas. Proszę...

reklama
:-)Witajcie dziewczyny:-)
Dzidzia wedlug niej ma 9,4dni ale nie zabardzo dala sie uchwycic na tym usg bordzo ruchliwa.Serduszko 162 na minute i to prawidlowo_Ogolnie powiedziala ze ok.Ale tez powiedziala ze dosc wczesnie na jakies diagnozy.Mnie sie szyjka mamcicy skracala i w poprzedniej ciazy miala szew zakladany na nia.Moze sie sytuacja powtorzyc ale na tym etapie ciezka to stwierdzic. Aha powiedziala ze moja ciaza z uwagi na poroninie i komplikacje z druga jest podwyzszonego ryzyka i dala mi zwolnienie narazie do konca listopada.Tak strasznie sie ciesze:-D:-D:-D,moze wkoncu czas powiedziec juz Olkowi ze bedzie miał rodzenstwo????

Świetne wieści :) To bardzo ważne aby trafić do dobrego lekarza. W poprzedniej ciąży dr uważała, że jest wszystko ok (I ciąża zakończona w 30tc martwym dzieciątkiem, II - wcześniak, ciąża na lekach), bo wyniki badań miałam dobre. Kiedy poroniłam każdy lekarz, z którym o tym rozmawiałam uważał, że ciąża powinna być traktowana jako ciąża wysokiego ryzyka ze względu na przebieg dwóch poprzednich. Może i ta dr jest dobra, ale od zdrowych ciąż. Teraz nie miała wyboru jak przyjąć do wiadomości info od dr z IP, że mam obciążony wywiad położniczy i się dostosować.
Ciekawa jestem, co ja jutro zobaczę na monitorku....oby wszystko było dobrze. Ja już Igorowi powiedziałam o rosnącej fasolce. Czasami się przytula i całuje brzuszek a jak się denerwuje, to mi mówi, żebym się nie denerwowała, bo on chce mieć rodzeństwo...

Do góry