reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Larvunia ...cieszę się że wszystko w porządku a że Ty przede wszystkim się uspokoiłaś....mój mąż jak mnie widzi że czytam i chłonę wszystkie informację, to mi mówi że oszalałam...i że we wszystko uwierzę...no ale cóż on nie rozumie że my potrzebujemy wsparcia od siebie nawzajem.

reklama
Larvunia, dobrze, że poszłaś! :)I cieszę się bardzo, że jest ok. A co do leku - sama chciałaś, to teraz nie narzekaj, że drogi ;p [Żart!]

Ja odebrałam wyniki i okazało się, że nie przechodziłam toksoplazmozy! Jestem w szoku. Dobrze, że IgM ujemne, ale IgG mogłyby byc dodatnie - byłabym spokojniejsza, mając p/ciała. Ale aż dziwne, że się nie zaraziłam w pracy! Ani od mojej kizi-mizi. Wychodzi na to, że jestem pigułą przestrzegającą zasad higieny nie tylko w teorii ;) Ale muszę uważać. Dobrze, że K. zadeklarował się już jakis czas temu i regularnie czyści kuwetę Sol.

Ja nie umiem sobie odczytać wyniku toxo. Mam napisane tak:
Toxoplasma gondii IgG-ilościowo wynik <5,0 IU/ml
Toxoplasma gondii IgM-jakościowo wynik ujemny, Index 0,193

Umiecie mi to rozczytać? Niby oba wyniki są ujemne, ale nie umiem rozpoznać, czy już chorowałam i czy mam przeciwciala, czy też nie.

Ja nie umiem sobie odczytać wyniku toxo. Mam napisane tak:
Toxoplasma gondii IgG-ilościowo wynik <5,0 IU/ml
Toxoplasma gondii IgM-jakościowo wynik ujemny, Index 0,193

Umiecie mi to rozczytać? Niby oba wyniki są ujemne, ale nie umiem rozpoznać, czy już chorowałam i czy mam przeciwciala, czy też nie.

IgG to immunoglobuliny świadczące o przebytym zakażeniu - pojawiają się jakoś 2-4 tyg. po zakażeniu i są przeciwciałami "na później".
IgM to przeciwciała "świeże" - pojawiają się na "dzień dobry", kiedy zarażamy się toksoplazmą.
Tyle tylko, że wg tego, co mam na wynikach, wynik dodatni przy IgG jest powyżej 30, czyli że raczej nie przechodziłaś zakażenia. Wygląda na to, że tak masz i już ;) Ale tak naprawdę, to lekarz musi powiedzieć, wiesz, ja znam tylko teorię, oni mają praktykę :)

IgG to immunoglobuliny świadczące o przebytym zakażeniu - pojawiają się jakoś 2-4 tyg. po zakażeniu i są przeciwciałami "na później".
IgM to przeciwciała "świeże" - pojawiają się na "dzień dobry", kiedy zarażamy się toksoplazmą.
Tyle tylko, że wg tego, co mam na wynikach, wynik dodatni przy IgG jest powyżej 30, czyli że raczej nie przechodziłaś zakażenia. Wygląda na to, że tak masz i już ;) Ale tak naprawdę, to lekarz musi powiedzieć, wiesz, ja znam tylko teorię, oni mają praktykę :)

Ty przynajmniej znasz teorię, bo ja totalnie zielona w tym jestem :) Dzięki za info.

Larvunia cieszę się, że u Twojej kruszynki wszystko dobrze. No i najwazniejsze, że się uspokoiłaś! Powiem Ci, że internet to nie jest często najlepszym źródłem wiedzy, a potrafi napedzić niezłego stracha, a nawet w psychozę. Ja też często naczytam się różnych rzeczy, a potem dręczę siebie i męża szukając problemów. Jak tak dalej pójdzie to jeszcze założy mi szlaban na neta..

Larvunia dobrze, że wszuystko i równiez cieszę się z Tobą. mój krwiaczek też się zmniejszył bardzo ale dphaston łykam dalej

Do Izabela34.
Witam...Pierwszy termin po badaniu ginekologicznym miałam mieć na 1 czerwiec,zmieniło sie to po badaniu USG na 8 czerwiec.Czuje sie dobrze,tylko te huśtawki nastrojów-makabra.

view.php

reklama
Do góry