reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

W 24 t.c. Hanula miała 540g a więc w normie, obwód główki i brzuszka nawet mniejsze niż powinny być na tym etapie. Mam nadzieję, że jakoś sobie z tą dietą poradzę, chociaż już naprawdę nie mam czego ograniczać, nie słodzę kawy i herbaty, nie piję soków owocowych, jedynie owocowe herbatki albo czarną z miodem i cytryną, słodyczy jem jak na lekarstwo, tłuszczu staram się unikać ze względu na moją nadwagę, nauczyłam się jeść rzeczy lekkie i raczej bez zbędnych kalorii.

W dodatku swędzi mnie potwornie skóra :( oby to było tylko uczulenie na jakiś środek chemiczny, bo nadciśnienie, cukrzyca i holestaza jednocześnie to nie najlepsze połączenie ;)

reklama
Agabre, mnie też swędziała przez ok 2,5 tyg i miałam bad. w kier holeo, ale wyszło ok. Dużo dziewczyn ma swędzenie w ciąży, któe nie jest holeostazą. Możesz sobie zrobić w razie co bad. w laboratorium :aspat i alat. Ja płaciłam 9zł- niska cena za spokój- polecam! Ale ponoć przy cukrzycy też może swędzieć...

Aspat i alat robiłam już około 15 t.c. i wyszły ok, a skóra swędzi cały czas. Ostatnio się jedynie nasila. Jeszcze trochę i całkiem zwariuję, ja chcę już czerwiec ;-)

Agabre, a dzień przed badaniem nie najadłaś się czegoś słodkiego? Masz w domku glukometr? Może kup sobie, koszt ok 40-50zł, mogłabyś pomierzyć cukier zanim pójdziesz do lekarza. Byłoby się już na czym oprzeć...

Mnie też bardzo swędzi skóra, cała, mam strupy wszędzie. Przy cholestazie najbardziej podobno swędzi wew strona dłoni i stóp..

Trzymam za Ciebie kciuki Kochana! Będzie dobrze - musi być!

Zeberrko, jadłam przed badaniem to, co normalnie, nie pamiętam dokładnie co, nie chciałam zafałszować wyników totalnym ograniczeniem wszystkiego. No nic, trzeba się będzie zabrać za konkretne badania, już 2 razy dziennie mierzę ciśnienie, więc mogę i cukier mierzyć ;) Na razie czekam na decyzję lekarza w mojej sprawie :)

właśnie stopy mnie ostatnio swędzą najbardziej, wcześniej tylko przedramiona i podudzia :) No ale się zobaczy, może faktycznie powtórzę aspat i alat :)

Agabre - żadnych schodów, wchodzenia na krzesła i dźwigania. Myślę, że powinnaś się jednak zobaczyć z lekarzem znacznie wcześniej niż za 3 tyg. zważywszy, że masz do niego kawałek....

Zastanawiałam się nawet, czy do czasu rozwiązania nie przenieść się do rodziców do Wrocławia. W razie czego mam szpitale pod nosem, lekarzy, którzy znają moją historie choroby sprzed przeprowadzki i przede wszystkim ktoś w domu zazwyczaj jest, a jeśli nie to postój taksówek kilkaset metrów od domu, autobusy i tramwaje co kilka minut. Tylko z przedłużaniem zwolnienia miałabym kłopot. Eh, sama nie wiem co robić, chyba z mężem muszę porozmawiać :)

Schody to w moim przypadku konieczność :) nie wyjdę nawet do sklepu jak nie zejdę po schodach ;)

agabre ja też uważam ,że powinnaś na siebie uważać i na pewno nie włazić gdzieś wysoko i nie dzwigać!!Biedna na pewno się wystraszyłaś po tym upadku.W dodatku sama w domu!!Całe szczęście ,że nic poważniejszego się nie stało.

Dziewczyny, mam pytanie, ile powinno na tym etapie bić serduszko na min.?? Bo ja dopiero teraz zauważyłam na naszym filmiku, że małemu ostatnio biło 129 a wcześniej było zawsze coś ok 149. Trochę się przestraszyłam, że tak mało ale gin. mówił, że z z sercem wszystko ok. Wiem, pewnie znów świruję, czasem tak ciężko uwierzyć mi w to, że wszystko jest ok...

reklama
tusen hehe, nie co miesiąc tylko na początku ciąży tą cytologię. U mnie tak wypadło, że robiłam niedługo przed ciążą, ale to akurat przypadek. Skoro lekarz tak uważa to zrobiłam, nie za bardzo rozumiem - miałam jej odmówic?? I jak widać dobrze zrobiłam, bo wynik był zupełnie inny niż przed ciążą. Tak jak piszesz - lekarz uważa, że nie trzeba to nie podważajmy jego opinii. Moja lekarka uważa inaczej i też jej opinii nie podważam.

dagamit ja mam podobnie z ruchami. Poczułam cokolwiek po 20 tygodniu a teraz czasem czuję mocniej ale też nic wielkiego. Widocznie tak już mam.

agabre fatycznie nie za dobry ten wynik po glukozie. Jeśli masz cukrzycę, to może ona powodować omdlenia i zawroty głowy, nagłe spadki i podwyższenie cukru tak działa.

Ja nie miałam tego badania przepływów... myślicie, że powinnam się sama upomnieć?

Do góry