reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Agata, no właśnie dziś już kupka była ciemna, ale wiem że po żelazie tak bywa, bo jak synek brał to czarnule robił ;) No, ale problem z zaparciami ostatnio lekki miałam więc się obawiam, że się pogłębi. Muszę faktycznie poszukać jakichś sposobów na "rozluźnienie" ;)

Traschka, mnie ginka na razie nie zleciła badania na hiv. Nie wiem, może bliżej porodu zlecają te badanie. W każdym razie z synkiem nie miałam.

Justynka, ale przy badaniu na fotelu gin też sprawdza stan szyjki :) No i przy usg przez brzuch też określa jej długość.

Kasiawilde, ponoć skracająca się szyjka nie daje żadnych objawów.

reklama
traschka co do testu na hiv to lekarzom jest niezręcznie to proponować czy sugerować pacjentkom.Ale coraz częściej zdarzają się szpitale tak jak mówisz które traktują ten wynik priorytetowo tak jak grupę krwi.Zapytaj swoją położną bo są przychodnie w całej Polsce na terenie której robisz ten test zupełnie za free i w dodatku anonimowo.Wiem bo sama wybieram się do takiej przychodni aby zrobić taki test bezpłatnie(to jest jedna przychodnia na cały Wrocław)

katamisz dzięki! Nie wiem dlaczego lekarzom jest niezręcznie proponować test na hiv a bez problemu proponuja na kiłę. Chyba minęły czasy, w których hiv było kojarzone tylko i wyłącznie z rozwiązłością seksualną... jutro idę do lekarza to zapytam od razu gdzie zrobić takie badanie za darmo. Skoro jej niezręcznie to sama zacznę temat:)

Blusia, na fotelu to się mierzy szyjkę na oko +/- 1 cm. :eek:Wiarygodny pomiar jest przy usg dopochwowym. Moja prywatna gin robi mi je przy każdej wizycie.
Odnośnie HIV to miałam robione jakoś przed ciążą, teraz żaden lekarz nie wspominał.

TRASCHKA to jest tak ze wirus HIV jest w prawie polskim traktowany anonimowo; nosiciel nie ma obowiązku przyznania sie do tego ze jest zakazony, a lekarz nie ma prawa imiennie wysłać pacjenta na to badanie; za nim lekarz wypisze skierowanie musi zapytać pacjenta czy pacjent wyraża zgodę na taki test. Dla mnie jest to czymś strasznym, bo sama miałam kontakty z pacjentami zakazonymi o czym dowiadywalam sie po operacji jeśli oczywiście były jakieś komplikacje i przy okazji była przetaczana krew; a ile było przypadków niewykrytych tego nawet nie chce wiedzieć.
Ustawa o WR mówi ze każda ciężarna , ma obowiązek wykonać dwukrotnie to badanie w czasie ciąży;
Nie wiem gdzie sens i logika ale przepisy są takie i trzeba ich przestrzegać. A ciekawostka co do HIV to wiecie ze jeżeli pacjent dowie sie ze bez jego zgody było wykonane to badanie to ma prawo zaskarzyc szpital.

V,

Agata ale to jakiś koszmar! Przy porodzie tyle krwi, tak łatwo kogoś zarazić jeżeli jest się nosicielem! Ja wiem, ze są rękawiczki i inne takie ale personel chyba powinien być powiadomiony w takiej kwestii... kurcze no. Rozumiem, że chodzi o to, żeby nie dyskryminować zarażonych, ale ja będąc nosicielem naprawdę nie chciałabym narażać kogokolwiek na cos takiego. Przecież nie chodzi tu o wspólne korzystanie z toalety czy podanie ręki tylko np operację przy cc...

reklama
Ja też miałam robione badanie na HIV na początku ciąży. Moja ówczesna ginka powiedziała, że teraz jest ono "obowiązkowe" /rok temu jak byłam w poprzedniej ciąży pytała mnie czy chcę, ale zalecała zrobienie, więc robiłam/.

Do góry