reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

no właśnie ponoć szwy odchodzą do lamusa na rzecz pessarów choćby z uwagi na to, że w razie akcji porodowej pessar raz dwa ściągasz, a ze szwem tak łatwo już nie jest; ale to tylko gdzieś czytałam/słyszałam;

a globulki macmirror owszem, skuteczne itd., tyle że ja nie cierpię jak potem zmieniasz te wkładki wciąż bo wciąż jakieś resztki żółte wylatują (czy to tylko ja tak mam..?); też brałam pare roznych w 1 ciąży, ale w sumie po żadnych nie czułam się źle itp.

reklama
Dziewczyny , ja już po wizytce. Mieszko waży już kilogram!!!!!!!!! Pierwszy kilogram naszego synka:)) No dokładnie 998g.
Wszystko ok, erytrocyty z moczu się ulotniły i mogę już zapomnieć o tamtej szpitalnej historii. Szyjka 4,4 cm. Nie wiem co tu jeszcze dodać- po prostu wszystko jest ok:) A Miesio tak ślicznie otwierał buziaczka i połykał wody płodowe:) No i pierwszy raz widzieliśmy profil naszego synka:)

Ale masz aestima dużego syna...i świetnie, że wszystko oki

Blusia ważne ze z maluszkiem oki, szyjka zamknięta i wcale nie jest tak źle...a co do duszności, też tak miałąm, ale moja macica cośbardzo wysoko sięga jak na wiek ciąży i ginka trochę się uspokoiła..

Forever jak to niebieskie cudo spada z szyjki to masz takie uczucie jak by to coś wypadało, ze zaraz to coś będzie w majtkach. To nie boli tylko robi sie strasznie niewygodnie. Powiedz mi a dlaczego masz mieć pessar, chyba czegoś niedoczytalam; myslalam ze twoja szynka jest ok.
Niewygodnie.... :szok: Tam w środku ??? A można się przyzwyczaić ?
A w jakich okolicznościach, od czego zależy, że spada? Co się wtedy robi ?
Rozumiem, że seks wtedy odpada....:-(
Moja szyjka ma między 2,7 a 2,8 ( było cały czas 3 ) cm a gin zna mnie na tyle i moją sytuację, że po pierwsze ciężko jest mnie uziemnić skoro dobrze się czuję a brzuch mi nie przeszkadza w aktywności, a po wtóre nie za bardzo mogę sobie pozwolić na "obserwacyjne" zwolnienie i po trzecie ok. 28 tc szyjka może się jeszcze skrócić, a 2,5 cm do której moja szyjka się niebezpiecznie zbliża to już długość alarmowa.

Forever a skraca Ci się szyjka? Bo nie jestem w temacie.
Aestima jak czytałam Twojego posta to przypomina mi się ciąża z Zosią kiedy każdy gin robił wielkie oczy że taka wielka dziewczynka mi rośnie:))) W 25 tc ważyła 1050 g także rzeczywiście sporo ciekawe jak będzie z Gosią.

Agata, Hb coraz niższe, teraz było 10,1. Ginka uprzedziła, że to może być tym spowodowane i te badania krzepliwości to tak trochę na wyrost daje, ale zbadać nie zaszkodzi. A pewnie niskie ciśnienie też swoje robi, bo ja mam takie 80/50 ;)

Forever zasada jest taka ze jeśli szyjka co badanie jest krótsza to na wszelki wypadek zakłada sie pessar; w twoim przypadku 2,5 to całkiem przyzwoicie ale skoro jesteś ruchliwa to rzeczywiście lepiej CIE zabezpieczyć; tylko musisz pamiętać ze pomimo prssara szyjka moze sie nadal skracac, myśle ze warto by było trochę ograniczyć ruchliwosc; ryzyko przy krótkiej szyjce jest jeszcze takie ze moze ona zacząć sie rozmiekczac.
Sex absolutnie zakazany, bo jak tam jeszcze coś zmieścić? Chociaż znam przypadki gdzie dochodziło do prób uprawiania seksu i ponoć nawet sie udaje. Ja osobiście nie jestem w stanie nawet sobie tego wyobrazić, bo i tak mam uczucie ze coś tam mi sterczy.
Dlaczego pessar spada: w przypadku skracania sie szyjki; kiedy mieknie szyjka; i przy skurczach.; przy silnym napięciu mięśni np. podnoszenie czegoś ciężkiego z podłogi.

TUSEN tak odchodzi sie od tzw. szwow okreznych ponieważ było dużo powikłań takich jak przebicie pęcherza plodowego, wprowadzenie infekcji bakteryjnej. Przy szwie w trakcie przedwczesnej nieplanowanej akcji porodowej dochodzi do rozerwania szyjki, a przy pessarze poprostu sam spada albo lekarz jednym ruchem palca zdejmuje go.

BLUSIA to niska Hb i to z tego powodu jest dusznosc, zawroty głowy i pewnie bardzo szybko sie meczysz i ogólnie nie masz siły. Kochana lykaj maxymalna dawkę żelaza i pamiętaj o tym ze po Fe będziesz miała silne zaparcia wiec zacznij stosować dietę przeczyszczajaca, a no i nie wystrasz sie jak zobaczysz czarna kupke bo tak jest po Fe.

Dalej zapomnialam co miałam napisać....

ANDARIEL dzięki temu ze żółty proszek sie tak rozpuszcza to szybciej działa i na dłużej; ja raz nie cierpię tej żółci ale co zrobić; jak mus to mus

To sie rozpisalam.....

Ostatnia edycja:
Forever zasada jest taka ze jeśli szyjka co badanie jest krótsza to na wszelki wypadek zakłada sie pessar; w twoim przypadku 2,5 to całkiem przyzwoicie ale skoro jesteś ruchliwa to rzeczywiście lepiej CIE zabezpieczyć; tylko musisz pamiętać ze pomimo prssara szyjka moze sie nadal skracac, myśle ze warto by było trochę ograniczyć ruchliwosc; ryzyko przy krótkiej szyjce jest jeszcze takie ze moze ona zacząć sie rozmiekczac.
Sex absolutnie zakazany, bo jak tam jeszcze coś zmieścić? Chociaż znam przypadki gdzie dochodziło do prób uprawiania seksu i ponoć nawet sie udaje. Ja osobiście nie jestem w stanie nawet sobie tego wyobrazić, bo i tak mam uczucie ze coś tam mi sterczy.
Dlaczego pessar spada: w przypadku skracania sie szyjki; kiedy mieknie szyjka; i przy skurczach.; przy silnym napięciu mięśni np. podnoszenie czegoś ciężkiego z podłogi.
Jak na mnie, tu czuję się niemal przyklejona do domu :-D, więc ruchliwość zdecydowanie ograniczona, jak najwięcej rzeczy staram się cedować na innych, mało chodzę. Gin mówiła tylko o skracaniu, nic że mięknięciu, skurczy nie ma no a dźwigać nie dźwigam od dawna. No więc może dotrwam z "rozpakowaniem" do czerwca :tak:

hej kobitki, a ja mam może głupie pytanie... ale jeśli coś jest nie tak z szynką to ma się jakieś odczuwalne objawy? Tzn czy są jakieś niepokojące sygnały, które mogą mnie zaalarmować, że szyjka się skraca? Bo oczywiście ja przez całą ciążę nie miałam badania ginekologicznego, więc nie mam pojęcia jak się ma moja szynka :/ ale mam nadzieję, że u Was już nic się nie będzie skracać!!! Trzymam kciuki :)

reklama
Do góry