reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

reklama
Kati...mój mąż ma 190 cm a ja 164 cm...ja uwielbiam wysokich...a jeśli chodzi o gabaryty to jest szczupły ale umięsniony...nie jest chudy

ale się uśmiałam :) i tak najpierw idzie brzuch. U mnie jest naprawdę duży wręcz olbrzymi.
Wprawdzie nie robię w marketingu, ale załatwianie spraw nie do załatwienia to moja specjalność :-) U siebie to bym musiała specjalnie się ubrać i do tego zdecydowanie wypiąć, choć zauważyłam ostatnio czyli dziś, że chodzę wreszcie ( ? ) jak ciężarna :-D
Aestima - Mieszko to kawał chłopa ! :tak: Młodej jeszcze sporo do 1 kg brakuje. A "szynki" zazdroszczę okrutnie :crazy:
Dziewczyny, czy glukoza na czczo znaczy również, że bez picia nawet wody i lekarstw ?:sorry2:

Ostatnia edycja:
Witam po dosyć długiej przerwie, już jestem na drodze do zdrowia wiec myśle ze będę z wami na bierzaco. Tak sie rozpisalyscie ze nie mogę wszystkiego zapamiętać.

Forever gdzie teraz chodzisz do lekarza?

ANDARIEL ile zaplacilas za pessar? Pytam. Czystej ciekawości. To teraz będzie nas dwie nadziane na piękny krążek. Nie bój sie założenia bo jest to do wytrzymania; trzymam kciuki za poniedziałek. Ja już druga ciążę z krążkiem wiec jeśli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem .

AAGA nie martw SIE szyjka; to już duża ciąża wiec w każdej chwili dla bezpieczeństwa zaloza pessar; ale jeśli na palec szyjka ma 2 cm to tak naprawdę ma koło 3( w USG jest dokładny pomiar) wiec to dobry wynik. Pytaj o co chcesz ja już żyje wiec będę w stałym watkowym kontakcie.;-)

A teraz idę dokładnie czytać co u której, bo pamięć moja jest zawodna i wiecej nic nie pamietam. A jeszcze o porodach, kochane na naszym etapie ciazowym to dzieciaki jeszcze SIE wierca, kręcą wiec normalny lekarz nie moze mówić o wskazaniach do cc; po 36 tyg można zacząć planować jaki będzie poród; czasem jest tak ze pacjentka jest szykowana do cc przychodzi w wyznaczonym terminie do szpitala a tu niespodzianka bo dziecko ułożyło SIE glowkowo i poród sn; wtedy często jest płacz i lament bo nie tak miało być; tak ze teraz nie myślimy o porodzie; skupiamy SIE na rzeczach miłych i przyjemnych, bo jeszcze zdążymy sie denerwować.
A teraz jest moda na sn, wiec w Wawie są już szpitale, gdzie ułożenie posladkowe nie jest wskazaniem do cc. Ale to tylko taka ciekawostka, czego to nie wymyśla te chłopy; bo przecież kobieta kobiecie by tego nie zrobiła.

ANDARIEL ile zaplacilas za pessar? Pytam. Czystej ciekawości. To teraz będzie nas dwie nadziane na piękny krążek. Nie bój sie założenia bo jest to do wytrzymania; trzymam kciuki za poniedziałek. Ja już druga ciążę z krążkiem wiec jeśli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem .
witaj, Agata R:-) kupowałam w gab. na Łuckiej za 165 zł, bagatela:dry:założenie jeszcze sobie jakoś wyobrażam, bo to dosyć plastyczne jest i może faktycznie jak lek. umiejętnie to zrobi, to mało czuć, ale jak to to potem w miarę bezboleśnie wyciągnąć to już nie wiem... to jak to jest z wyjęciem??? a do którego tyg. masz mieć ten krążek? 36 czy później? i czy wiesz już w którym szpitalu będziesz chciała rodzić?

forever - jak dla mnie to woda nie przeszkadza, ale pewności nie mam; ja nic nie piłam bo bardziej się skupiłam na łapaniu siuśków córy, bo w tym samym dniu zanosiłam do analizy, więc jakoś tak naturalnie wyszło, że wyskoczyłam jak dzikus z domu nie chlapnąwszy w dzioba nic :))) a leki - chyba tez nie przeszkadzają - zależy pewnie jakie...
acha, a co to do glukozy, to mi również 75g zmieściło się w jednym kubku i nie musiałam popijać cytryną ani takie tam - w mojej fazie na słodkości nawet mi to smakowało:) forever nie nastawiaj się - ja tak miałam w 1 ciąży, koleżanki mówiły, że MUSZĘ być z kimś, bo będzie mi słabo, straszyły nudnościami, zawrotami głowy, a tymczasem nie poczułam w sumie róznicy (no, oprócz ochoty na śniadanko, bo zazwyczaj na czczo sie nie ruszam rano nigdzie); i tym razem było tak samo;

Ostatnia edycja:
witaj, Agata R:-) kupowałam w gab. na Łuckiej za 165 zł, bagatela:dry:założenie jeszcze sobie jakoś wyobrażam, bo to dosyć plastyczne jest i może faktycznie jak lek. umiejętnie to zrobi, to mało czuć, ale jak to to potem w miarę bezboleśnie wyciągnąć to już nie wiem... to jak to jest z wyjęciem??? a do którego tyg. masz mieć ten krążek? 36 czy później? i czy wiesz już w którym szpitalu będziesz chciała rodzić?

Pytałam o cenę z ciekawości, bo w prywatnych gabinetach pessar i jego założenie to koszt od 400- 600 zł. Ja miałam zakładany w szpitalu na Karowej,; tam tez będę rodziła;mnie w poprzedniej ciąży dwa razy pessar spadł; ostatecznie zajęli mi go w 32 tyg a urodziłam w 34 tyg. Zdjęcie tego ustronstwa nie boli; ja np.mam ciagle uczucie ze siedzę na kołku, już tyle tygodni z nim chodzę i ciagle to coś czuje; ale moze to przez to ze moja szyjka ma 13 mm wiec prawie jej nie ma. Jeśli mogę coś doradzić to zaraz po założeniu zapytaj lekarza o receptę na globulki p/grzybicze i p/zapalne; bo to jednak ciało obce a organizm po kilku dniach zaczyna buntować sie i mogą pojawić sie stany zapalne, grzybicze a to ani miłe ani potrzebne. Wiem ze nie każdy lekarz zaleca pacjentkom stosowanie globulek, dlatego lepiej sie dopytaj. Ja stosuje moje globulki jedna co piec dni, i jak do tej pory nie mam żadnych problemów. To już chyba wszystko co miałam napisać.

reklama
Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, dobrych wyników i dorodnych maluszków :)

Ja w czwartek miałam wizytę. Z racji niskiej morfologii dostałam żelazo Hemofer Prolongatum. Co do tych erytrocytów w moczu to nie są w jakiejś niepokojącej ilości więc mam po prostu dużo pić i jeść żurawinę.
No i tak zagadałam ginkę na temat długości szyjki i tego, że w 15 tyg. miała 4,9 a w 21 tyg. 3,7 (obie długości podane na podst.usg). Zrobiła mi usg wewnętrzne i powiedziała, że w takim razie będziemy badać tą szyjkę co wizytę, chciała mi przy tym od razu dać zwolnienie. Niby na razie nic się nie dzieje, szyjka jest zamknięta i teraz też ma długość ok 3,8, dziecko nie napiera główką (maluszek główkowo się ułożył), ale mam się oszczędzać. Więc pewnie od następnej wizyty wyląduję już na tym l4.
Dostałam też skierowanie na badania krzepliwości - z racji tego, że mi słabo i duszno się robi, a macica nie jest na tyle wysoko żeby uciskać powodując problemy z oddechem. No, ale powiedziała, że może to być też spowodowane słabą morfologią.
To się rozpisałam :)

Do góry