reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

reklama
Misialina - heheh z tym zadartym noskiem też mnie koleżanka oświeciła, że wszystkie dzidzie mają takie kulaczki zadarte:) Ale wiadomo, że zadarty nosek zadartemu noskowi nierówny więc tak czy siak można się ekscytować;P

aestima moja mame swedziala niemilosiernie wewnetrzna strona dloni. Meczyla sie z tym od ok 6 miesiaca. Lekarz jej mowil, ze to jeden ze skotow ubocznych bycia w ciazy. Niestety trzymalo ja do samego porodu, ale minelo zaraz po moim urodzeniu. Moze masz to samo bidulko?

No wreszcie dotarłam do odpowiedniego wątku ;)

No wiec tak, wyniki glukozy (75g):
na czczo 93 (norma do 95)
po 1h 209 (norma do 180) i najgorszy wynik w mojej historii..
po 2h 143 (norma do 140)

Diagnoza - cukrzyca ciążowa, od razu zostałam wysłana na oddział, tam dostałam rozpiskę co wolno jeść a czego nie i zostałam zapisana na poniedziałek na tzw. pobyt jednodniowy na oddziale patologi ciąży na przeszkolenie jak mierzyć cukier itd...

USG:

Z nerką ok - wszystko się wyrównało! Jestem bardzo szczęśliwa!!!
Nadal mamy syna ;) i nadal pomiary wskazują, ze jest o tydzień starszy.
Położenie główkowe (główka jest bardzo, bardzo nisko, dlatego od razu zrobiła mi usg przez pochwę, żeby sprawdzić szyjkę).
Szyjka długa na 4cm, kanał zamknięty.
Serce, kręgosłup, czaszka, twarzoczaszka, pęcherz, nerki, żołądek - prawidłowe.
Miedniczka (ta która była powiększona) 2,7mm
Łożysko na tylnej ściane, jednorodne 0 st.
Płyn owodniowy w normie
Waga 360g +/-50g co odpowiada 20,4 hbd

Także na dzień dzisiejszy wszystko jak najbardziej w porządku. Kolejne USG mam 21/02, czyli równo za 3 tygodnie.

Zeberko, wieści z usg rewelacyjne!:) Te z cukrzycą już mniej, ale spodziewałaś się tego i wierzę, ze dacie sobie z tą wstrętna cukrzycą świetnie radę!
Kiedy idziesz na ten oddział kochana? Będziesz musiała zostać tam na noc czy Cię puszczą?
A ta glukoza na czczo, to taka jaką miałyśmy badaną na początku ciąży? Bo ja miałam wtedy 95 i gin nic mi nie mówił, ze to żle. Ale z drugiej str. dał mi od razu skierowanie na obciążenie 75 a nie 50, więc może u mnie tez będzie cukrzyca. Ciekawe, za tydzien, dwa idę na bad, to się dowiem

Wow Zeberrko fantastycznie, że z nereczkami synka już wszystko gra i, że się wyrównało!! Mam nadzieję, ze naprawdę odetchnęłaś i jesteś już spokojna. Szkoda tej cukrzycy, ale myślę, ze jak będziesz stosowała się do zaleceń to będzie wszystko dobrze. Moja koleżanka miała cukrzyce ciażową i wyniki zdecydowanie gorsze niż Twoje, ale dzięki zaleceniom lekarzy dała radę, czuła się dobrze i córcia urodziła się piękna i zdrowiutka. Jeszcze raz bardzo się cieszę :) Teraz mogę iśc na spacera, bo czekałam i czekałam, juz myslałam, że nie dotrzesz na ten wątek przed zmrokiem :p

Silva, dzięki :)

Aestima, na oddział idę w pn. Nie zostaję na noc, przychodzę na 10, szkolenie trwa mniej więcej do 14 :) Nawet mi napisali, zebym przyszła po śniadaniu heheh ;)
Na początku ciąży w badaniach krwi miałam glukozę 75...

Na poprzednim badaniu (też 75g glukozy) miałam 95-163-111 więc jeszcze wtedy organizm nieźle radził sobie z cukrem.

reklama
Do góry