reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

ironia ja genetyczne mam ustalone właśnie na 14.01, a 5.01 zwykła wizyta z usg, więc też tylko troche ponad tydzień przerwy - sam gin to ustalał, więc chyba nie powinno być szkodliwe - ale dla pewności zapytaj swojego lekarza

reklama
no musze musze bo ostatnio bylam i mowilam ze mialam 2 tyg wczesniej usg to moja gin mowila ze teraz nie trzeba robic....ale dobrze ze sie uparlam bo by krwiaka nie znalazła... :) a ja czulam ze cos nie halo ze mną ...

ironia no bo z lekarzami czasem trzeba na swoim postawić... :-) a co do usg to mi kiedyś dawna gin powiedziała, że przy obecnej technice nie stwierdza się szkodliwości usg, a już na pewno nie wolno z niego rezygnować w przypadkach, kiedy coś złego dzieje się z ciążą

Oh, zatem to usg połówkowe będzie też takie specjalistyczne i dokładne? Nie wiedziałam:) Super, ale z drugiej strony myślałam, że wszsytkie stresujące badania mam już za sobą hehe :) No cóż, tak czy inaczej będzie kolejna możliwość długiego pooglądania maleństwa:)

Mam pytanko dziewczyny - średnio w jakim okresie miałyście ustaloną płeć dziecka? Rozumiem że to wszystko tez zależy od dzidziusia czy będzie chciał 'pozować' ale tak średnio to około jakiego czasu juz wiedziałyście? Mi się zaczął dzisiaj dokładnie 13 tydzień lekarz mówił niby że już od ok 14 tyg ale ja tak nie mogę się już doczekać...szczerze wolałabym chyba dziewczynkę ale jak będzie synek i tak będę najszczęśliwsza, nieważne jaka płeć byle by było zdrowe :)

Ja będę wiedziała za ok. 1 miesiąca na 100 % z amniopunkcji jaka płeć. W poniedziałek idę prywatnie do gin więc sobie Dzidzię obejrzę i może odnośnie płci coś więcej się wyjaśni, w środę kontrola po amniopunkcji więc znów podgląd.:-) Wydaje mi się, że dobrze mieć często usg przy różnych okazjach, bo wtedy jest pewność, że wszystko ok.
A z tym liczeniem tygodnia ciąży to rzeczywiście coś dziwnego, zupełnie nie rozumiem zasad :-(

A czemu się zdecydowałaś na takie badanie lekarz Ci polecił czy możne jest konflikt serologiczny (czy może jakiś inny powód)?
Mówiąc szczerze ja będę miała konflikt serologiczny ale jeszcze o tym staram sie nie myśleć bo to się tyczy 2 dziecka, wiec narazie jestem spokojna bo to będzie pierworodny dzidziuś :) Tak szczerze badanie to troszeczkę mnie przeraża igła itd trzymam kciuki za Ciebie

reklama
Forever, spróbuję wyjaśnić Ci na przykładzie Ciebie samej :) Dzisiaj masz na suwaczku 15 tydzień i 3 dzień, to znaczy, że minęło już 15 tygodni ciąży i leci 3 dzień 16-ego... Tam masz podaną liczbę ukończonych już tygodni i zaraz za nią liczbę di z kolejnego tygodnia...

To tak jak się urodzi dziecko i ma powiedzmy 7 mcy, mówi się wtedy że to jego pierwszy rok życia, a jak skończy rok i powiedzmy 3 mce to leci mu drugi rok życia...

Tak samo z tymi tygodniami 15 skończone + 3 dni to trwa 16-ty tydzień...

Mam nadzieję, ze zrozumiałaś :)

Do góry