Aestima chyba wiesz doskonale, że żeby nie przeżywać takich historii, jak ta, którą opowiedziałam, to trzeba być pomnikiem, nie człowiekem. A ja pomnikiem nie jestem. I nie zrobiłam tego po to, że jestem sadystką czy masochistką, ale - zupełnie nieświadomie (gdyż jak napisałam: takie wypowiedzi tu się już zdarzały i NIE TYLKO o naszych dzieciach) chciałam podzielić się swoją refleksją na temat kruchości naszej radości...Tyle! I absolutnie nic więcej.
reklama
Aestima
Fanka BB :)
DagamiT- Wiem i rozumiem, tylko właśnie ja nie chcę myśleć o tym, że moja radość i szczęście związane z byciem mamą moze być kruche i moze sie skończyć... A Twój post mnie sprowokował do takich myśli. Ale ani przez chwilę nie pomyślałam że zrobiłaś to świadomie! Nie mam do Ciebie absolutnie pretensji i ty też się nie gniewaj- po prostu czasem warto pogadać o tym co kto czuje. Buziak:*
Aestima kochana ja się absolutnie nie gniewam - zresztą za co?? Każda z nas drży o swoje maleństwo, a ja wbrew wszystkiemu złemu dookoła, chcę wierzyć, że wszystkie doczekamy szczęśliwego rozwiązania! Pozdrawiam :-)
a to może z innej beczki...czy robicie drugie badanie genetyczne? to sie chyba robic koło 20 tygodnianie wiem co ono ma wiecej pokazac ale ponoc sie robi wiec i ja zrobie...moze ktos wie co ono dodatkowo pokazuje?
A proszę Cię bardzo:
Badanie USG około 20 tygodnia ciąży (18 - 23 tydzień)
Jest to najlepszy okres ciąży, który umożliwia wykrycie lub wykluczenie wad rozwojowych u płodu takich jak rozszczep kręgosłupa, rozszczep podniebienia, wady serca. W trakcie badania dokładnej ocenie powinien być poddany:
mózg i rdzeń kręgowy kręgosłup i kończyny płodu - kości długie twarz płodu - ocena kości nosowej NB - jako markera wady genetycznej narządy jamy brzusznej (ołądek, jelita, nerki, pęcherz moczowy) ciągłość powłok jamy brzusznej przyczep brzuszny i łożyskowy pępowiny lokalizacja łożyska ilość wód płodowych płeć dziecka (ocena zewnętrznych narządów płciowych)
Za pomocą tego badania możliwe jest wykrycie około 95% wad rozwojowych u dziecka.
reklama