reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Aestima chyba wiesz doskonale, że żeby nie przeżywać takich historii, jak ta, którą opowiedziałam, to trzeba być pomnikiem, nie człowiekem. A ja pomnikiem nie jestem. I nie zrobiłam tego po to, że jestem sadystką czy masochistką, ale - zupełnie nieświadomie (gdyż jak napisałam: takie wypowiedzi tu się już zdarzały i NIE TYLKO o naszych dzieciach) chciałam podzielić się swoją refleksją na temat kruchości naszej radości...Tyle! I absolutnie nic więcej.

reklama
no dobra wyluzujcie się już:tak:,każda zna na pewno jakieś przykre opowieści.wiemy już,żeby sobie ich nie opowiadać,więc nikt już nie będzie.

DagamiT- Wiem i rozumiem, tylko właśnie ja nie chcę myśleć o tym, że moja radość i szczęście związane z byciem mamą moze być kruche i moze sie skończyć... A Twój post mnie sprowokował do takich myśli. Ale ani przez chwilę nie pomyślałam że zrobiłaś to świadomie! Nie mam do Ciebie absolutnie pretensji i ty też się nie gniewaj- po prostu czasem warto pogadać o tym co kto czuje. Buziak:*

Aestima kochana ja się absolutnie nie gniewam - zresztą za co?? Każda z nas drży o swoje maleństwo, a ja wbrew wszystkiemu złemu dookoła, chcę wierzyć, że wszystkie doczekamy szczęśliwego rozwiązania! Pozdrawiam :-)

a to może z innej beczki...czy robicie drugie badanie genetyczne? to sie chyba robic koło 20 tygodnia :) nie wiem co ono ma wiecej pokazac ale ponoc sie robi wiec i ja zrobie...moze ktos wie co ono dodatkowo pokazuje?

własnie nie wiem czy to to samo.... czy połówkowe to zwykle usg u swojego gina, czy moze wlasnie to genetyczne ktore robi sie okolo 18-23 tyg ciazy :)

a to może z innej beczki...czy robicie drugie badanie genetyczne? to sie chyba robic koło 20 tygodnia :) nie wiem co ono ma wiecej pokazac ale ponoc sie robi wiec i ja zrobie...moze ktos wie co ono dodatkowo pokazuje?

A proszę Cię bardzo:
Badanie USG około 20 tygodnia ciąży (18 - 23 tydzień)
Jest to najlepszy okres ciąży, który umożliwia wykrycie lub wykluczenie wad rozwojowych u płodu takich jak rozszczep kręgosłupa, rozszczep podniebienia, wady serca. W trakcie badania dokładnej ocenie powinien być poddany:
mózg i rdzeń kręgowy kręgosłup i kończyny płodu - kości długie twarz płodu - ocena kości nosowej NB - jako markera wady genetycznej narządy jamy brzusznej (ołądek, jelita, nerki, pęcherz moczowy) ciągłość powłok jamy brzusznej przyczep brzuszny i łożyskowy pępowiny lokalizacja łożyska ilość wód płodowych płeć dziecka (ocena zewnętrznych narządów płciowych)
Za pomocą tego badania możliwe jest wykrycie około 95% wad rozwojowych u dziecka.

ja nawet nie wiem o co chodzi i tak zawsze mi robi z każdą wizytą usg....,też nic nie wiem o żadnym genetycznym...

reklama
Do góry