reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Ja tak w skrócie napiszę co u mnie, bo mąż zapuścił skanowanie całego systemu i dopiero teraz udało mi się wleźć do sieci.
Dr uznał, że Acard mogę brać, nie zaszkodzi. Co do cytomelagii akurat pamiętał, że mi jej nie kazał robić :-) ale powiedziałam, że pani dr prosiła a że i tak musiałam zrobić prywatnie, to zrobiłam - za jednym zamachem. Pan dr pewnie uznał, że zapłaciłam za to badanie, bo powiedział, że możemy się tak umówić, że jeśli będę miała robić jakieś badania za które będę musiała zapłacić, to że on mi będzie przepisywał takie skierowanie, żebym nie płaciła (wtedy robiłabym te badania na abonament, który posiadam. W programie na NFZ nie wszystkie badania są objęte jako "bezpłatne" tak jak cytomelagia). Siedziałam tylko i zęby szczerzyłam do niego :-) Zapytałam czy mogę mieć prośbę o sprawdzenie tętna, ale takiej możliwości nie ma, natomiast mogliśmy zrobić usg :-) Naprawdę świetny lekarz. Powiedziałam, że zbliża się ten moment, kiedy straciłam poprzednią ciążę a on mi nawet nie dał dokończyć, tylko powiedział, że rozumie i poleciał pytać lekarza czy może skorzystać z gabinetu usg. Badanie było expresowe, ale serducho bije, dzidzia bryka i... dr na koniec lukania w monitor powiedział, że chyba będzie chłopak :-) Dla mnie to mało ważne, ważne aby zdrowe i donoszone było :-) Dostałam dwa skierowania na usg. W przyszłą sobotę robię usg szyjki. Kolejne usg mam na ciążę i ocenę szyjki a na to dr powiedział, żebym się zapisała jak będę w 21tygodniu czyli jakaś połowa stycznia. Nie wiedział ile ważne jest skierowanie więc na wszelki wypadek nie wpisywał daty - sama mam wpisać jak już się zapisze na to usg... dobre, co :-)?

tusen - nic sie nie martw, najważniejsze że dzidzia zdrowa i szyjka się trzyma :) My w marcu planowaliśmy wyjazd ale czekałam na usg i opinię lekarza, czy mogę lecieć, czy jest wszystko ok. Lekarz nie widział żadnych przeciwskazań (ginekolog, która prowadziła ciążę uważała ją za "zdrową".). Dopiero po tym badaniu załatwialiśmy wyjazd. Ty masz z góry założoną, że ciąża zagrożona, więc nie ryzykuj...

Blusia - trzymam kciuki za Twoje Maleństwo - musi być dobrze!

Kikis
- ja właśnie prywatnie mam za free a na NFZ musiałabym za cytomelagię płącić :-) Ale widzę, że nie tylko ja dokonałam zbrodni doskonałej na skierowaniu na badania hihi.

reklama
Mam nadzieję, że nadal będzie miał taką możliwość. Byłam u tego gościa tylko raz, ale wzbudził we mnie sympatię i poczułam się "zrozumiana". No i ciekawe co powie na temat brania tego Acardu...
Dziewczyny, uwaga na Acard ! Ja podczas starania się brałam kilka miesięcy i finał był taki, że o mało nie wylądowałam w szpitalu tyle krwi mi "zeszło". A gastrologa odwiedzałam momentami codziennie. W zw. z tym załapałam się i na gastroskopię i na kolonoskopię bo nie wiedzieli co mi jest. :-(

Witajcie:)
Bardziej sie zmartwiłam tym ze nie polecala mi wyjazdu.Mam juz wszystko zalatwine bilety samolotowe i hotel w Austri i musze z tego zrezygnowac.Strasznie mi smutno bo nie ma przeciwskazan na podroze w 2 trymestrze ,ale poniewaz ja mam zagrozona ciaze to nie polecala.:-(
.
U mnie wszystko ok, ale mnie by do samolotu nie wsadzono ani za darmo ani na siłę. Nie i koniec.:no: Za bardzo się boję, za długo się starałam, nie jestem już najmłodsza.Z Młodą/Młodym sobie polatam :-)

Dziewczyny, uwaga na Acard ! Ja podczas starania się brałam kilka miesięcy i finał był taki, że o mało nie wylądowałam w szpitalu tyle krwi mi "zeszło". A gastrologa odwiedzałam momentami codziennie. W zw. z tym załapałam się i na gastroskopię i na kolonoskopię bo nie wiedzieli co mi jest. :-(

Ja mam wskazania. W badaniu łożyska po pierwszej ciąży (utraconej w 30 tc) były jakieś skrzepy. Dlatego teraz profilaktycznie mam zalecenie brać 1 tabl dziennie. A jaką dawkę Ty brałaś?
Za to ja bym się bała aminopunkcji...

reklama
Do góry