reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

Gosiak - widzę, że Ciebie też czeka czekanie. Na opuchnięte nogi albo więcej pij, trzymaj je wyżej.

Też już po wizycie (jakoś u niego nie ma kolejek, choć zapisanych w kajecie ma sporo pacjentek). Ogólnie wszystko dobrze. Mikołaj przybiera na wadze (ja nie :-)), serduszko ładnie bije. Szyjka się skróciła do 1,5-2 cm (dwa tygodnie temu była 3 lub więcej - bo dalej nie mógł wyczuć), miękka, ale zamknięta, jeszcze trochę czopa jest. We wtorek kolejna wizyta. Od jutra co 2 dzień mam się stawiać w szpitalu na KTG. A z porodem usłyszałam 3 opcje (w zależności od rozwoju sytuacji):

1) urodzę do wtorku - po prostu samo się zacznie i pójdzie;
2) jeśli się nie urodzi to w poniedziałek mam znów zrobić wyniki wątróbki - jak się nie poprawią to w środę na oddział i indukcja (oksytocyna lub cc - w zależności od sytuacji);
3) jeśli się wyniki poprawią to 17.06 na oddział i indukcja (oksytocyna lub cc - w zależności od sytuacji).

Niby jakieś konkrety usłyszałam, ale nie wiem, czy się cieszę... No nic - czekamy...

Dzięki za kciuki :happy: Idę Was nadrabiać, bo wcześniej chciałam ale net wysiadł.

reklama
Dziewczyna ja też po wizycie ...w ciągu 3 tygodni przytyłam 4 kilo nie wiem jak :szok:.....na ktg tylko jeden większy skurcz poza tym cisza.... szyjka długa ok 4 cm z czego zdziwiła sie moja gin bo u wieloródki powinna byc krótsza ....rozwarcie na 1 cm.... poród na razie sie nie szykuje ..... teraz mam wizyte na za 2 tygodnie...to juz prawie termin porodu...nie mam robic żadnych badań ... praktycznie to juz mam sobie czekac na poród.... Usg nie miałam dziś robione ..pewnie jak doczekam kolejnej wizyty to na niej będe miała zrobione.

Maryś...moim zdaniem nie powinnaś się martwic ..oni zawsze sie mylą z ocenianiem wagi... z moja Natalka pomylili sie o pół kilo :p teraz Maja ma byc niby klopsik zobaczymy czy maja rację

Dzięki dziewczyny :sorry: gdyby nie Wy to bym pewnie sfiksowała :eek: już nawet dzisiaj w nocy miałam jakieś dziwne sny :baffled:
Dmuchawcu przeciwnie, ja kiedyś do chudych nie należałam, a mąż teraz do chudych nie należy :laugh2: ja bym chciała rodzić SN i się tak zapowiada póki co :sorry:
Palin super wieści, to życzę Ci tej pierwszej opcji ;-)
Gosiak to może mężu niech pomoże w przyspieniu akcji ;-)

Dewczyny super wiesci.
Marys ja tez sie jeszcze nie spotkalam zeby dokladnie podali prawdziwa wage dziecka. Sama wolalbym rodzic male niz kolosa, dla wlasnego komfortu... a tak naprawde nie znam nawet przyblizonej wagi.
No to palin super! Nie ma to jak konkrety. Nie zdziwie sie jesli jeszcze przede mna urodzisz :-) moj ostateczny termin wywolania to 19 wiec wiesz ..

Ostatnia edycja:
Kari, u mnie 42 tc kończy się 24 czerwca. To, ze wcześniej chce działać to tylko i wyłącznie "zasługa" mojej wątroby.
Nie sądzę, żebym Cię prześcignęła. Co najwyżej urodzimy w tym samym dniu :zawstydzona/y:

reklama
Kciuki za dzisiaj wizytujące :tak:

Ja wczoraj byłam na usg (prywatnie), mała waży 2472g - lekarz powiedział, że to poniżej przeciętnej :-( \

Maryś nie przejmuj się ja teraz, ze względu na nadciśnienie byłam 4 razy u różnych lekarzy w przeciągu 2 tygodni (no ok dwa razy u tej samej mojej gin).
Za każdym razem USG - i tak 2,700 - trzy dni później 2,900 (inny lekarz), cztery dni później ten sam 3000gram i stwierdzeneieże dziecko już nie tyje ale jest długie wykazuje, że jest w "starszym" tygodniu, a kolejne 4 dni potem inny lekarz, że Mały ma 3,300 i dodał aby się nie sugerować wagą bo różnica przy takim badaniu to 500gram.

Poza tym wiek ciąży wg usg obliczają z wymiarów:
- główka
- brzuszek
- kość udowa
i wyciągają średnią z wymiarów.
Lekarz w Polsce powiedział, że wymiar główki jest najmniej wiarygodny bo ona się dopasowywuje w zależności gdzie się "przytuli". U mnie kość udowa zawyżyła wiek ciąży.

Jestem pewna, że nie określają go na podstawie wagi bo to nigdy nie jest prawidłowe wskazanie.
Poza tym różne sprzęty, różna precyzja wykonywanego badania pomiaru ;-)

Do góry