reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

Ariena z tego co wiem to przezierność bada się między 11 a 13tc, czyli do 12t6d najpóźniej, Ty miałaś to badanie dużo później więc pewnie i NT jest większe, nie martw się na zapas... ja myślę, że wszystko będzie dobrze... Głowa do góry, trzeba wierzyć, że z Dzidzią wszystko ok. Może dla spokoju spróbuj w innym miejscu usg, powiedz o wcześniejszej wizycie, kiedy ta przezierność była robiona i poproś o wytłumaczenie wszystkiego, wtedy będziesz spokojniejsza...
A jeśli o lekarza chodzi to buc i baran jakich mało, też bym go najchętniej udusiła! :wściekła/y::wściekła/y: albo skargę złożyła na niego gdzie się da! Kto to widział żeby tak się zachowywać!

Trzymaj się cieplutko i myśl pozytywnie, ja mocno trzymam kciuki żeby okazało się, że z Dzidzią wszystko ok!

reklama
Że co? Że za młoda na PAPPA? Sądząc po końcówce nicku jesteś 87 rocznik,ten sam co ja a u mnie PAPPA nie była wskazana ale ze względu na wiek.. ciąży! że do 14 tyg miała być zrobiona.. I na skierowaniu które ja miałam były wypisane różne rodzaje takich badań i ten z PAPPA to do testu podwójnego się zaliczał a póżniej już test potrójny.I to samo mi powiedzieli tam gdzie byłam w Łodzi na badaniach.
Najlepiej będzie faktycznie przeczekać do wizyty u swojego gina,chociaż jeszcze trochę czasu jest i skonsultować to raz jeszcze,bo widzisz że czasami z niektórymi baranami to się nie da :wściekła/y:.

Ostatnia edycja:
Ariena, spokojnie. 2,6 jeszcze nie musi znaczyć, że będzie coś nie tak, zwłaszcza, że jak mówiłaś - robił przezierność w ostatnim dzwonku i to u Wiercipięty. Norma to 2,5, więc, te 0,1 może być wynikiem po prostu błędu pomiaru. Pójdziesz do swojego prowadzącego i wszystko się wyjaśni. A takim Marnym lekarzem się nie przejmuj - nie warto.

Wymiary z USG - może Ci się przyda (ale też tego twardo nie można się trzymać, bo przecież każde dziecko jest inne...)

Dziękuję Wam Dziewczynki za wyjaśnienie tego łożyska. W sobotę idę do swojego lekarza (połówkowe robiłam w innym miejscu) po L4, to zapytam go, niech mnie dokładnie zbada...

Madziu-moje gratulacje! A płeć poznasz już niedługo:-) Najważniejsze, że dzidzia zdrowa!

Arienko- nie rozumiem takich gburowatych lekarzy, chociaż mój też nie należy do przyjemniaczków...Rozumiem, że masz obawy, ale na razie spróbuj się uspokoić. Wiem, że łatwo mówić... Zrobisz test PAPPA? Co do morfologii, to ja też miałam ostatnio cztery wyniki poniżej albo powyżej normy, ale to jakieś mniej znaczące parametry (GRAN, GRAN%, MID%) i nawet mój kolega-ginekolog powiedział, że nie ma się czym martwić. Nie płacz... Albo się wypłacz, może będzie Ci lżej. Przytulam, trzymaj się mocno!!!:-)

Ariena nie denerwuj się . Podpisuję się pod wszystkim co napisały wcześniej dziewczyny . Jak duzy dzidziuś jest teraz ????
Najlepiej dla świętego spokoju zrobic test pappa.

1. Pomiar NT powinien być przeprowadzony, wtedy, gdy wartośc pomiaru ciemieniowo - siedzeniowego płodu (CRL) jest między 45 a 84 mm, co odpowiada 11.3 a 13.6 tyg. ciąży

2. Płód powinien być naturalnie położony bez nadmiernego przygięcia szyi lub wyprostu. Pomiar powinien być przeprowadzony w przekroju strzałkowym.

3. Płód powinien zajmować jak największą powierzchnię monitora (maksymalne powiększenie). Najmniejszy ruch kursora powinien powodować zmianę pomiaru o 0,1 mm.

4. NT powinien być zmierzony w miejscu największego wymiaru a kursor ustawiony zgodnie z poniższym diagramem.

Ostatnia edycja:
Tak Nayaa, jestem rocznik '87. Na skierowaniu rzeczywiście jest napisane we wskazaniach do badania : wiek 35 lat. Ale to znaczy, że co - starych się nie leczy bo się nie opłaca, a młodych też nie mają prawa mieć złych wyników?? No kurrrr... Jutro dzwonię i się umawiam na testy. Mam nadzieję, że nie będzie długich terminów.
Czy któraś z Was wie, jak takie badanie wygląda, ew. ile można czekać na wyniki?

Palin - wiercipiętek niesamowity - na ostatniej wizycie spał, i ani myślał się ruszyć - więc z pomiaru nici. Dzisiaj ruszał się aż za dużo, że nie można go było uchwycić.
Próbuję sobie jakoś przetłumaczyć, że będzie dobrze ale... co jak głowa nie głupia, i tego nie przyjmuje :-:)-(

Jeszcze mnie mój zdołował - poszedł do samochodu - przyszedł z piwem (kupił dwa) i się pyta - chcesz pianki? A ja na to, a jak wynik się potwierdzi, to co - przyniesiesz dwie flaszki? I się obraził. Siedzi, ogląda mecz, i oczywiście pije piwko. A ja obok piszę i ryczę :-:)-(

MatkaEwa - dzidzia ma teraz 6,73cm. A tydzień temu miała 5.81cm (chociaż tutaj są dwa pomiary, i te 5,81 to jest średnia - pierwszy pomiar 5,25cm, drugi 6,37cm - raz przezbrzusznie, raz dopochwowo - może to ma znaczenie w tej różnicy? )

Ech, już nie wiem co myśleć :((( A pani robiąca badanie powiedziała, że jest dobrze. Napisane mam, że nie stwierdzono nieprawidłowości rozwojowych płodu i NB - obecna (cokolwiek to jest).

A kiedyś jak dobrze kojarzę prenatalne badania robili tylko kobietom powyżej któregoś tam roku życia a teraz jakby nie patrzeć nie ma to żadnego znaczenia i każda kobieta ma zalecane (chwała Bogu).
Kochana dopytaj dokładniej o to PAPPA no bo (tam wyżej edytowałam trochę) żeby nie było,że skoro mówisz jesteś w 14 tygodniu to na PAPPA już za późno :-(

a chłop.. Oni naprawdę są z marsa. Mój też jak ja świrowałam i płakałam nad serduszkiem to mówił standardowe "będzie dobrze będzie dobrze"...Przy mnie się nie otworzył ani razu ale w rozmowie ze znajomymi strasznie się przejmował. Także może to jego taki "pancerzyk".. :* :* :*

a NB to nosek,tak?? więc jeśli obecne to dobrze !!!!

reklama
Dziewczynki gratuluję udanych wizyt :-)

Ariena
powinnaś zrobić test Pappa ewentualnie jak ten wyjdzie źle to amniopunkcję ale tak jak piszą dziewczyny usg genetyczne miałaś robione duzo później niż powinnaś. Mi wyszło NT 2,6mm i teraz tak sobie myslę, że może lekarka źle pomiar zrobiła, bo maluch cały czas był przyklejony do ściany łożyska i cięzko było ten fałd karkowy złapać (zresztą sama tak mówiła). Ja robiłam test Pappa, wyszedł dobrze dlatego na amniopunkcję się nie zdecydowałam, bo lekarka powiedziała, że nie muszę. Nie przejmuj się na zapas. A reszta rzeczy tzn. przepływy żylne, serduszko, kość nosowa wszystko jest ok???

Do góry