reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

reklama
Bona gratuluję SYNKA :) o łożysku przodującym to wiem tylko tyle, że jest wskazaniem do cesarki jeśli się nie podniesie, bo ono charakteryzuje się tym, że jest bardzo blisko ujścia szyjki macicy, albo to ujście zakrywa i wtedy poród SN jest niemożliwy, ale wiem też, że bardzo często na późniejszych etapach ciąży się podnosi także nie masz się czym martwić... pozostaje cieszyć się z pięknego, dużego zdrowego Synka, jeszcze raz gratulacje :)

Po wizycie. Serduszko bije, a to najważniejsze :-) Lekarz mnie nie badał, bo ginekologicznie wszystko było od początku ok, a żadnych plamień itp nie mam po amniopunkcji. Umówiliśmy się na 31 stycznia, jak już będę miała wyniki.
Mój brzuch nadal zostaje bezimiennym Bąblem.. trochę mi smutno, ale zdrowie jest najważniejsze! :-)

Bona gratuluję synka :-)

MADZIA - bardzo się cieszę, że wszystko w porządku!!!:-D

BONA - gratuluję synusia :-). Jeżeli chodzi o łożysko to ja mam umiejscowione na przedniej ścianie i bardzo nisko, ok. 1,2cm od ujścia szyjki. U mnie to właśnie usadowienie łożyska może być przyczyną krwawień. Też liczę, że się podniesie jeszcze, choć od ostatnich wizyt nie ma poprawy.
Z zaleceń to tak jak pisałaś, zero seksu, zakaz kąpieli w wannie, nic nie podnosić, przenosić, jak najmniej wysiłku.
Przy takim łożysku jest spore ryzyko uszkodzenia, odklejenia się w dolnych partiach, dlatego trzeba bardzo uważać.
No i jest to też wskazaniem do cc, o ile się nie podniesie odpowiednio.

Tragedii nie ma, ale niestety trzeba bardziej uważać.

Bona gratulacje Michasia :] Madzia fajnie, że wizyta ok :)
a co do łożyska przodującego to też słyszałam, że wtedy jest robione cc ale chyba jeszcze wszystko się może pozmieniac... moj maluch jest ułożony pośladkowo ale tez jeszcze jest troche czasu zeby się przestawił :] do tego łożysko mam na przedniej ścianie i podobno przez to nie czuje jeszcze ruchów maleństwa :szok::-( i podobno jeszcze z około tydzień muszę na nie poczekać :-(

Ostatnia edycja:
Bona gratuluje synka :)
Madzia najważniejsze, że wszystko wporządku :tak:

Dziewczyny ja już nic z tego nie rozumiem. Czy to, że mam łożysko na przedniej ścianie jest czymś niepokojącym i w jakimś stopniu niebezpiecznym?

Paulunia jakiś czas temu na wizycie lekarz podczas usg powiedział mi, że łożysko na tylnej ścianie, a ja od razu pytanie: to dobrze czy źle? a on: nie ma znaczenia na której ścianie jest łożysko, może być na tylnej, przedniej i po bokach bardziej, na tylnej tylko jest wcześniej ruchy czuć, w pozostałych ścianach jest jak najbardziej prawidłowo, nic się nie martw, łożysko na przedniej ścanie to nie łożysko przodujące

reklama
z tego co kojarzę to jest duża różnica między łożyskiem na przedniej ścianie a przodującym. Przodujące zagraża a na przedniej ścianie nie (można tylko trochę później poczuć ruchy)

cytuję :
Łożysko może być umiejscowione na przedniej, tylnej lub bocznej ścianie albo w dnie macicy (czyli w jej najwyższej części). Jego położenie nie ma praktycznie znaczenia dla przebiegu ciąży. Ważne jest, by łożysko nie zakrywało ujścia wewnętrznego szyjki macicy lub nie leżało w jego bezpośredniej bliskości, czyli w najniższej części macicy. Taka sytuacja zwana jest przodowaniem łożyska i grozi krwawieniami. Niskie umiejscowienie łożyska może się zdarzyć przy jego położeniu na każdej ze ścian. Częściej obserwujemy łożysko nisko umiejscowione lub przodujące we wcześniejszej ciąży, potem w miarę wzrostu macicy łożysko często odsuwa się ku górze na bezpieczną odległość od ujścia wewnętrznego. Jeśli więc lekarz nie wspomniał nic o przodowaniu łożyska w 17. tygodniu, to jego umiejscowieniem absolutnie nie należy się martwić.

Do góry